Koukněte na videa na youtube.com od Oldy Nováka, stejně tak na Equichannelu od Zuzky Prokopové. Stejně tak si pročtěte třeba Parelliho hry
Na kobču nespěchejte, ze začátku dělejte jen vodění, čistění, procházky, zvedání nohou... ať si jí "osaháte" a ona Vás. Začněte pracovat v kruhovce ze země, zapracujte na společné důvěře
elaphka
napsal(a):
Koukněte na videa na youtube.com od Oldy Nováka, stejně tak na Equichannelu od Zuzky Prokopové. Stejně tak si pročtěte třeba Parelliho hry
Na kobču nespěchejte, ze začátku dělejte jen vodění, čistění, procházky, zvedání nohou... ať si jí "osaháte" a ona Vás. Začněte pracovat v kruhovce ze země, zapracujte na společné důvěře
Diktujete do kruhovky a vůbec netušíte co je to za koně, jak starý, atd.
Myslím, že byl dotaz spíše směřován na společný začátek, seznamování.
Já bych osobně nechala nejdříve kobylu v klidu se seznámit s prostředím, ostatníma koňma (ty teď potřebuje znát více než vás) a klidně každý den jen zajít do ohrady a pomazlit třeba, ale zatím bych ji určitě nikam nevodila.
Sledujte jaká kobyla je.
Moje třeba po přestěhování měla cca měsíc, kdy i před stáj bylo daleko od koní.
Koně mají rádi rutinu, takže já bych začala něčím, co váš nový koní určitě zná - tj. vodění, čištění, a jestli je to starý mazák, tak i "opakovací" ježdění na jízdárně - prostě všechno, u čeho si bude moci říci - to znám, to je lehké . Nejlépe se u koně uvedete když budete klidná, sebejistá a vyhnete se velkým gestům ve smyslu křičení, oplácávání atd.
Už třeba během cesty z výběhu do stáje si s koněm můžete velmi lehce ujasnit vzájemný vztah -třeba tím, že od něj budete chtít, aby ve vaší blízkosti nezvedal hlavu (nekoukal kolem) ani se nepásl, nepředbíhal vás, aby kopíroval cestu kudy jdete, klusal a zastavoval když to uděláte vy.