Co by mu mohlo být? "Hnědá voda"...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.3.2015 21:26
_janina_

XXX.XXX.209.136

Ahoj mám 3 letého shetlanda a už měsíc (možná déle) pozoruji že má zadek totálně, posmolený", teče mu to až po hleznech. Myslela jsem že průjem ale koblížky jsou pěkné, hezky strávené seno, vyprazdnuje se pravidelně né nějak často. Jen jsem si všimla že kolikrát zvedne ocas tak, prdí" hnědou vodu od které má všechno špinavé. Poník je pravidelně odčervován, je jen na seně a nemá přístup k trávě je na hlíněném výběhu 24/7. Napadá vás čím to může být? Nějaké střevní potíže nebo infekce? Koblížky má normální. Vím že mě odkážete at zavolám veterináře jen mě zajímá jeslti stím někdo nemá zkušenosti. Děkuji.

8.3.2015 12:04
westernlove

XXX.XXX.195.188

Těžko říct, našim koním se toto stává když se vrátíme z dlouhé vyjížďky (4 hodiny) a koně naráz vypijou velké množství vody...Ale trvá to max jeden den.Každopádně bych zkusila něco na lepší trávení.Třeba lněné semínko v malých dávkách(půl skleničky rozdrceného semínka zalít skleničkou studené vody a nechat hoďku ať to pustí sliz).Dá to střeva pěkně do pořádku.A dávat jen seno, žádné pečivo ani jabka.Pokud se to do týdne nezlepší někde bude problém...

9.3.2015 12:44
_janina_

XXX.XXX.209.136

Taky me napadlo jestli to nema ze zral zmrzle seno nebo zasnezene nebo rovnou snih ze mohl zrat. Ted t kupodivu docela ustalo takze myslim ze to bylo tim. Nemate nejaky tip na to aby mi kone lepe snaseli lnene seminko? Moc jim to nejede, polovinu vyplivnou ven z kyble a chleba nebo jablka jsem jim k tomu taky skousela dat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.3.2015 14:06
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám to stejně - shettlandka na to taky trpí. Pravidelně jakmile prvně zmrznou zbytky trávy v menším zimním výběhu, stávají se z pěkné stolice pevné koblížky a na konci trocha hnědé vody.
Řešily jsme s vetkou takto: zavřít někam, kde se nedostane absolutně k ničemu jinému než senu a vodě (a lizu). Bohužel jsem pako na lékařské názvy, tak nepomůžu s konkrétními tipy, ale dostávala kůru nějakých pytlíčků s preparátem proti průjmu, k tomu dubový prášek a na konci kůry dostala pastu s přirozeným prostředím koňských střev. Asi po 10 dnech byla naprosto ok, vypuštěna zpět do totálně vyšlapaného a vyžraného výběhu. A ještě ten den to měla zpátky. Od té doby (prosinec) má trus chvíli úplně v pořádku, někdy trochu té vody... je to prostě z toho, když si zase někde ždíbne těch zmrazků. Bylo to tu v nějakém vlákně rozebíráno odborněji - tráva v mraze značně mění své složení a některým koním dráždí zažívání..
Asi by pomohlo leda zavřít od podzimu do jara do boxu. Což je u poníka pro radost nemyslitelné. Tedy řešíme pouze v případě těžších potíží dietou a "protiprůjmovými" preparáty.

9.3.2015 14:09
monoza

XXX.XXX.97.211

Dobrý den, haflingovi, kterého jezdím dělá to samé, pokaždé to začne v zimě jakmile se přejde z trávy na seno...předloni to bylo jen pár dní, ale letos je to nonstop už 4. měsíc...momentálně se začal krmit granulemi místo ovsa a je to lepší...vet mi řekl že to je nadměrným tvořením vody ve střevech, ale veterinář mi příjde že tomu houby rozumí (nevěděl více věcí) tak si myslím že to bude něčím jiným...jakmile se začne krmit trávou je to lepší...

Přidejte reakci

Přidat smajlík