Dobrý den, potřebovuji poradit, jak začít s obsedáním, je jednodušší obsedat mladého hřebce nebo starší kobylku? Potřebuji menší postup, jako tyden lonžovat, nějaké cviky a jestli mmtu má někdo zkušenosti, prvni cval by měl být v terénu a až po tomhle zkusit udidlo? To mi někdo poradil, chtěla bych více zdrojů...
moc děkuji za odpověď
Dle charakteru dotazu bych radila sverit sveho kone a sebe zkusenemu clovickovi-treneru.
Tyto veci by clovek mel znat a vedet jak co nasleduje a v jakem casovem rozpeti, pokud se citi na obsedani kone. Pokud to nevi, nema cit - nadela se vice skody a natrapite se jak vy, tak i kun.
Sezente si alespon odbornou literaturu - Prvni kroky pod sedlem (Penquitt), Prace s mladym konem (Maxwell), zakladni praci se zabyva i Paalman ve Skokovem jezdeni. Ale krom teorie je velmi nutna praxe a cit, to knizka opravdu nepreda.
Ragdoll06
napsal(a):
Dobrý den, potřebovuji poradit, jak začít s obsedáním, je jednodušší obsedat mladého hřebce nebo starší kobylku? Potřebuji menší postup, jako tyden lonžovat, nějaké cviky a jestli mmtu má někdo zkušenosti, prvni cval by měl být v terénu a až po tomhle zkusit udidlo? To mi někdo poradil, chtěla bych více zdrojů...
moc děkuji za odpověď
Už po prečítaní vašej prvej vety sa vám dá poradiť jedno jediné: VY TO ANI NESKÚŠAJTE. Nechajte to na niekoho skúseného kto koňa nepokazí. Nie je to vec ktorá by sa dala naučiť s napísaného postupu na diskusii ani z knihy, chce to roky praxe.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak, tak.. Do obsadania by sa mal púšťať iba niekto, kto už videl, zažil, bol súčasťou prípravy mladého koňa. Keď budeš mať jasno v tom, kedy na koňa sadnúť, kedy prvýkrát cválať a tak podobne... Potom bude na čase premýšľať nad tým, že si zadovážiš mladé, neskúsené zviera. Dovtedy jazdi, jazdi a ešte raz jazdi. Čím viac koní pod zadkom budeš mať, tým viac ťa na rôzne situácie pripravia.
tvoj príspevok do diaľky kričí, že máš na toto abeolútne minimum skúseností, ušetri problémy koňovi aj sebe a kúp si koňa, ktorý už niečo videl a zažil.
Ragdoll06
napsal(a):
Tak to jsem zvedava, co reknete ted: uspesne obsednut hrebec, nektere rady jsou super, vy si myslite ze na to je treba licence nebo co? Jsem 10let v kluku, takze zkusenosti opravdu mam, a nejakej chytrolin tasy zacne nadavat? Tak sem nic nepiste. Dekuji za knihy,.
Licence potřeba není, ale zato tolik zkušeností, aby se člověk neptal na takové věci jako Vy. Skutečně koně obsednout neznamená několikrát na něj sednout. To je teprve začátek, a většinou přijdou potíže až po několika měsících, kdy koník zkusí něco sám vymýšlet. V takové situaci je nutná rychlá a správná reakce, tedy jezdec, který hned ví, co je třeba.
Pro některé lidi je nejlepší začít s obsedáním u houpacího koně.
Ragdoll06
napsal(a):
Tak to jsem zvedava, co reknete ted: uspesne obsednut hrebec, nektere rady jsou super, vy si myslite ze na to je treba licence nebo co? Jsem 10let v kluku, takze zkusenosti opravdu mam, a nejakej chytrolin tasy zacne nadavat? Tak sem nic nepiste. Dekuji za knihy,.
Ja by som si dovolila vysvetliť dva základné pojmy "obsadnutie" a "prijazdenie" lebo v tom je sakra rozdiel. To prvé zvládnete aj vy
"Obsadnúť" koňa môže v podstate hocikto kto sa nebojí, ide hlavne o to, aby si kôň zvykol na to, že má na chrbte nejakú záťaž a nemá sa jej zbaviť. Toto trvá zvyčajne niekoľko hodín a v podstate by sa ten niekto dal nahradiť aj vrecom zemiakov (s nadsázkou).
Potom však nasleduje tá druhá - dôležitejšia fáza, ktorou je "prijazdenie" a tam je už potrebné, aby to robil človek, ktorý toho koňa dokáže učiť a viesť. A to chce tie roky praxe a driny a ak sa niekto spýta tu ako to má robiť tak je to jasné znamenie, že tie skúsenosti nemá. Knihy tu nepomôžu, aj keď samozrejme vzdelávať sa treba aj v teórii, jazdectvo však nie je matematika aby ste sa ju dokázali naučiť z knihy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ragdoll06
napsal(a):
Toľko skromnosti a pokory v jednom príspevku, to sa často nevidí.
Já osobně nevidím problém v tom, aby někdo obsedal a přiježďoval koně sám, i když s tím nemá příliš zkušenosti, ale rozhodně to musí dělat pod dohledem zkušeného trenéra, který nad svým uměním přehnaně nejásá, ale jde mu v prvé řadě o pohodu koně.
Já sama jezdím skoro 25 let, koně vlastním 13 let, oba jsem si obsedala sama a u prvního jsem neměla příliš zkušenosti s obsedáním. První byla kobyla, teď hřebec a do toho další koně (huculi, čt, norik). Obsedání a základní výcvik kobyly dopadl naštěstí dobře, ale až teď s odstupem času si uvědomuju, kolik chyb jsem udělala jen z vlastní blbosti.
Musíte mít hodně načteno, hodně naježděno a musíte být schopná odhadnout reakci koně a adekvátně tomu přizpůsobovat vaši činnost a výuku.
Taky musíte v sobě mít hodně skromnosti a pokory, jak už tu někdo psal, protože každý kůň je jiný a vzniklé problémy málokdy způsobí kůň a je velmi málo lidí, kteří si svůj vlastní problém dokážou připustit a něco s ním dělat.
Výchova remonty není jen o obsednutí a přijezdění, je to o celkovém přístupu ke koni, o vtisknutí základních vzorců chování, o tom jak zůstat v klidu a přemýšlet a reagovat s chladnou hlavou i když vás kůň navýsost totálně štve... Je to o výchově dobrého koně. Tohle dokáže jen vyzrálý člověk a tomu se dle vašich příspěvků nepodobáte.
Za sebe srovnání výcviku pohlaví:
- kobyla je klidnější, nemávají s ní příliš hormony jako s hřebcem, částečně odpustí a je schopná akceptovat některé z vašich chyb
- hřebec musí mít jasné a ultra betonově zažité pravidla, zejména v rámci slušného chování ve skupině koní, je citlivější, máloco vám odpustí, rychleji se začne vztekat a jeho reakce odporu můžou být mnohem silnější než u kobyl. Navíc mají určitou dispozici ke kousání, vzpínání se a podobným srandám spolu se snahou o zlepšení pozice ve stádě, takže pokud nejste dostatečně silná osobnost a on to zjistí, máte smůlu.
Určitě bych nešla do obsedání a práce s mladým hřebcem, pokud bych předtím neměla zkušenosti s kobylami nebo valachy. U hřebců stačí pár omylů z vaší strany a máte agresivní příšeru vhodnou tak akorát do salámu.
Jestliže se vám hřebec v terénu vzpíná, dejte od něho okamžitě ruce pryč a nechejte ho někomu jinému a opravdu znalému práce s hřebci. Byla by od vás obrovská hloupost s tím pokračovat bez zkušeností a znalostí k tomu potřebných. Na takové věci nestačí jen dohled trenéra nebo chovatele.
Možná to bude útok na vaše ego, ale řešit bez zkušeností něco takového, je VELMI těžce o hubu.
Já už jsem si zažila hřebce na zádech a nebyla to sranda, i když to byl jen mix typu welsh pony (naštěstí, jinak by to skončilo mnohem hůř).
Zažila jsem i hřebce, který útočil zezadu, když jste se nedívala, protože na čelní střet měl málo odvahy.
Nemá smysl riskovat váš vlastní život a zdraví, za to žádný kůň nestojí. A také není hanba to přenechat znalejším a jen asistovat a sbírat zkušenosti, je to projev zdravého rozumu. Za hanbu nebo selhání něco takové může považovat jen totální d*bil
Učit se můžete i na kobylách nebo valaších, ti jsou většinou bezpečnější.
Hřebec je vysoká škola a pokud vykazuje takové reakce, určitě nepatří do rukou někomu, komu v jezdeckém světě teče mlíko po bradě (ano, to pro mě opravdu znamená 10 let v JK) a nikdy předtím s takto mladým koněm nepracoval.