Dobrý den, ráda bych se zeptala zkušenějších majitelů A1/1 na radu ohledně péče o kopyta. Svoji sedmiletou kobylku mám teprve od podzimu a posledních pár víkendů jsem s ní absolvovala vyjížďky cca 20-25 km. Prakticky se vždy jednalo o různorodý terén (louka, asfalt, lesní cesta, polní cesta,..) - z toho naprostá většina v kroku (klus cca 4 km, cval 1 km). Tuto neděli jsme se vrátily z projížďky jako obvykle, přes noc zůstala ve stáji a ráno při odvedení do výběhu velmi těžce došlapovala na přední nohu. Trvá to čtvrtý den, i když dnes už je to prakticky v pořádku. To, že jsou A 1/1 na povrch choulostivější vím. Ale nejde mi do hlavy, proč kobyla naprosto v pořádku došla z projížďky bez jakéhokoliv náznaku kulhání do stáje a po 9 hodinách v boxe kulhá. Může se z nějakého důvodu kulhání takhle "odložit"? Máte s tím někdo nějaké zkušenosti. Mohu jí nějakým způsobem pomoci doplňky stravy na podporu kopyt? Nebo jí mám sundat podkovy a koupit boty? Budu vděčná za Vaše rady. Děkuji.
Jezdím na ní minimálně obden i v pracovních dnech a víkendové vycházky jsou bonusem (nedělní vyjížďka trvala 9 hodin se třemi přestávkami). Nemyslím, že bych ji jakkoliv přetáhla - ostastní spoluvýletníci (2x A1/1,1x welsh cob a 1x appaloosa) přečkali výlet bez jakéhokoliv následků. Noha jí hřeje lehce na spěnce, kopyto také. Kovaná byla před necelými třemi týdny, nechala jsem jí tam ještě i vyhazováky. Ráda bych zjistila, zda je u plňasky NORMÁLNÍ, aby došla z výletu v pořádku a teprve za pár hodin se projevil tento problém. Zda tomu mohu předejít nějakým preparátem, jiným způsobem ošetření kopyt...
Ano, může se stát, a nejen u plňasky.Že dojde normálně domů a ráno už stojí na třech.
Když přijde kůň domů, je rozehřatý a rozpohybovaný.Byť přišel v kroku.Pak se postaví do boxu, nažere, třeba lehne.
Na vyjížďce se mohl někde lehce poranit, kopnout nebo malinko zaškobrtnout, uklouznout.Tomu třeba ani jako jezdec nepřikládáte význam, v terénu, obzvlášť bahnitě kluzkém co je teď, to není nic vyjímečného.Zrovna tak se mohl praštit či kopnout v boxu, při válení.I to se stává.
Do rána pak jakoby zatuhne a hned se problém ukáže.
Určitě to znáte, třeba spadnete z koně, ale musíte ještě fungovat, i s naraženinou.Večer z koupele vylezete rozehřátí a zatím fit, ulehnete.Ráno jste jak přeražení vejpůl.Aspoň já to znám
Pokud kulhání a hřejivost sama odezněla, asi to byl opravdu nějaký momentální karambol.
Kdyby se to však stávalo opakovaně že ráno, po vyjížďce vyleze o třech, bylo by dobré se zamyslet.Nad menší, nebo pozvolněji přidávanou zátěží.Také nad absolvovanými povrchy, kde se vám třeba zdálo, že šla méně ochotně.A podle toho se zařídit.
Chcete li přidávat nějaké doplňky na šlachy či kopyta, těch je nepřeberně.Jen googlit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Áno je úplne nomálne, u akehokoľvek plemena. Vy ste nikdy nemali svalovicu? Že večer ľahnete a ráno máte ťažkosti vyjsť z postele?
Ale ku konkrétnemu prípadu, spenka, korunka, kopyto, to by mohlo vyzerať ako absces, prichádza z ničoho nič, sprevádza ho veľka bolestivosť a často aj opuchy.
Obvyklý postup je po troch dňoch krívania, ktoré sa nelepší volať veta.
Kopyto má, myslím, v pořádku, prohlížela jsem ho 2x denně pořádně i od vyhazovákama, jestli jí tam nezůstal nějaký kamínek. Dneska už ani nehřálo. V tuto chvíli na rovném povrchu jde v kroku skoro normálně, ale když jsem s ní na vodítku na louce naklusala, bylo kulhání zřetelnější. Tím, že to nemá nateklé, tak se spíš přikláním k tomu, že má kopyto z výletu otlačené a když bych jí dodala nějakou výživu, tak snad se to nebude opakovat. Ale rozhodně budu sledovat kopyto dál, kdyby se tam nějaká dírka objevila.
Nedělejte si starosti, takové věci se prostě čas od času stávají.I při největší péči a starostlivosti.
Mohla třeba natvrdo došlápnout na kámen, čímž se omáčkla a zároveň si hnula s kloubem...Nebo jste šli příliš dlouho po tvrdém...Těžko říct.
Ale jestli šla včera hůře po měkkém povrchu, spíš než na kopyto bych to viděla na nějaké to namožení, natažení.Zkoušela jste chladit?Vodou, nebo chladivými gely?A má po zranění řízený pohyb, nebo chodila do výběhu?
Každopádně držím palce.
Od pondělí jsem jí na nohu matlala nějaný zelený gel, který smrdí jako peprmint. Venku byla jen ráno a večer na vodítku se mnou, jinak je nyní v boxu. Odpoledne jsem měla už cukání, ji dát do výběhu, ale na noc ji ještě nechám doma a zítra ráno se uvidí. Nechci ji moc v boxu nechávat dlouho, protože pak jí otíkají zadní nohy a místo srnky mám v boxu slona A navíc asi je už pěkně naštvaná, že se nemohla 4 dny vyválet v bahně:-D.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pre niektoré zranenia je typický horší pohyb na mäkkom povrchu, nevysypem ake teraz z hlavy, o ktoré poškodenia sa jedná... Keď ale zavoláte veta a poviete mu, že je krívanie viditeľné viac na mäkkom povrchu, určite bude vedieť, o čo ide.
Otlačené kopyto obvykle na mäkku nebýva citlivé.
A1/1

XXX.XXX.187.14
Ted jsem resila to same... natazena slacha (zanet slachy) byl vysledek, dnes 12.den lecby a kun byl po druhe aplikaci masti bez pajdani, az k neuvereni.Je to stara mast od stareho veterinare. Jednalo se o vyvrtnutí nohy a nasledne zatizeni slachy ! upozornuji ze se jedna o plnase, ktery je na urovni hobby vytrvalosti""" a je v kondici a zvykla makat.
Udelala se nalevka, kun po trech, nedoslapovala, vylet dojela. prese co pisete. ja to nejdriv davala na absces - plnaska moje trpela po zime na abscesy.
NIKOLIV - pajdala i po vysetreni kopyt, pokud se objevi nalevka, maly otok, reakce na bolest, chlazeni nepomuze, to uz je pozde ! to se ma delat v prvni fazi. Nyni jen zahrivat a nechat si od veta predepsat mast. baze vazeliny a dva dalsi prvky - jeden z nich je na extremni prokrveni a druhy bohuzel nevim co je. dobre take funguje dolgit gel, prodejyn v lekarne.
desest dni na noc teplou bandaz a dvakrat denne mazat - to byl vysledek. kobyla prvni tri noci v boxe, na den ven. nyni porad venku s bandazi pres noc ve vybehu. vcera pod sedlo a vypada to dobre.
Jde o to ze kazde zvire je infividualni, pisi jen svou zkusenost. nekdo ma treba lepsi nekdo horsi... hodne zdaru !