Zdravím. Mam doma rok 17tiletou kobylu a chtěla bych sní značit pracovat nějak jemněji. Kobyla nemá ráda práci ze země protahování ck a ani nic jiného. Je zvyklá jen na práci pod sedkem s hlavou furt zbalenou. I když ji vezmu volně na lonž absolutně neprotahuje krk a nese hlavu buď vysoko a nebo jen zbalenou. Jeji starý majitel mi tvrdil že ji mam při lonžovani dat gumy ale nejsem toho moc zastance. Pod sedlem na jizdárně chodí suprově to na ni použivám olivu, na skokové treninky nebo vyjižďky mam sněhuláka kobyla nereaguje na zastavení sedme ale zato je užasná na lehké pobídky hlasem nebo holení. Když jdeme ven sami jde pěkně uvolněně ale s jinými koní je to jen o přetahování. Chodím sní na ruce jen na ohlávce do lesa a to je zní uplně jinej kůň proto bych ji chtěla naučit pod sedlem ale jen na ohlávce. Upřes ím přeně moje otázky- nemáte někdo zkušenosti s navykánim staršiho koně jen na ohlávku a nebo alespoň jak zpřijemnit vyjížďky na dopřednem koni?
Mohu přidat mou zkušenost s navykáním A1/1 15 let na bezudidlovku, konkrétně BB. Byl to blázen, nervila se naprosto všude, venku, na jízdárně i v kruhovce. Chtěla jen lítat :) Poté co jsem zkusila tu bezudidlovku je z ní naprosto jiný kůn, spokojený, uvolněný, jak venku tak na jízdárně, ale chvilku nám to trvalo, nejdříve měla zakázáno venku i naklusat, když byla 100% v kroku, začelo se s klusem apod. :) Tak přeji pevné nervy, ale dá se to :).
Janik13

XXX.XXX.245.24
Doporučila bych z vlastní zkušenosti NHS, partnership nebo metodu Klause Ferdinanda Hempflinga. Bude to asi trvat delší dobu a vyžadovat velkou trpělivost, ale myslím si, že je to nejlepší řešení. Hlavně je to pro koně bez stresu. Pokud by jste měla zájem napište mi sem Váš e-mail a já Vám mohu poslat po domluvě nějaké materiály...
My jezdíme na koních tak, že jim dáme ohlávku a přes to uzdu. K ohlávce zapneme normální otěže a uzdě vyvazovací, které pak přivážeme k sedlu.
Klisna by se dala naučit podobným způsobem. Nejdřív samozřejmě někde na jízdárně, pak až venku. Každý den jí dát ohlávku a uzdu, dvoje otěže a vjet na jízdárnu. Rozjezdit na udidle a potom otěže, které vedou k udidlu lehce přidělat k sedlu (za očka, nebo nějakým způsobem přivázat, ale volně) a řídit jen na ohlávce druhými otěžemi. Hned ze začátku to možná nepůjde snadno, tak když nebude reagovat, pomoct si prvními otěžemi (co vedou k udidlu).
A jen chci upozornit, jízda na ohlávce není ZJEMNĚNÍ. Většinou musíš zatáhnout víc, než kůň zareaguje. Udidlo je na zjemnění pobídek...