Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
denča
napsal(a):
Dobrý večer všem. :)
Nadpis více méně mluví sám za sebe. Jednoduchá otázka, ovšem horší praxe. Jak se udržet na koni, když se vzepne? A jak se udržet na koni, když začne tryskat? Máte někdo zkušenosti?
Klíčem k udržení se je perfektní rovnováha a cit jezdce, a té jde nejlépe docílit ježděním bez sedla.
K druhé části otázky jde říct jen to, že ideální stav je jezdit a mít s koněm takový vztah, aby neměl důvod vzpínat se nebo někam prchat, protože obojí je známkou selhání jezdce.
denča
napsal(a):
Dobrý večer všem. :)
Nadpis více méně mluví sám za sebe. Jednoduchá otázka, ovšem horší praxe. Jak se udržet na koni, když se vzepne? A jak se udržet na koni, když začne tryskat? Máte někdo zkušenosti?
Rovnako ako pri bežnom jazdení, chce to len prax ak už budete vedieť dobre jazdiť tak vás nezaskočí ani to ak sa niektorý kôň vzopne, alebo sa s vami rýchlejšie rozbehne. Chce to len zachovať si chladnú hlavu a hneď to riešiť. A potom si vyberať kone ktoré to podľa možnosti nerobia a zbytočne tak neriskovať svoje zdravie
Značně k tomu přispívá občasné zařazení skoků. Hodně jezdců při něm získá lepší rovnováhu, cit a sebedůvěru, takže nepanikaří, když se jim pak kůň někde postaví na zadní nebo vyhodí. Je to vlastně stejný pohyb jako odskok a doskok. Taky většina koní táhne na překážku, takže jezdec pozná, že koně ovládá i v rychlém cvalu.
Ale samozřejmě je nejlepší se vyhnout koni, o kterém se ví, že se tak chová. Nejde vždycky o selhání jezdce, může to být problém s výstrojí, předchozí zkušenosti nebo prostě strach z něčeho neznámého.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
canis lupus
napsal(a):
Značně k tomu přispívá občasné zařazení skoků. Hodně jezdců při něm získá lepší rovnováhu, cit a sebedůvěru, takže nepanikaří, když se jim pak kůň někde postaví na zadní nebo vyhodí. Je to vlastně stejný pohyb jako odskok a doskok. Taky většina koní táhne na překážku, takže jezdec pozná, že koně ovládá i v rychlém cvalu.
Ale samozřejmě je nejlepší se vyhnout koni, o kterém se ví, že se tak chová. Nejde vždycky o selhání jezdce, může to být problém s výstrojí, předchozí zkušenosti nebo prostě strach z něčeho neznámého.
Nejde vždycky o selhání jezdce, může to být problém s výstrojí, předchozí zkušenosti nebo prostě strach z něčeho neznámého
A tohle právě považuju za selhání jezdce - kůň se může leknout, nebo se někam se bát, ale pokud ví že má za krkem někoho komu věří a má u něj respekt, tak se třeba chvilku kroutí, nebo při leknutí uskočí a kousek popoběhne, ale nestaví se na palici, ani nikam tryskem neprchá. Může to být samozřejmě i chyba předchozích jezdců, ale na takového koně by zase neměl sedat začátečník.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
denča
napsal(a):
Děkuji všem.
K této otázce mě vedla včerejší zkušenost na vyjížďce, kdy na nás začal útočit pes na volno a kůň začal být vzteklý a mít tendence k takovémuto vyřešení situace.
Jak tohle je jiná situace - to je lepší seskočit, a psa pokud to jde zkusit zahnat
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jak tohle je jiná situace - to je lepší seskočit, a psa pokud to jde zkusit zahnat
Nesesedat! Vás jako člověka se pes jen tak nelekne když se proti němu rozletí půl tuny živé váhy (a ještě k tomu nasrané) pes si útok rozmyslí nemyslím tím, nechat koně psa zabít jen zahnat
Po nás šla dobrmanka a na mě těžký ignor (155cm) valášek se jí strašně bál ale věřil... skončili jsme na poli kde se valášek odhodlal a začal vyhazovat, fena to zřejmě koupila a ustoupila.. je to pes od psa a kůň od koně... já bych už nikdy nesesedla prostě jsem malá a pes se mě dle mého jen těžko lekne a pokud se cuknu já protože po mě vyjede co udělá kůň? pokud mi bude věřit možná mě bude chránit když ne uteče. a co pak? mě pokouše pes a kůń v dáli
PS: majitelka byla dobré 2km od nás... a nebyla jsem první po tom její pes vyjel, pokousala 3 psi a dítě i přes to ji měla na volno bez košíku a obojku a hlavně mimo dohled pokud má někdo psa na volno ale na dohled a odvolatelného dobrá klidně ale tohle?!
-šumák-
napsal(a):
Po nás šla dobrmanka a na mě těžký ignor (155cm) valášek se jí strašně bál ale věřil... skončili jsme na poli kde se valášek odhodlal a začal vyhazovat, fena to zřejmě koupila a ustoupila.. je to pes od psa a kůň od koně... já bych už nikdy nesesedla prostě jsem malá a pes se mě dle mého jen těžko lekne a pokud se cuknu já protože po mě vyjede co udělá kůň? pokud mi bude věřit možná mě bude chránit když ne uteče. a co pak? mě pokouše pes a kůń v dáli
PS: majitelka byla dobré 2km od nás... a nebyla jsem první po tom její pes vyjel, pokousala 3 psi a dítě i přes to ji měla na volno bez košíku a obojku a hlavně mimo dohled pokud má někdo psa na volno ale na dohled a odvolatelného dobrá klidně ale tohle?!
No, taky bych se zrovna nechystala dolů psovi do chřtánu. :-/
Nepochopila jsem majitelku. Nejdřív, když jsme šli do lesa, přivolala si ho na pamlsek, nebo spíš upoutala pozornost a došla k němu a připla si ho na vodítko. Při procházení kolem na nás z vodítka začal startovat, ale dobrý, byl na vodítku. Ovšem když jsme šli zpět, madam si ho už nepřipla na vodítko, blížili jsme se...stále nebyl na vodítku a bum, byl u nás. Pak běžel ke koni vzadu, který se mu asi tak nelíbil, my stihli popojít a byl zase u nás a tak ještě jednou... :-/ Šel našemu po noze a kůň začal být pěkně nevrlý
Fakt nechápu chování některých pejskařů. Jsem sice taky pejskařka, ale tak snad znám svého psa a nebo alespoň odhadnu jeho chování. A když už při cestě tam byl náznak a byla schopná si ho připnout... nechápu to, fakt ne.
Při vzepnutí je nejlepší "lehnout" na krk koně a ruce dát dolů podél krku...i kdyby malou váhou hlavně mu nepomáhat se převrátit zakloněním. na tryskání platí na každého koně něco jiného..moje kobča třeba slyší na hlas a zvýšením ruky-v tu chvíli začne myslet hlavou a já využiju okamžiku a koně si zpátky zpracuju...
jinak k těm psům, normálně jezdím bez biče, ale po minulé zkušenosti, kdy k nám přiletěl asi 60 kg pes a otravoval mou 10kg fenu, která seděla u koně a kobylu, tak přístě asi slezu a toho psa přetáhnu, páníček nikde samozřejmě
.........

XXX.XXX.157.106
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak nejlépe a nejúčinněji zpracovat koně, ktery chce furt cválat a vytahuje otěže a točí se.....
.........
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak nejlépe a nejúčinněji zpracovat koně, ktery chce furt cválat a vytahuje otěže a točí se.....
Po internetu vám nikdo neporadí. Nevidí vás na koni. Nezná důvod, proč to koník dělá.
Dostane se vám rad, podle toho, co a komu zafungovalo na jeho koni. Ale to neznamená, že rady budou fungovat i na tom vašem.
Chce to odborníka. Ne kamarádku, co jezdí o rok déle. Ne takové ty radily,co jim koně chodí blbě,ale přesto ví, co dělat s tím vašim, ale člověka ,který má zkušenosti a podělí se o ně.
Dlouho to neodkládejte, ať si váš kůň toto chování nezafixuje, jako možné. A že, pokud vytrvá,jde se domů, hodina končí.
.........
napsal(a):
Pokud neumíte jezdit (což podle dotazu neumite), tak je ideální na takového koně vůbec nesedat, protože to je cesta do pekla - vy tu situaci nevyřešíte, a kůň si bude toto chování ještě víc prohlubovat
Uživatel s deaktivovaným účtem

.........
napsal(a):
Bez DOBRÉHO trenéra to nepůjde.
Já se držím koleny, takže když si kůň stoupne na zadní, přikloním se ke krku a držím se koleny(nohama)
••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
Při trysku by jste měli mít velmi dobrou rovnováhu(kterou si získáte nejlépe ježděním bez sedla), samozřejmě když Vám ten kůň nevěří vy nevěříte jemu, neměli by jste na tom koni vůbec tryskat. Ne vždy to jde ale ovlivnit. Dolů Vám pošlu odkazy na různé internetové stránky,kde se tato problematika řeší.
••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
https://jezdcijezdkyne.estranky.cz/clanky/vzpinani-koni.html
https://lovely-horses.mypage.cz/menu/jezdecka-skola/techniky-jezdeni
https://www.wikihow.cz/Jak-jezdit-na-koni

Jdu si udělat popcorn, to bude ještě na dlouho 😂
Tak si to spočítejme... Vy reagujete a půl roku starou diskuzi, do keré už ste jednou napsala....
Vy se ptáte lidí v celém kraji na ustájení koně, protože asi si nedokážete sehnat stáje sama...
Vy se ptáte lidí aby vám hledali koně na prodej, protože to nedokážete sama.
Vy se ptáte lidí na ZZVJ, protože si nedokážete otom sehnat žádné informace, a ještě s eptte kdo vám půjčí koně... pak budete shánět i někoho, kdo vás vůbec nezná aby vám dělal garanta.
Vy ste se údajně dohodl s kamarádkou, že bude strašně ekologický sdílet jeden účet na ifauně, aby se jedna ptala jak nastavit třmeny a druhá kde sežene koně na ZZVJ.
Ptám se celé Ifauny... Kdo z nás je tady mentálně zaostalej svými odpověďmi?
Adina6
napsal(a):
Proč mě vlastně pořád kritizujete?
Protože tu většina z nás vlastní koně a ty svoje hebelky máme rádi.
A je velká pravděpodobnost, že majitel/ka koně, který/á se nedokáže postarat o své potřeby, se nedokáže postarat ani o potřeby svého koně.
A na to jsme tu poněkud hákliví.
Už rozumíte?

sisi58
napsal(a):
Protože tu většina z nás vlastní koně a ty svoje hebelky máme rádi.
A je velká pravděpodobnost, že majitel/ka koně, který/á se nedokáže postarat o své potřeby, se nedokáže postarat ani o potřeby svého koně.
A na to jsme tu poněkud hákliví.
Už rozumíte?
Myslím, že slečna nechápe, že tady není na FB se stejně starými kamarádkami, které budou obdivně áchat a óchat nad tím, že si kupuje koně. My tady už žijeme v realitě (někteří momentálně v bahnité ), jak jsem četla ve vedlejší diskuzi.
Adina6
napsal(a):
A kdo říká že se neumím postarat o svoje potřeby?! A natož o koně?! Už mám 3 roky pronajmutého koně, který se má velice dobře......
Když lžeš, tak se musíš ujistit, že ta lež aspoň trochu dává smysl.
Pokud máš 3 roky v pronájmu koně, který se má velice dobře, proč hledáš ustájení? Přeci dáš vlastního do té osvědčené stáje, kde se mají velice dobře.
Proč se ptáš na koně na ZZVJ? Vždyť máš koně v pronájmu 3 roky, pokud bys byla opravdu zkušená a měla k ruce trenéra, i ta nejmíň talentovaná hemelka na světě by prošla ZZVJ jak nic, zvlášť, když byly 3 roky času na přípravu.
Zamotáváš se do toho akorát čím dál víc. Není nic špatného na tom být dítě. Všichni tady jsme byli dětmi. Špatné na tom je, když naprosto okatě lžeš - proč nemůžeš přiznat pravdu?
Pokud by bylo zadání tématu něco jako "ráda se kochám koňmi z inzerce, zaujalo vás něco?", tak se ráda připojím a asi i ostatní. Stejně tak debata o tom "jak poznat dobrou stáj a co považujete v ustájení za důležité", rozhodně by se spousta lidí zapojila. Nemusíš si vymýšlet historky o kupování koně - můžeš být kým jsi, a lidi tě mohou respektovat. Naopak respekt nezískáš lží - jak se říká, má krátké nohy.

Adina6
napsal(a):
Já to naprosto chápu..... Doma máme menší farmu, je tam přibližně 46 kusů zvířat, tak mi tady nevykládejte, že jsem jak ty nány z města.... A jestli mě omluvíte......... Jdu nakrmit zvířata......
V devět jít krmit zvířata na farmě, jo? Tak to má do farmaření skutečně hodně daleko.
Slon Indický
napsal(a):
Pokud máš 3 roky v pronájmu koně, který se má velice dobře, proč hledáš ustájení? Přeci dáš vlastního do té osvědčené stáje, kde se mají velice dobře.
Proč se ptáš na koně na ZZVJ? Vždyť máš koně v pronájmu 3 roky, pokud bys byla opravdu zkušená a měla k ruce trenéra, i ta nejmíň talentovaná hemelka na světě by prošla ZZVJ jak nic, zvlášť, když byly 3 roky času na přípravu.
Zamotáváš se do toho akorát čím dál víc. Není nic špatného na tom být dítě. Všichni tady jsme byli dětmi. Špatné na tom je, když naprosto okatě lžeš - proč nemůžeš přiznat pravdu?
Pokud by bylo zadání tématu něco jako "ráda se kochám koňmi z inzerce, zaujalo vás něco?", tak se ráda připojím a asi i ostatní. Stejně tak debata o tom "jak poznat dobrou stáj a co považujete v ustájení za důležité", rozhodně by se spousta lidí zapojila. Nemusíš si vymýšlet historky o kupování koně - můžeš být kým jsi, a lidi tě mohou respektovat. Naopak respekt nezískáš lží - jak se říká, má krátké nohy.
Nie jestem dzieckiem!
Jeśli myślisz, że jestem dzieckiem, kiedy mam 21 lat, prawdopodobnie jesteś całkowicie głupi. Więc ile masz lat ?!
Slon Indický
napsal(a):
To určitě psala její kamarádka... I když... Ta neumí dát ani třmeny... Tak možná třetí kamarádka?
Adina6
napsal(a):
Proč si myslíš, že jsem ho použila?! Na gymplu jsem studovala 3 jazyky(kromě češtiny), a to jsou polština, angličtina a francoužština. A kdyby jsi mi nevěřila, je to gympl v českém Těšíně. Ty budeš určitě z prahy(podle tvého chování)
No jo..... Bestak jsi Pražák....
arte.P

XXX.XXX.13.232
Adina6
napsal(a):
Et si tu penses que je suis un enfant quand je connais 4 langues, tu es un idiot complet
Proč by dítě nemohlo znát čtyři jazyky? Kdy se učí jazyky líp než v dětství. A máš tam chybu, musíš přidat
Adina6
napsal(a):
Proč si myslíš, že jsem ho použila?! Na gymplu jsem studovala 3 jazyky(kromě češtiny), a to jsou polština, angličtina a francoužština. A kdyby jsi mi nevěřila, je to gympl v českém Těšíně. Ty budeš určitě z prahy(podle tvého chování)
Tak já ti to přeložím do řeči dospělých, ju?
Myslíš tím: Na víceletém gymplu v Českém Těšíně (jsem v sekundě) se učíme 3 jazyky - polštinu, angličtinu a francouzštinu. Jenže teď jsem doma, nudím se a chtěla jsem se zabavit na ifauně hrou na dospělou. Bohužel mě ale odhalili hned, tak se aspoň vztekám a kopu kolem sebe, protože líp svoje emoce zatím zvládat neumím a přiznat barvu mi přijde jako prohra.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123
Adina6
napsal(a):
Holka tak nam sem dej svy jmeno at se mrknem na instac nebo fb ze fakt nejsi nactileta nanynka a mas teda tu farmu.
Jinak. Proc se ptáš na tyhle veci kdyz uz kone mas a vis teda kde je ustajenej a jak se jezdi? Proc shanis ustajko? To tenhle stoji kde proboha?
https://www.benu.cz/mam-dudlik-animals-0-6m-silikon-1ks
To si kup, budeš to potřebovat.
A nebo si vyber ten druhý dudlík, na kterém je jednorožec
Adina6
napsal(a):
https://www.benu.cz/mam-dudlik-animals-0-6m-silikon-1ks
To si kup, budeš to potřebovat.
A nebo si vyber ten druhý dudlík, na kterém je jednorožec
Hele, já myslím, že by sis měla najít jiný web.
Podle toho jak mluvíš, reaguješ, ptáš se a odpovídáš, už s tebou tady nikdo normálně diskutovat nebude. Nikdo už ti nevěříme vůbec nic. A nevylepšíš to ani farmou, ani cizími jazyky.
A urážením lidí, kteří mají koně doma desítky let, jsou to veterináři, odborníci, a mají mraky zkušeností, sis to tady pokazila nadobro. Tady bohužel moc náctiletých nediskutuje, to ses totiž velmi spletla.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123
Slečna telefon nezveda čím pak to 🤣
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123
A ted to volalo zpět a zavěsilo🤣

Nečekala jsem, že se to zvrtne v takový napínavý seriál! Pecka 👍🏻
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A ted to volalo zpět a zavěsilo🤣
A teď teda na základě toho "hovoru" je dokázáno, že je pravda, co tady dotyčná píše – tedy že má doma tři roky koně v pronájmu, je jí tolik, kolik uvádí, umí několik jazyků, umí jezdit atd.?
To se divím, že policajti při vyšetřování vyžadují nějaké důkazy, když lze všechno tak jednoduše a zdarma ověřit.

Slon Indický
napsal(a):
A změna nicku? (z Adelin 305) Něco mi ušlo?
Adina6 lže.
Její kamarádka na iFauna.cz vůbec není, neví co to je.
Adina6 je 10 let a není na gymplu
Jazyky ji vůbec nebaví
Němá koně v pronájmu
Jezdí 6 let
Chce po rodičích koně a Ti na něj peníze nemají
Nemá farmu
Nemá 46 zvířat, ale 38
To vše vím, protože moje kamarádka má dceru, a ta dcera je její kamarádka......
Takže je to hezká lhářka.......
arte.P

XXX.XXX.13.232
Luonx
napsal(a):
Adina6 lže.
Jazyky ji vůbec nebaví
Němá koně v pronájmu
Jezdí 6 let
Nemá farmu
Nemá 46 zvířat, ale 38
Teda takhle sama sebe pomlouvat
To už je vážně na ústavní léčbu
Adina6
napsal(a):
Na gymnáziu se neučí, že název města se píše s velkým písmenem na začátku? praha x Praha.

Luonx
napsal(a):
Adina6 lže.
Jazyky ji vůbec nebaví
Němá koně v pronájmu
Jezdí 6 let
Nemá farmu
Nemá 46 zvířat, ale 38
A stále stejná IP?

sisi58
napsal(a):
Na gymnáziu se neučí, že název města se píše s velkým písmenem na začátku? praha x Praha.
Určitě učí, ale - oblíbená odpověď - vždyť je to jedno.

sisi58
napsal(a):
To se potom není čemu divit, že i články v novinách či na internetu a jinde, se hemží hrubými chybami. Je smutné, jak někteří svou mateřštinu dokáží zprznit.
Bohužel. Já při poslechu televize mockrát nadskakuji. Už jsem psala - odpověď od právníka, kdy Mgr. měl ve třech řádcích čtyři hrubky. Asi jsem vymírající druh.
napsal(a):
Bohužel. Já při poslechu televize mockrát nadskakuji. Už jsem psala - odpověď od právníka, kdy Mgr. měl ve třech řádcích čtyři hrubky. Asi jsem vymírající druh.
Kdepak, nejste. Hovorová čeština je běžná věc. Ale v masmédiích by se měli dopisovatelé, komentátoři a zastupiči vyjadřovat spisovně. A taky se mi zdá, že pokud píšu/i spisovně, bere mě okolí více vážně, něž když to mám napsané, jako cizinec, co se češtinu teprve učí.

sisi58
napsal(a):
Kdepak, nejste. Hovorová čeština je běžná věc. Ale v masmédiích by se měli dopisovatelé, komentátoři a zastupiči vyjadřovat spisovně. A taky se mi zdá, že pokud píšu/i spisovně, bere mě okolí více vážně, něž když to mám napsané, jako cizinec, co se češtinu teprve učí.
Děkuji. Chtěla jsem poslat SZ, ale neumím (nenacházím v profilu).