reba

XXX.XXX.159.148
Zdravím, začátkem listopadu jsem odkoupila zanedbané hříbě. Hned v ted den jsem ho odčervila. Po odčervení hodně natekl, ale v bobkách nic nebylo. Pomalu jsem začala dle veta přidávat granulky pro hříbata. Od doby, co hříbě mám, jsem ho celkem odčervovala 4x vždy nečím jiným (odčervení nastavil veterinář) Vždy po 4-5 tydnech. Ke konci ledna vypadal, že je lepší - sice srst a břicho není ještě to pravé, ale zlepšoval se.
Jenže ted tak 4 dny zpět si začal drbat ocas - odčerveý je, veterinář nám dal mastičku a vodičku co naředím s vodou a mám tím potírat kořen ocasu. Máte nějaké zkušenosti s tímhle problémem? děkuji.
Velmi mě překvapuje přístup veta ke způsobu odčervení Obecně měnit zdravému hříběti pasty na odčervení je chyba, natož zanedbanému. A dále nechápu, jak mohl doporučit během tří a půl měsíce 4 x odčervit, aniž by si aspoň pro představu nechal udělat koprolku. A to že si začal drbat ocas, klidně může být, že je stále začervený a ne že ne
A ještě - a to že při Vašem prvním odčervení hříbo nateklo a přesto z něj nic nevypadlo, je takový ukazatel, že začerveno bylo. Ono totiž pokud je ve zvířeti parazitů hodně, tak ta odčervovadla fungují zjednodušeně tak, že se po podání přípravku paraziti rozpadnou. Pokud je jich tam hodně, dojde k toxikaci a proto ten otok. Určitě bych udělala prvotně koprologii - sbírejte bobky aspoň dva dny a pak jednejte dle výsledku
Ono může být začerveno i roupama ty se nedají snadno zjistit ani v koprologii. Na roupy platí odčervení, ale...záleží v jakém boxe stojí..pokud se drbe, vajíčka se roznáší o stěnách boxu a když byť i odčervené se tam jen v oněch míst dotkne, tak se r oupy vracejí zpět...nepomůže ani deznifekce boxu, roupy lze zlikvidovat jen ohněm...pokud se jedná o roupy, ale jak říkám, zjistit je - je věc štěstí a náhody. Tady bych doporučila co nejpozději večer, kdy je klid na stáji nebo sasfra brzo ráno a zkusit to v klidovém režimu koně, protože tehdy bývají roupy a Kční...ještě pokud si všimnete váčku visícího pod konečníkem, tak to je jeden z důkazu, alel i to je otázka štěstí uchytit. To by mohl býrt jeden z důvodů proč se koník drbe, jinak zkontrolovat kůži může se jednat i o nějaký ekzém.
Taktéž-bez koprologie takto odčervovat hříbě...doporučuji změnit veta.
reba

XXX.XXX.159.148
Vet má "svoji hlavu" chtěla jsem udělat koprologii hned na začátku, ale bylo mi řečeno že to není potřeba. Co ke koprolce potřebuji? A kam bobky poslat?
Pokud se koník zpravuje tak si myslím, že bylo odčervení účinné. Ale vyšetření si pro jistotu udělat můžete.Ale myslím, že je to zbytečné. Ocas si může drbat i z jiného důvodu. Kořen ocasu bych mu vyholila, pořádně vydrbala šampónem, umyla a natřela něčím, co Vám dal veterinář. Ono někdy méně znamená více. Pokud byl koník tolikrát odčervený, tak by to mělo stačit. Ty odčervovadla jsou taky pěkná svinstva a pro organismus koně nic dobrého.
reba

XXX.XXX.159.148
Ano přesně tohle říkal, vet, že koprolka je zbytečná a dál se o tom se mnou nechtěl bavit. Jenže hříbě má furt nafouklé břicho - je pravda že už o hodně mín, a i srst má daleko hezčí a ne jak ježek, ale furt to není ono. Cpát do něj odčervení, se mi v tak krátké době nechce.
Proto se ptám co je poteřeba k té koprolce? Do čeho zbírat bobky a kam je poslat?
Myslím, že to udělají na každé větší vetrině. Já to nikde neposílala. Bobky dáte do skleničky-zavařovačky a hotovo. Koně máte od listopadu, tak nemůžete chtít, aby po třech měsících vypadal skvěle. Dávat do kupy zanedbaného koně a ještě k tomu hříbě je běh na dlouhou trať a taky spousta peněz.
Roupi se dají zjistit pomocí perianální náplasti (přes konečník se nalepí širší izolepa, ta se pak nalepí na podložní sklíčko, odečty vajíček dělá celkem dost veterinářů - chce to se poptat), v koprošce se v podstatě neobjeví.
Jak píše bengalka, hříbo máš pár měsíců, to je moc brzy na úplnou změnu, dej tomu čas.
Doporučuji si koníka tak po 14 dnech fotit - ve stejné pozici, se stejným pozadím, se stejnou vzdáleností od hříbka. Když ho máš na očích denně, změny nejsou tak vidět.
A mmch., toho svého veta platíš ty, tak se prostě ptej, chtěj, aby ti to vysvětlil tak, abys tomu rozuměla. A poohlédni se i po jiných, jestli máš v okolí koňáky, ať ti někoho doporučí, posbírej si pár kontaktů... Nikdy nemůžeš být závislá jen na jednom vetovi.
keltkaa
napsal(a):
Roupi se dají zjistit pomocí perianální náplasti (přes konečník se nalepí širší izolepa, ta se pak nalepí na podložní sklíčko, odečty vajíček dělá celkem dost veterinářů - chce to se poptat), v koprošce se v podstatě neobjeví.
Jak píše bengalka, hříbo máš pár měsíců, to je moc brzy na úplnou změnu, dej tomu čas.
Doporučuji si koníka tak po 14 dnech fotit - ve stejné pozici, se stejným pozadím, se stejnou vzdáleností od hříbka. Když ho máš na očích denně, změny nejsou tak vidět.
A mmch., toho svého veta platíš ty, tak se prostě ptej, chtěj, aby ti to vysvětlil tak, abys tomu rozuměla. A poohlédni se i po jiných, jestli máš v okolí koňáky, ať ti někoho doporučí, posbírej si pár kontaktů... Nikdy nemůžeš být závislá jen na jednom vetovi.
Ano, izolepou, ale i přesto musíte mít štěstí, protože pokud právě nekladou vajíčka, tak se to nezjistí ani tak...
reba

XXX.XXX.159.148
Takže koprologie vyšla jako negativní, bylo mi řečeno, že zjistí i roupy. . . tak ted nevím, zkontaktovala jsem jinou veterinářku a uvidíme. Je pravda, že to chce čas, s tím focením je to bezva nápad :) dnes s tím začnu.