Jak utržet kobylupři jízdě vklidu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Bauli

24.3.2015 09:43
Bauli

XXX.XXX.122.58

Dobrý den rád bych zde požádal o radu. Po delší době začínám znova s ježděním. Po úrazu jsem byl nějakou dobu neschopen ježdění a pak jsem na to trochu zanevřel. Opustila mě přítelkyně a tím pádem mi doma zůstal kůň, kopil jsem ho a bysl psaný na mě (nechal bych jí ho, ale v rámci důvodu proč odešla jsem si to rozmyslel). Dřív jsem na koních jezdil a zůčastnil se i pár sranda závodů. Problém je, že teď nemám v sedle úplně jistotu. S kobylou jezdím na takovém malém place co slouží jako jízdárna, plnohodnotnou jízdárnu nemáme.
Všechno přeskočíme, největší potíž mi dělá ježdění bez třmenů. To kvůli charakteru kobyly. Ona je hodná opravdu jo, ale je zkrátka strašně aktivní a trochu, řekněme, neposlušná. Asi to bude problém i u mě, ale pravdou je, že kobču jako mladší (letos v létě jí bude 11) jezdili na westernu a na páce, hubu má tedy plechovou. Když se rozejde a rozkluše mám občas otíže ji zastavit. Kupoval jsem ji s tím že prý poslouchá na určité povely které jsem i dostal, ale ty poslouchá tak leda, když se jí chce.
Když mám nohy ve třmenech tak není takový problém zkoušet ji ubrztdit sedlem, ve třmenech se zapřu, ale bez nich mi přijde, že na takové brždění sedem ani nezareaguje, a když chce běžet domů, nezastaví ji ani zaklonění ani přitažení otěží. Když se rozkluše je to trochu průšvyh. Nevím čím to je, ale neumím si zvyknout na její klus, má ho strašně házivej, jeden z jejích společníků je kulaťoučkej quarter, na tom mi jednou majitelka dovolila se povozit, jeho klus je naprosto odlišný od toho házivého u kobyly, dělám někde chybu? Jakože kobyla má házivý klus schválně, právě proto, že naklusává sama?
Na co se chci zeptat je to, jak ji nejlépe při takové jízdě zabrzdit, nedělám na ní nic, jen se snažím držet nohama a zjišťovat rovnováhu (takové ty dětské cviky na koních).
Pomocnice, co mě bere na lonž přijíždí párkát do měsíce, když má čas. Na lonži je to snažší, kobyla dělá co se po ní chce, ale ona není zlá ani pod sedlem, jen je prástě takhle temperamentní.
Přemýšlel jsem o pákovém udidlu, nechcí jí ničit hubu nebo tak, na normální ježdění mám běžné stihlo a tak to i zůstane.
Jde jen o tyhle občasné jízdy, kdy zkouším tu rovnováhu, zkrátka jen taková pojistka k tomu aby se mi nerozklusala, páka by ji možná zastavila, jinak je to práce bez otěží, až bych si vybudoval větší rovováhu jsem přesvědčený, že bych ji asi uměl i lépe zastavit a páka už by se nepotřebovala.
Ale nejsem si jistý, možná mi dovedete poradit lepší způsob jak kobylku ubrzdit, bez tmenů, ale šiklo by se mi to vědět i nějak všeobecně. Já zkrátka dám nohy dopředů a zakloním se, na kobylu přitom mluvím ten povel o zpomalení a zastavení a přerušovaně lehce přitahuji otěže, to bude asi špatně že?

24.3.2015 09:49
mgtka

XXX.XXX.36.4

Brždění sedem není jen o záklonu, člověk musí stáhnout půlky, zatvrdnout v zádech(nekopírovat pohyb koně), dát zádrž otěží(netahat i když to se těžko říká, já vím), nohy přiložit ke koni(nepobízet a ani nestrkat nohy kdovíkam dopředu). Zkoušejte místo jakýchsi povelů klidným hlasem kroooook, nebo hoooo, nebo něco takového, tiše a kldině koníkovi řekněte ať se zklidní, že se nic neděje. Jakmile do kroku přejde pořád stejně konejšivým ale povzbudivým hlasem, tááááák si šikovnááá.
Ono naučit se pracovat s hlasem je pro mě důležitější než umět dobře tahat za otěže a hlavně být klidný, nenas*at se když se to nepovede, nase*e se i kůň.
Naučte se to ve třmenech na třeba nějakém omezeném úseku, jak už to půjde můžete bez třmenů.
A že nemá pohodlný klus jako quarter? To jí nemůžete mít za zlé, každý je nějaký, my zase neskutečně drncáme ve cvalu i když ze země to vypadá jako normální cval:).

Bauli

24.3.2015 11:11
Bauli

XXX.XXX.122.58

Ty slovní povely právě myslím tyhle jak popisujete.
Příště zkusím vaši radu na zastavení, jen si nejsem jistý, zda rozumím té zádrži otěží, vždycky jsem byl spíše takový rekreační samouk, některé popisy jsou mi cizí, mohl bych poprosit o lepší popis?
Klus jí za zlý určitě nemám, je to ČT a její dědeč z matčiny strany byl angloarab a babička z otcovy zase plnokrevník, takže si myslím, že asi ten běhavej elán má po nich. Já teda na plnokrevníkovy neseděl takže se blbě soudí.
Jen je orpavdu hopkavý a vysedávat se na něm moc dobře nedá a hází hodně dopředu.
Třmeny mám na sedle vždy, jinak ani nenasednu, ale jakmile vndámnohy ven, kobča, jakoby věděla že může vyrazit, ale ještě přemýšlím, ejstli by třeba nepomohlo pořídit si přidržovací řemen k sedlu, ten by možná také pomohl než najdu tu rovnováhu.

24.3.2015 11:59
koně

XXX.XXX.205.252

Máte li strach, tak prostě bez třmenů nejezděte.Není to zas taková nutnost.
I kobyla bude spokojenější, když budete opřený ve třmenech, než když se jí budete kvrdlat na všechny strany a drndat do zad.Klidně si k sedlu nějaký řemínek dejte, nebo použijte nákrčák od martingalu.Pomůže to vám a vlastně i kobyle.Abyste jí neškubal do huby, čímž jí také klidu nedodáte.
Má li tendence se s vámi nekontrolovaně rozklusávat, zkuste do stehenního sedu a kobylu stáčet pozvolně na kruh.Ve stehenním sedu to s vámi nebude házet a neztratíte kontrolu.Na kruhu, nebo směrem od domova namířenou, kobylu už utíkání bavit nebude.
Házivý a vám nepříjemný klus má proto, že vy nejste natolik jezdecky zdatný, abyste jí dokázal podsadit, zklidnit a uvést v příjemném tempu.Plemenná příslušnost tomu také napomůže, ale podstata je umět to z koně dostat
Zkoušet sedět v plném sedu a bez třmenů můžete na lonži.Když vám pomocnice kobylu povede a udrží v klidném tempu.Vy se soustředíte pouze na sebe, abyste se uvolnil a usadil.
Choďte v klidu, dělejte jen, na co se cítíte, i kdyby to měly být krokovky. A časem se vám sebedůvěra vrátí.

24.3.2015 12:23
mgtka

XXX.XXX.36.4

Řekla bych podle toho, že jakmile vyndáte nohy z třmenů a kůň to jaksi pozná, že v tom bude ten kámen úrazu, třeba do ní nevědomky pak drbete patou, ať se na vás někdo podívá ze země jak jezdíte.

24.3.2015 16:12
stacey

XXX.XXX.194.90

Myslím si, že pro vás bude uplně nejlepší řešení, když si najdete někoho zkušeného. Někoho, kdo se bude věnovat vám i kobyle. Uvidí vás, jak jezdíte, jak sedíte, jaké dáváte pobídky a jak na to kobyla reaguje. A ten samý člověk vám bude schopen dát ve správný okamžik správnou radu. Najděte si trenéra, alespoň pro začátek. Páka to nevyřeší, jen si kobylu otupíte ještě víc a pak jí dáte do huby co?

Přidejte reakci

Přidat smajlík