Ale oliva nebo déčko bývají také jednou lomená.Případně dvakrát.
Liší se jen v tom, co vy vidíte čouhat z koutků.Jestli jste doteď měla kroužkové, nebo třeba roubík, tak změníte to, do čeho zapínáte otěže, ale pořád budete jezdit na jednou lomeném stihle
Jestli chcete změnu na nelomené udítko, (to co má kůň v hubě) tak ty s olivou nebývají.
Tvrdí se, že oliva je citlivější do koutků a déčko zas přesněji působí, ale mě osobně se to nějak extra nezdálo.Pokud vašemu koni vyhovuje kroužkové, nebo co jste měla doteď, asi bych to neměnila.
Ano vím, že jsou také jednou lomenné :) jen jsem chtěla znát nějaký rozdíl, tedy zda nějaký je. Zase oliva a déčko nemůže skřípnout koutek. Jinak koby mi na stihlo reaguje dobře. Spíše to byl jen takový hloupý dotaz když budu kupovat nové udidlo :) Líbí se mi déčka i olivy, tak holt něco vyberu.
Info v odkazu zhruba v polovině: http://www.equichannel.cz/aby-udidlo-zbytecne-nebolelo.
Měla jsem klasické obyčejné železné stihlo s měděnými proužky, bohužel uzdečku mi ukradli. Nyní mám dvakrát lomenou olivu - materiál argentan. Rozdíl oproti jednou lomenému stihlu je snad jen ten, že kobyla si s ním kobča víc "hraje". Pěkně sliní, ale to mi slinila i s tím obyč stihlem. Nyní víc přežvykuje. Možná to je tím, že je to pro ni velká změna. Časem možná budu vědět víc. Co se týká ovládáné koně, rozdíl nevidím. Většinou jezdím na zahozené otěži.