Ahoj,
touhle cestou bych se chtěla zeptat, známá si ke mě ustájila do boxu kobylku s hříbětem které je před odstavem, takže dostává také krmení a vše co se kolem koní týče.
Známé jsem řekla, že chci za box (za obě včetně krmení celkem 4000.- ) 3500.- je kobyla a 500.- je hříbě.Seno, krmení, slámu kupuji.
Cena je i včetně kydání a vyvádění koní do výběhu a navečer zase zpět do boxu.
Slámu kupuji, malé balíky za 30 kč -ks a mají balík slámy na noc.
Známá mi řekla, že se jí to zdá hodně.
Je tohle cena přiměřená nebo je to opravdu hodně?
Díky moc.
No, mě to přijde jako dobrá cena. Schválně kolik Vám z toho zbyde...
Jak píšete cca 1000, - dáte za slámu, Seno bych typovala že sežerou tak 2 balíky / velké kulaté...podle velikosti/, já platím za balík 500, - takže také cca 1000, - Pokud kobylu krmíte nějakým žlabovým krmením...tam si náklady tipnout nedokážu / bude velký rozdíl v ceně pokud budete krmit statkovými krmivy či lepšími granulemi nebo müsli. Ale mě to na koně vychází v rozmezí 700-1000, takže průměr 850/kůň - bez vitamínů, pouze solný a minerální liz. Tak to máme 2850, - a to tam není jídlo pro prcka, což taky nějaká stovka bude /tak cca 200? zase podle toho jestli a čím ho přikrmujete/. Zbývá Vám 950, - a tam se Vám musí vejít podíl na nákladech za elektriku, vodu, případné nájmy za pozemky, pokud máte ohrady na vlastním, pak podíl na daních z pozemků. Pokud např. vyvážíte hnůj traktorem, pak podíl na naftu a td. Stále je zapotřebí opravovat ohrady, nakupovat nové a nové věci do stáje /belíky, napaječky, žlaby, nářadí na kydání, košťata, ohradníkové pásky...my třeba každý rok stáje bílíme.../ je toho prostě moc a pokud máte koně v ustájení i na toto by měl v celkové částce majitel paušálně přispívat. Takže když to vezmu na té nejspodnější hranici, pak je to cca 500/ kůň, prcka ani počítat nebudu... Tak a teď Vám zbylo 450, - a to máte za každodení práci. Takže za 15 korun na den se to určitě vyplatí:) Za mě, pokud je vše jak má, by Vám měla známá ruce líbat:).
Myslím, že největší problém bude v tom, že je to známá, ne li kamarádka
Cizí lidé většinou akceptují cenu.
S přáteli je v tomhle směru dost potíž.Mají totiž, nevím proč, dojem, že vy přece máte doma místo, boxy, výběh apod.kůň "jen" žere seno.Tak proč ? by si k vám nemohli dát svého miláčka?Vy se přece ráda staráte o ty své, tak proč nepřidat toho dalšího?
Nějak už jim nedochází, že ani vám zázemí nutné k držení koní doma zdarma nevyrostlo.Že i vy platíte vodu, elektriku, naftu a opravy, protelefonujete a prosháníte svůj čas kvůli stlaní, krmení a samozřejmě při každodenní běžné péči a nutných opravách a údržbě.
Oni vám napíšou ze zahraniční dovolené, ukážou nové oděvy, auta, byty, partnery a nevím co ještě.Přitom jsou přesvědčení, že vy takové věci nepotřebujete, protože vy máte doma koně a to vás naprosto naplňuje.Ta proč by vám měli ještě platit?
Známé bych striktně řekla, je to tak.Ber, neber.
Možná přijdete o přítelkyni, ale v tomhle případě to nebude zas taková tragédie, ne?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokiaľ je tých 3.500 vaša štandardná cena, tak by známa mala skákať od radosti do vzuduch, lebo 500kč za žriebä je v podstate zadarmo. Treba jej občas ukázať, ako ráno vyzerá box po kobyle so žriebäťom, ako poserú a rozšlapú všetku slamu...možno to prehodnotí. A keď nie, môže skúsiť šťastie inde...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
V okolí Brna je tohle naprosto luxusní cena, protože jak už tu někdo psal - ráno je ten box po "hříbatové" kobyle tak na vyvezení buldozerem!
To, co je přiměřená cena, musíš vědět ty. Celkem logický postup je sečíst náklady (nejen seno, jádro, podestýlka, ale i voda, odvoz hnoje, elektřina, amortizace potřebného vybavení atd.), přičíst k tomu částku, za kterou jsi ochotná se starat o cizího koně, a výslednou cifru předložit známé - ber neber. Nikdo jiný nezná tvé podmínky a náklady:) Ale obecně mi to připadá jako nízká cena, vzhledem k práci a nákladům, které jsou u kobyly s hříbětem navíc.