Dobrý den, dočetla jsem se, že zde v ČR mají mustanga - http://zvirata.bazos.cz/inzerat/45571776/Valach-7-let-MUSTANG.php
valach po Przedswit Klam mi tedy nepříjde jako mustang. Myslíte, že kdybych ho koupila a dala na výcvik, že by z něho byl dobrý parťák, nebo se sedmiletý koník stažený z pastvin těžko zvyká na "práci".
Ještě kopíruji:
tmavý hnědák s hvězdičkou, KHV 165 cm, po otci Przedswit Klam z matky Querrilla. Valach žil do 7mi let na pastvinách, bez kontaktu člověka, nyní ve fázi pohlazení po krku, pracuje se s ním přirozenou komunikací. Není zlý, jen bojácný. Pro plnoleté a zkušené osoby, do budoucna zřejmě parťák pro jednoho. Odpovídám pouze telefonicky.
Jméno:
Telefon:
Myšková
604610062
Lokalita: 516 01 Rychnov nad Kněžnou
Cena:
20 000 Kč.
To označení mustang je jen prostě přirovnání, s největší pravděpodobností se jedná o plaššího koně, který sice lidi zná (neb někdo ho musel vykastrovat), ale jinak je nechán jen tak na pastvině bez doteků lidí. Záleží na povaze koně, ale neměl by být problém koně zavést do klasického jezdeckého života. Já osobně bych teda takovou sumu za takového koně nedala.
To by chtělo vidět, abyste věděla co dělá.
Brala jsem si podobného koně, pro předvedení ho museli složitě odchytávat, v boxu je skoro zabil, nenechal na sebe šáhnout, ale jak jsem ho viděla v pohybu, tak bylo jasno. Taky byl za dobrou cenu.
Převoz ke mně byl pod silnou sedací a první dva tři týdny to s ním byla dost velká krize. Nebyl zvyknutý na nic, na nasazování ohlávky, na vodění, na zvedání nohou. Dveře boxu vesele vyrážel (a to byl malý, v té době jen cca 400kg) a ohradníky pro něho neexistovaly. Navíc hřebec, takže párkrát došlo i k výletu mezi cizí koně a zkuste chytat zvíře, co se nedá chytit a co se chce dobít s jiným koněm...
Potom se to ale uklidnilo a dneska je úplně v pohodě, nepoznali byste z čeho přišel. Pořád má ale svoje mouchy, nikdy na něho nesmím pohlížet, jako na koně z "normálních" poměrů, vždycky jen jako na koně potencionálně divokého a to je jedna z těch nejtěžších věcí - když je hodný, snadno se na jeho minulost zapomene... A pak udělá něco, co v kontextu s tím, z čeho přišel, není nic zvláštního, ale vás to totálně zaskočí, protože se jaksi zapomenete a myslíte si, že máte doma od narození vymazlené zvíře.
Za mě, jestli nejste opravdu zkušený a vyzrálý člověk od koní s dlouhou praxí a naprosto přesnou představou, co kůň může a co ne (a tím nemyslím to debilní mávání opláštěným koncem vodítka a parelliování) a pokud nemáte zařízení uzpůsobené na držení takového koně, tak toho určitě nechoďte. Budete trpět vy i kůň. Tohle je opravdu jen pro silné nervy a zkušené lidi.