Dobrý den,
už jsem tu toto téma řešila zhruba 2 měsíce zpátky, vím...ale prosím o radu...klisna byla ve 3.měsíci zjištěna pomocí sonografického vyšetření březí...termín porodu by byl cca 14. dubna...klisna je(snad? ) v 9.měsíci březosti...ale nemohu si pomoci, ale přijde mi, že na to prostě nevypadá...když přijel ve středu kovář, řekl, že když tu byl naposledy, tak rozhodně bylo bříško menší...ale sám říkal, že jejich ponclice bývá jako valoun, když je březí...takže začínám počítat s tou horší variantou, že se prostě vete spletl, a kobyla březí není...ale zeptám se, existují nějaké možnosti zjištění březosti v 9. měsíci březosti? Test moči, krve? Co ženský těhotenský test? Dokáže něco prokázat? Budu ráda za každou radu, jak zjistit, zda kobča je či není...přikládám fotky...první foto z 31. prosince, druhé foto z 3.února...přijde Vám, že bříško povyrostlo? Že druhé foto je ze začátku 9. měsíce březosti?
Tieto fotky sa moc nedajú porovnať lebo na každej je fotená z iného uhlu. Avšak je dosť tučná, pokojne môže byť žrebná a nemusí to byť moc vidno. Ja by som už počkala a nič neriešila, tehotenský test vám nič neukáže (iné hormóny) a veterinári neradi "šahajú" do kobýl v takom vysokom štádiu žrebnosti ak to nie je nevyhnutné. Tak za mesiac by ste už mali pozorovať postupné nalievanie vemienka, to by mohol byť znak, že je všetko OK, prípadne už môže prísť ruja - ak nie je žrebná. A ak vstrebala už vám to aj tak nepomôže.
katkaa1
napsal(a):
Tieto fotky sa moc nedajú porovnať lebo na každej je fotená z iného uhlu. Avšak je dosť tučná, pokojne môže byť žrebná a nemusí to byť moc vidno. Ja by som už počkala a nič neriešila, tehotenský test vám nič neukáže (iné hormóny) a veterinári neradi "šahajú" do kobýl v takom vysokom štádiu žrebnosti ak to nie je nevyhnutné. Tak za mesiac by ste už mali pozorovať postupné nalievanie vemienka, to by mohol byť znak, že je všetko OK, prípadne už môže prísť ruja - ak nie je žrebná. A ak vstrebala už vám to aj tak nepomôže.
Souhlas - nic bych už neřešila - vydržte měsíc, a to by se jí mělo začínat nalévat vemínko - to bude jistota.
Z fotek to poznat nejde - a na některých kobylách březost nejde vidět vůbec, a na jiných jo. Poníci bývají kulatější, protože jsou užší a nižší a více to na nich jde vidět - hlavně na shetlandech.
Přeju zdravé hříbátko.
Není to sice zrovna košer rada, ale v tomto stadiu březosti byste už měla vidět (a kobyla cítit) pohyby hříběte v děloze.
Kobylu rozhýbat resp rozlítat jestli se nechá, aby byl hříboš vytrhnut z klidu a začal s sebou mlít, jak se kobyla zastaví. Pohyby by měly být znatelné pouhým okem případně po přiložení ruky. Případně zkontrolovat potom, co se k takovému pohybu rozhodne úplně sama
Moje kobyla byla v 9 měsíci jak tank a musela být chovaná venku, protože skrz pupek neprošla dveřmi do stáje, ale stále si ráda ve výběhu zablbla a lítala sem tam jak splašená koza s vyhazovačkami a já nevím čím ještě (já v tom byla nevinně, hodně temperamentní kůň...). Potom se zastavila, čuměla jak puk a břicho se jí mlelo, protože hříbošovi se to její extempore zrovna moc nezamlouvalo.
Děkuji moc za názory...ano, kobylka je tučnější, to uznávám...ale chodí pravidelně ven, není jen ve výběhu...do 7. měsíce jsme chodili normálně pod sedlo 3x - 4x týdně terény, v 8. měsíci jsem přestala cválat a chodíme na vyjížďky na cca půl hoďky - krok, klus, žádné kopce, cca 2x-3x týdně...vete mi říkal, že právě u ponclů je to problém, že jsou tučný, a že pohyb během březosti ji jen pomůže, pokud chci bezproblémový porod...tak chodíme...a i když ji teď šetřím, jak ji vypustím do výběhu, tak tam lítá jak praštěná . Co se týče vemínka, to se budu snažit brát jako hlavní ukazatel, pokud se vemínko nenaleje, je to samozřejmě jasné...zatím má pidi vemínečko, však je to taky prvnička...
Pohyby hříběte jsem zatím necítila, ale jsem už připravená i na to, že to prostě nemusí vyjít a hříbek nebude...někdo tady mi v jedné diskuzi poradil, že je vždy lepší být připravená na to nejhorší, a když to bude naopak dobré, budu mít o to větší radost...
Dobrý den, souhlasil s tím, ze hříbě už by melo jít cítit, ze se tam mydli. Devátý měsíc už je hodně. Mela jsem minuly rok 8 hribatek, byla to honicka to hlídat, ale jinak bylo vše OK a kobyly byly všechny jak soudek, ale určité je mozne, ze bude mit menší bříško, může byt menší hribatko, je to prvnicka, může toho byt vice veci. Letos také valcime s kobcou kde nám řekli, ze je březí. Za dva měsíce ma termín a je hubená a po bříšku ani památky. Tak uvidíme, čeká už páté hribatko, takže to tak nehrotime. Drzim vám palce at to dobře dopadne.