Ahoj, myslím že záleží na tom, k čemu je chceš. Jestli s nimi chceš chodit bahnem do výběhu nebo kydat boxy, myslím že jsou lepší gumová. Na závody nebo na vyšší ježdění jsou lepší kožená. Pokud ti ale nevadí je častěji čistit a udržovat, vyplatí se spíš asi investovat do kožených, protože dýl vydrží.
Jednoznačne kožené ale nie lacné :) keď lacné kožené to si rovno kúp gumené pretože ti aspoň nebude ľúto keď sa rozpadnú, keď som začínala kúpila som si tie najlacnejšie daslo kožené pérka čo boli a vydržali asi dva roky ale to už po roku vyzerali hororovo :D ale samozrejme aj v nich pracujem nie len jazdím :) Teraz mám už 6 rokov jedny od AIGLE vysoká kvalita, a jedny od R.M. WILLIAMS čo taktiež boli vyše 200 € pérka ale tie mám už 12 rokov :) jediné čo som kúštik sa o nich nestarala asi 2 roky a trošku mi popraskala koža ale kvalita nadovšetko :).
Mě vyhovují nazouvací kožené Cassini. Nejdřív jsem měla nejlevnější model za 1000. Jezdím 1-2 týdně. Vydržely 2 roky. Rok jsem s nima chodila blátem, procházela potok, několik koní na ně šláplo, prochodila jsem podrážku. Teď mám Cassini Epson, mají šitou podrážku a když se nainpregnují, tak do nich teče jenom vrchem a elastickou vsadkou, což mě teda trochu štve, ale když je někdo líný zavazovat tkaničky...