Jednoduché vysvětlení :-)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.2.2015 20:56
denča

XXX.XXX.207.90

Ahoj všichni,

jsou tu tací, kteří umí jednoduše vysvětlit různé úkony na koni? smajlík

Dovolím si citovat jednu slečnu, která se mi třeba díky tomu ozve a také na ukázku, co myslím jednoduchým vysvětlením. smajlík

"[...] Hlavní problém celkově ve výuce spatřuju v úplně nevhodém vysvětlování a spoustě nedorozumění, co má člověk dělat. Např. paty dolů, špičky ke koni-sice je hezké mít nohy u koně, ale jinak patu dolů narve začátečník leda násilím a kotníky ho budou pekelně bolet. Přitom po nějaké době ježdění se tohle často samo srovná. Ale nejhorší ze všeho je "drž se koleny". [...] Místotoho, aby mi někdo řekl prostě se uvolni, nohy nech lehce přitisknuté ke koni a následuj jeho pohyb. A tak to je dá a dál. Ten jezdec si prostě potřebuje zažít aha moment, kdy opravdu pochopí, co se těmi vlastně jen metaforami myslí, protože mu to nikdo pořádně nevysvětlí. A když zrovna není pohybově extrémně nadaný a neochytí to za pár lekcí sám, má ak s tím rpoblémy dlouho."

Zajímá mě všechno možné, jsem začátečník a začínám pomalu vysedávat.
Pokud by chtěl někdo napsat sloh, nebráním se. smajlík Třeba to vysvětlí ještě jednodušeji, než jsem se to učila a na něco se teprve dostanu a alespoň na stáji překvapím. smajlík

Čili pokud chcete výčet, co mě zajímá, v tuto chvíli mě napadá:
- lehký sed (lehký klus)
- pracovní klus
- cval
- trysk
- skoky
- vzepnutí se
- co udělat, když se splaší

nejhlavnější je asi se udržet, jak pobízet, co vůbec dělají nohy, ruce, tělo :-D

Děkuju smajlík

24.2.2015 22:11
canis lupus

XXX.XXX.210.179

Zdar, nejlepší je ptát se trenéra nebo cvičitele při konkrétním problému. Ale zkusím to. Lehký klus je klus, kde jezdec vysedává pohyb jedné diagonály (jde dopředu pravá přední-levá zadní a pak opačně). Tzn. jezdce ten pohyb nadhodí a on svůj návrat do sedla trochu zpomalí a dosedne měkce. Obvykle pomáhá říkat si jedna- dva a na dva zůstat nahoře, dokud člověk netrefí rytmus.
V pracovním klusu jezdec sedí a vyrovnává pohyby koně sedem. Je důležité nebýt ztuhlý a je to obtížnější než lehký klus. Cval je pohodlnější než klus, ale opět je třeba sedět uvolněně, ale jistě- ne nohy létající sem tam. Nebo v lehkém sedu- to je zadek pořád nad sedlem, jezdec se opírá o třmeny a lehce! o kolena.Trysk je zrychlený cval, jezdec je téměř vždy v lehkém sedu.
Při skoku je třeba plynule zvednout zadek ze sedla a natáhnout tělo a ruce dopředu ůměrně tomu, jak se zvedne a natáhne kůň. Při doskoku je třeba stisknout kolena, aby jezdec nedopadl do sedla jako pytel (časté).
Při vzpínání je dobré opřít se do třmenů, držet se koleny a povolit otěže natažením rukou dopředu. Někdo radí chytit se kolem krku, tam je ale riziko pádu pod nohy koně. Při splašení by se měl jezdec snažit koně stočit na velký a pak menší kruh, tím se zpomalí.

24.2.2015 22:16
denča

XXX.XXX.207.90

Děkuji smajlík

Ještě mě napadá, když se vysedává bez třmenů, tak to člověk musí mít velkou sílu v nohou a musí se strašně moc držet koleny a bérci, aby se zvedl, což mi zatím vůbec nejde. Jaké cviky dělat na zemi pro posílení těchto svalů? smajlík

25.2.2015 06:46
bischof.vlastimil

XXX.XXX.226.180

denča napsal(a):
Děkuji smajlík

Ještě mě napadá, když se vysedává bez třmenů, tak to člověk musí mít velkou sílu v nohou a musí se strašně moc držet koleny a bérci, aby se zvedl, což mi zatím vůbec nejde. Jaké cviky dělat na zemi pro posílení těchto svalů? smajlík

Potřebuje to opravdu velkou sílu v nohách a pomůže i sedlo (dával jsem to ale i bez sedla na některých koních) ale nikdo to nevydrží dlouho. A taky mě nenapadá moc důvodů proč to dělat?

25.2.2015 07:27
canis lupus

XXX.XXX.210.179

Vysedávání bez třmenů považuji za nesmysl. Jízda na koni vyžaduje určitou kondici, ale neměla by jezdce vyčerpávat. Navíc pokud se budete držet koleny, nevyhnutelně ztratíte správnou pozici nohou, koleno pojede nahoru a s ním i pata (koleno na nejnižší možné pozici je předpoklad k prošlápnuté patě ve třmeni). Tudíž to vede k naučení něčeho, co bude později komplikací. Bez třmenů se jezdí proto, aby jezdec získal nezávislý sed a rovnováhu, takže by měl sedět v sedle, nebo na hřbetě koně pokud možno stále.
Pro posílení správných svalů je dobré běhání, dřepy, plavání a v sedě na židli s rovnými zády zvrátit židli dopředu jen pohybem pánve.

25.2.2015 08:15
aggitta

XXX.XXX.65.76

denča napsal(a):
Děkuji smajlík

Podřepnout si a trénovat výdrž v mezipoloze - tedy jakoby sedět na nízké židli bez židle.

Přidejte reakci

Přidat smajlík