Klára12345
XXX.XXX.132.159
Ahoj, chtěla bych si koupit koně. Už dlouho jezdím, umím čistit koně, sedlat, kydat,... Dokonce už jsem si koupila i potřeby na čištění . Sedlo ještě ne kvůli rozměrům. Koníka mám vyhlédnutého, ale nevím jak ho dopravit domů. Zařídí mi to majitel nebo tak? A pokud ne, mohli bychom si prostě půjčit přepravník a jet s ním, i když jsme s tím nikdy nejeli? Prosím poraďte, díky.
S přepravou Vám nejlépe poradí prodávající /doprava bude dostupná v místě, třeba má vlastní, případně se dá zajistit profi přepravce/. Koně bych rozhodně nepřevážela na vlastní pěst, bez zkušeností s nakládáním, vykládáním i samotnou jízdou. Na převoz koníka musí mít řidič rozšíření řidičské oprávnění dle jízdní soupravy kterou bude řídit... Podle toho jak to píšeš budeš asi nějaké mládě, tak to celé s vlastnictvím koně ještě pořádně promysli, ať z toho pak nejsi nešťastná nebo při nejmenším překvapená:).
Oťásek
napsal(a):
S přepravou Vám nejlépe poradí prodávající /doprava bude dostupná v místě, třeba má vlastní, případně se dá zajistit profi přepravce/. Koně bych rozhodně nepřevážela na vlastní pěst, bez zkušeností s nakládáním, vykládáním i samotnou jízdou. Na převoz koníka musí mít řidič rozšíření řidičské oprávnění dle jízdní soupravy kterou bude řídit... Podle toho jak to píšeš budeš asi nějaké mládě, tak to celé s vlastnictvím koně ještě pořádně promysli, ať z toho pak nejsi nešťastná nebo při nejmenším překvapená:).
Není úplně pravda, že musí mít řidič přepravníku vždy rozšířené řidičské oprávnění podle typu jízdní soupravy. Záleží na přepravníku, jeho max hmotnosti v porovnání s provozní a max hmotností auta, které to táhne.
Jsou přepravníky, které můžete táhnout i bez nutnosti mít E, většinou jednokoňáky s upravenou hmotností, ale do detailů, kdy je to možné, nemá smysl zacházet
Každopádně musí mít řidič nebo osoba doprovázející potvrzení o absolvování školení přepravců zvířat
Prodávající má většinou možnosti zajistit dopravu, stačí se poptat. Jinak se dá sehnat dle místa vašeho bydliště, jen trochu zapátrejte. Počítejte ale s cenou plný/prázdný kolem 12 Kč/km, takže jet si pro koně na druhý konec republiky vám docela dost sáhne do peněženky... Ne nadarmo se říká, že kůň je stejně návykový jako kokain, ale dvakrát tak dražší.