Jaké krmení by bylo vhodné?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.2.2015 13:31
wilik

XXX.XXX.127.55

Mám 3 letého koníka, právě ho obsedám, takže pracuje 3-4 týdně. Ráno dostává máčený oves a seno, když vše sežere jde do výběhu kde denně tráví 5-8 hodin, přes zimu tam má k dispozici seno a jaro, léto bohatou trávu, večer dostává opět máčený oves a seno. Je malinko pohublý potřebuji aby trochu nabral, zatím jsem to vše nechávala takhle a občas mu dala trošku lněného semínka nebo müssli, teď bych chtěla začít něčím přikrmovat, ale nevím čím by to bylo mekvhodnějši.. ? Děkuji za rady smajlík

22.2.2015 15:45
alfi pav

XXX.XXX.230.254

Nepíšete, co přesně s koněm děláte, o jaké plemeno jde a jaké množství a čeho krmíte. Na tříletou remontu je práce 4x týdně hodně, pokud se tím rozumí práce pod sedlem a ve všech chodech. Určitě bych ubrala, nemá smysl koně zrušit hned na začátku. Uvědomte si, že vážnější zranění, které si kůň přivodí v tomto věku, se s velikou pravděpodobností bude vracet a bude omezovat pozdější využití koně. Klouby koně se vyvíjejí až do pěti let, to musíte mít na zřeteli

Jinak existují krmné směsi určené k tomu, aby kůň nabral na váze, ale ty mají většinou velké procento bílkovin, škrobu a cukrů, což je pro koně náchylnější ke schvácení téměř vražedná kombinace.

Řeším to samé, jen s o rok starším koněm. Při výše uvedené kombinaci složek ve vysokém procentuálním poměru na jednu dávku, mu hřejí kopyta.

Zkoušela jsem Spillers Conditioning mix a ze začátku dobrý, ale právě kvůli vysokému obsahu cukrů, bílkovin a škrobů, koni i při minimální denní doporučené dávce hřály kopyta.

Vet mi doporučil Fitmin reformer, rýžové otruby ve vločkách.

Doporučuje se taky sladový květ, ale má pro některé koně nepříjemnou vůni a musí si na něho postupně navykat a musí se podávat vlhčený

Abyste si byla jistá, že to koni nic nedělá, pravidelně kontrolujte pohmatem nohy cca 2-4cm nad korunkou kopyta. Ruku přiložte, jak kdybyste chtěla dané místo prsty obejmout a chvíli čekejte, co pod rukou ucítíte. Pokud tam budete cítit na bocích spěnky pulzaci krve (nezaměnitelné a špatné), je to špatně a musíte ihned snížit resp změnit krmnou dávku. Teplota všech nohou by měla být na tomto místě zhruba stejná - pokud není, musíte začít pátrat po příčině problému.

Jinak pokud si opravdu nevíte rady, požádejte o radu veta, ideálně se specializací na koně. Ti musí být schopní vám v tomto ohledu poradit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík