Hnisající rána pod okem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lindušenka26

22.3.2015 17:57
Lindušenka26

XXX.XXX.59.124

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat co na hnisající ránu která se nechce zacelit.Moje kobylka se zdřejmě pokopala s ostatními nebo se někde o něco trhla ale má ránu celkem hlubokou pod okem, veterinářka se rozhodovala zda to šít nebo ne.Nakonec to nechala dostali jsme na to penicilínovej prášek a antibiotika. Oko měla oteklé a menší ranku na horním víčku ta už se zaceluje..ale po prášku tána pokvá vyplachuju to řepíkem ale moc to nepomáhá.

22.3.2015 18:26
sisi58

XXX.XXX.218.3

Zkuste místo řapíku vyplachovat heřmánkem. Ten suší. Penicilínový prášek je fajn, jen nedávejte závěje, jen lehce poprášit.
Jste si jistá, že v ráně něco není? Vyčistili jste ji dobře? Podle hnisání bych řekla, že ne. Čistota je nejdůležitější, ani sebesilnější antibiotika nepomáhají, když máte v ráně nějaký fujtajbl nebo cizí předmět.
Čas je proti vám, mohl by se i vytvořit absces a to by teprve byla sranda. Je to na hrozně blbém místě a koně jsou na tohle cimprlíny.
Bohužel si občas i veterináři myslí, že antibiotika jsou samospasitelná a při ošetřování někdy zapomínají na základní pravidla. Ne každý a ne vždy. Taky neznám Vaší vetku, tak nemohu posuzovat.

Lindušenka26

22.3.2015 20:12
Lindušenka26

XXX.XXX.59.124

Heřmánkem jsem taky vyplachovala ono je to prý skoro to samé.Do rány se nic nedostalo je to seknuté jakoby zespoda větší část se už zacelila ale furt to není celé a čistím jí to opravdu každý den.Je to už týden. Mam kobylku venku tak když se vyválí je možnost že se tam něco dostalo...ale měla to desimfikované jsem ze Sušice takže veterináři odtud..ani jí to nevičistili jen trochu poprášily penicilínovým práškem jinak děkuji za radu.

22.3.2015 21:37
elaphka

XXX.XXX.199.251

Lindušenka26 napsal(a):
Heřmánkem jsem taky vyplachovala ono je to prý skoro to samé.Do rány se nic nedostalo je to seknuté jakoby zespoda větší část se už zacelila ale furt to není celé a čistím jí to opravdu každý den.Je to už týden. Mam kobylku venku tak když se vyválí je možnost že se tam něco dostalo...ale měla to desimfikované jsem ze Sušice takže veterináři odtud..ani jí to nevičistili jen trochu poprášily penicilínovým práškem jinak děkuji za radu.

Můžete sem dát fotku?
Jste si 100% jistá, že to je od kopnutí? Neteče jí něco z nozder?

23.3.2015 08:41
cestovatel

XXX.XXX.59.151

Mám ve stádě kobylku otloukánka a ta má pořád něco. Rány na hlavě se špatně hojí a koně si doopravdy nenechají s radostí čistit tato místa. Kobylka měla rozseklé místo na hlavě na kštici.Veterinář ošetřil, antibiotika nedoporučil, ale rána se čistila a jemně poprášila acylpyrinem. Během léčby se nám párkrát udělal strup a my jásali jak se to pěkně hojí a po odstranění strupu se objevil hnis a musel se vymačkávat a tak to celé začalo dokola. No, léčili jsme to skoro 3 měsíce! A teď učíme kobylku, že když ji chytáme na týl tak nechceme působit bolest, nepříjemnost, ale jen očesat, pohladit. Ještě dodám pro rýpali, že kobylka je mladá remonta co je v noci v boxu a přes den je se dvěma koňmi ze stáje venku v ohradě přes den. Složení stáda je starší klisna a dva puberťáci -ona a on, takže oddělení klisničky od stáda není možné.

23.3.2015 16:32
sisi58

XXX.XXX.218.3

Lindušenka26 napsal(a):

Týden nic není, to bude dobré. Myslela jsem, že píšete tak o dvou měsících
Pokračujte stále stejně. Jak píší předchozí, na hlavě se koním rány hojí špatně, je tam kůže více napjatá.
Mám zkušenost, že u otevřených ran, pokud tedy neteče krev proudem, je nejlepší ránu vystříkat vodou.
Jednak to pěkně chladí, trochu to znecitliví ranu a máte ji vymytou před aplikací léku.
Hnis v ráně je reakce na něco, co tam nemá být. Pokud je rána čistá, hojení je mnohem rychlejší a nehnisá to. Jen se tam tvoří takový sekret.Přesný "terminus technikus" neznám
Je dobré mít koníka na vodu naučeného. Opravdu si člověk ušetří spoustu trápení, když kůň stojí a vody z hadice se nebojí.

Lindušenka26

23.3.2015 19:00
Lindušenka26

XXX.XXX.59.124

Nejsem si jista ze je to od kopnuti..z nozder ji nic neteklo zadna krev nic a fotku pridam zitra, Uz je to vic jak tyden.Zda se mi ze uz je to lepsi do stada nam prisel novy konik-valach doposud same kobyli..snad se to urovna jinak dekuji za rady

25.3.2015 13:38
vet.

XXX.XXX.32.101

Lindušenka26 napsal(a):
Fotky.

Ostříhejte srst v okolí ran, aby nezanášela do ran nečistotu. Následně omyjte roztokem betadiny a odstraňte stupy (dezinfekční roztok,1-2ml betadine do 20 ml převařené vody nebo fyziologického roztoku; ne mýdlo, to by mohlo vadit, kdyby se dostalo do oka). Osušte, denně alespoň 1x (lépe 2x denně) odmočte stroupky roztokem betadiny a rány vyčistěte. Může se to hojit 2-4 týdny, ale mělo by to být bez komplikací, pokud jsou to rány pouze kožní a nezasahují hlouběji do podkoží nebo pokud není poraněna kost...

Lindušenka26

25.3.2015 19:41
Lindušenka26

XXX.XXX.59.124

Ta rána pod okem byla celkem hluboká..ale krásně se zaceluje ta na oku je už skro dobrá jinak moc děkuju uvidím jak se to bude vyvíjet dál

Přidejte reakci

Přidat smajlík