Barbora223

XXX.XXX.57.5
Dobrý den, jen se chci informačně zeptat. Není to dlouho, co jsem si pořídila poníka 2,8 let. KV 105, nejsem si ale jista krmením. Nechci ho držet o "hladu", ale naopak ani nijak přežírat. Má na uškubnutí kousek travičky ve výběhu, ale uplné minimum, že z toho nevyždíbe ani 2 misky denně. Dostává jen seno, občas nějaký pamlsek (chleba, mrkev, jablíčko) jinak nic. Bojím se ale onemocnění, schvácení kopyt a podobně. Krmím ráno a večer, když mu večer zbyde dám mu méně, ale tak aby seno k dispozici měl, kolik sena denně je tedy dle Vašich názorů pro takového poníka optimální? Chodíme jen na procházky a zkouším s ním práci ze země, ale je to divoch. Díky za odpovědi.
Ahoj, naše kopytářka říká, že poníci tloustnou i ze vzduchu Naše ponďa, khv 110 cm, byla loni právě mou chybou v krmení schvácená a nyní máme doporučeno na trávu buď náhubek nebo opravdu chudý výběh a rozhodně ničím nepřikrmovat. Teď v zimě ale měla k senu přístup pořád a nezdálo se, že senem by se nějak přežírala, ale co se týče zeleného jsem už poučená...
Také chodíme jen krok/klus prochajdy s dětmi + je 24/7 venku.
Barbora223

XXX.XXX.45.8
Ahojky, jé děkuju moc, no ten náš je taky 24/7, ale té trávy ve výběhu má uplné minimum, někde jsem se dočetla, že denně sena co se vejde do pytle od ovsa( nebo prostě do těch pytlů co se do nich dává jádro) ale zrovna tak mi přijde, že se nijak nepřežírá dávám mu dva lehké košíky, nijak narvané a vyzbývá mu to takže pak třeba ubíram, jinak právě nemá nic jen chleba nebo mrkev obden. Té trávy si vyždíbe opravdu jen málo vesměs tam má jen hlínu a na kousku roste tráva asi 2 cm nad zemí tak tu tam vyždibuje. Ještě jednou díky za odpověď, bojím se právě abych neudělala též nějakou chybu, kterou bych mu přihoršila. :).
Raději nedávejte ten chleba. Znám huculku, kteréí stačí krajíček a je zle. Jinak myslím, že to je naprosto v pořádku. Někdo dává na jaře zelený jíl, osobně s ním ale zkušenost nemám. Pokud má sklony ke schvácení nebo prostě nevíte, protože ho máte krátce, jakmile vyrazí tráva, určitě náhubek nebo nechat ponďu skoro na hlíně. Ono co se zdá nám nemusí být úplně pravda, koníci tu trávu kontinuálně spásají jak roste a nevidíme, kolik toho ve skutečnosti je. A zjara je riziko schvácení největší.
Barbora223

XXX.XXX.45.8
Aha ani chleba, to byl můj pomocník, když se mu moc nechce dávat nožky teda, není nijak zlý nekope, zkouší štípnout, ale nemyslím, že se zlým úmyslem, spíš s tím, že je ještě mladý, já si to nenechám líbit, ale tím, že ho nemám ještě ani týden jsem také nejistá a chlebík mi pomáhal jako odměna se zadní nožkou, kterou nedává uplně v pořádku, třeba až na po 5 se nám to podaří, ale, když ho obdařím chlebem po první půlce kopýtek tak si ho dnes nechal zvednout na podruhé. Takže když vyměním chleba za 2 mrkvičky hrozí též, že mu bude zle nebo je to lepší varianta? Možná jsem jen ještě nejistá, protože mám strach aby nezačal být zlý přímo. Spíše je to tím, že si na sebe ještě zvykáme a alespoň, co já soudím jsme už nějaký pokrok za těch 5 dní udělali, první den mi s tím jedním kopýtkem musel pomoci i táta a to je mi 21 let. Ale 5 den už ho dal na podruhé. Zvědavý teda je, ani se ode mě nechtěl nechat vést, pořád mě táhnul, ale po 3 dnu už krásně mohu jít před ním aniž by se mě pokusil štípnout. Stejně jako on si snaží prosadit sou tak já taky, někde už to vypadá mám vyhráno a respektuje mě, někde to ještě musíme dopilovat no, ale nejsem typ, co by na něj chtěl nějak extra tlačit a už rozhodně ne ho bít. Spíš ho okřikuju, třepnu mu po čumáku, když se pokusí o štípnutí. A když nechce jít tam kam ho vedu a mění směr tak ho prostě hlava nehlava tahnu tam kam chci já, což se mu teda nelíbí, ale vyhodit a kopnout se zatím nepokusil nikdy, tak snad ani nezačne zkoušet. :).
Mrkvička (kousky) je v pohodě. Ale je otázka, jestli je nutné "uplácet" pomocí pamlsků (jakýchkoli). My je třeba nepoužíváme vůbec. Odměnou za provedený cvik je prostě pauza. Nechceš dát nohu? Fajn, ale budu tě pořád s tím zvedáním otravovat, dokud prostě nepodržíš. Až se zadaří, velká pochvala a dát pauzu. U někoho to trvá pár minut, u jiného hodiny . Koně chtějí mít klid, nevyhledávají konflikty. Chce to čas a trpělivost. Respekt je velice důležitý. Pracovat hodně ze země, dávat si pozor na osobní prostor, být milá, ale spravedlivá. A pokud jenom naznačí štípnutí, klidně silná reakce proti, aby si to příště rozmyslel. On pochopí, že pokud to nedělá, je vše příjemné a nebude mít důvod to opakovat, protože pokud je člověk čitelný a vždy reaguje stejně, dovede si odvodit, co by následovalo a předejít tomu. Koně neštípou jen tak pro potěšení. Musíte si hned zpočátku nastavit mantinely a bude to dobré.
Barbora223

XXX.XXX.45.8
Nevím, tolik zkušeností nemám každopádně alespoň ze začátku mi ty pamlsky hodně pomáhají, třeba až si na sebe zvykneme a já se při každém "požádání" o zadní nebudu bát, že mě nakopne to natrénujeme tak aby u toho žádné pamlsky být nemuseli. Dneska jsme byli běhat spolu a běží nádherně dle mě, občas teda nechtěl a uždíbl by si trávy, ale vesměs běžel jak jsem já chtěla a právě jsem vždycky udělala jen krátkou pauzu a zase hned běžet, tak mu to vyhovovalo, žádné pamlsky nic. Krásně se držel u mě aniž by narušoval můj prostor nebo se pokusil o štípnutí. Mám radost. Stejně jako, že se ho trkl náš holandský kozlík, když byl na vodítku a on jen po něm vykopl, ale vůbec se nesnažil se mi vytrhnout, to je obdiv ode mě, jen se na mě tak podíval jestli dostane vynadáno. Samozřejmě nebylo za co, kozel ho trkl jen mu to vracel.
To je supr, napsala jsem tu hezký dlouhý příspěvek a při odesílání mi fauna hodila chybu:(
takže znova
Pokud se bojíte pouze schvácení a s obezitou nemá ponďa problém, tak kvalitního sena můžete dávat kolik chcete. Schvácení vzniká z potravy bohaté na cukry(fruktany), což seno je pouze vláknina.
Mám doma shetíka a taky má sena kolik chce, vždy jsem ve stresu, když se na jaře přechází na pastvu, to pořád běhám pouštět a zavírat a osahávat mu kopyta:).
Barbora223

XXX.XXX.24.11
No ani nevím čeho se bojím více, jestli nemoci, či toho, že si začíná vyskakovat. Dnes normálně čištění a hned mě štípnul až na modřinu do ruky, dostal vynadáno, plesknutím i slovně (nevypadal, že by mu to extra vyadilo). Tak jsem ho vzala na procházku a šup ho tam nestřežená chvíle kousanec na třísle už do krve ale nic hrozného. Jen mě to moc zklamalo, máme ho sice týden, ale už od začátku jsem mu třepla po čumě jen když se pokusil o štípnutí. Přesto mi paní při koupi říkala, že ho ošetřují děti. No chtěla bych vidět jak teda. Sama se musím pořád hlídat, protože mě pořád oždibuje vytahuje pysk a když nedej bože nekoukám už bych držela rafanec. Bylo mi to tak líto až jsem brečela. Možná jen nemá den, jinak běhal, vypadá zdravě. Tak dřepím v posteli a čučím, co všechno by pomohlo, nevykopává jen to štípání co si nejsem jistá by se mohlo zvrhnout v kousání.
Poník=pravděpodobně hřebec.
Tazatelka se jeví nezkušeně (nic ve zlém, nikdo zkušený z nebe nespadl, učíme se všichni a po celý život).
Kůň chován o samotě, proběhne se jen s majitelkou...
Dle mého názoru má kůň a) málo pohybu (nemá-li výběh a běhá jen půlhodinu venku, je to málo a špatné), b) nemá se s kým vyřádit (leda s kozlíkem?) - občas to zkusí na majitelku
Věk 2 roky 8 měsíců umožňuje poníka zatahat a zapřahat a tím přidat práci.
K dávce sena - aktuálně krmím 4 dospělé menší poníky 2x denně pytlem sena a ještě občas musím krmení vynechat a nechat jim dožrat zbytky. Pytek sena na den je, pokud je pytel napchaný co se dá jako u nás, pro 1 standardního shetlanda, moc. Navíc je potřeba dávat stébelnaté seno, usušenou trávu a nikoli jetelovinu. Seno pro poníky musí být kvalitně usušené (žádná plíseň), ale porost nepříliš kvalitní z hlediska obsahu živin (tedy sekat vyšší, již kvetoucí traviny).
Barbora223

XXX.XXX.24.11
Díky za názor, opravdu zkušeností moc nemám, s ošetřováním ano, ale u poníků vůbec, přijdou mi až nějak vyčůranější. Každopádně je to valášek už. Koníček je prozatím o samotě, ale výběh má dost slušný na poníčka, alespoň předchozí majitelka nám to takhle sdělila, že podmínky máme dobré. Nechci ho trápit, Když bude třeba dám ho ustájit aby byl u ostatních koníčků, ale doufala jsem, že to nebude nutné, co člověk to názor a i když i mě je jasné, že ovečky či kozy nejsou to samé co parťák kůň i přesto mi bylo od jiných sděleno, že i tak to půjde. Nevím, zda-li je tedy možné, že by se pokoušel štípat a oždibovat z nudy. Seno do pytle nestrkám, ale odhadem dávám dvě lehké nůše, jednu ráno druhou večer, je to však nadýchané takže to může vyjít tak na půl nacpané nůše, čili bych to odhadla tak na půl pytle. Moc díky za slušné rady bez toho aniž by mě někdo shazoval, že jsem si poníka neměla pořizovat, když nemám tolik zkušeností avšak každý někde začínal, ošetřováním se o něj postarat umím dost dobře řekla bych, alespoň to teda každý den nějak zvládneme. :).
Koukám, že to máte skoro jako my. Dcera 6let chtěla koupit koníka. Vybrali jsem 3letého křížence 110cm KHV valáška. Nic neuměl jen snesl na sobě dítě a chodil na vodítku. Klidnej milej koník. Ovšem byl sám (kozeny terorizoval). Během dvou měsíců se naše soužití pokazilo. Na procházkách byl jak z divokejch vajec a furt měl snahu mě oštipávat. Nakonec to skončilo koupí druhého. staříka jsem nechtel tak to skončilo nákupem 16mesíčního hřebečka bez průkazu(dneska už ho má) od jednoho množitele. Ovšem efekt byl téměř okamžitý do týdne došlo k změně chování a Honzík chotně spolupracoval.
Od loňska máme ještě 3tího. Koupil jsem 12letého hřebečka 87cm KHV za 2000kč absolutního magora. Měli ho jako ovečku od hříbatka byl sám kousavý kopavý odmítající byť chodit jen na vodítku. Po majitelce skočil a skončilo to odtřesem mozku a měl slíbeno umletí do salámu.
Naši kluci ho, zpracovali, on je rád, že není sám a světe div se po měsici na něm dcera seděla a on ochotně pracoval. Dneska je to super mazel.
Takže za mně pouvažujte nad kamošem.
Co se týče krmení tak sena dávám 1 pytel od obili na koně. A na noc nastelu v zimne ječmenou slámu. Stejně ji sežerou.
Od jara (letos od 14.3)pasem, ale ve dvou výbehách mám lonskou otavu takže to není moc výživný. Od půly května bývají na velké pastvine 1,2ha a tam jsou do sněhu. Vypást to nedokáží. A problémy nikdy naštěstí nebyly. Co se týče chleba a ovsa nedávám vůbec.A na odměny velmi vyjměčne kolečka mrkve. Jinak co takový poník zastane práce by bylo na samotnou kapitolu. Máme několik vozíčku a jezdíme pro dřevo hlinu odvažíme hnůj. Loni jsem na vesnici boural celý dům.Za 3 měsíce odvozili kluci cca 10tis cihel a 20 kubíkú dřeva.
Barbora223
napsal(a):
No ani nevím čeho se bojím více, jestli nemoci, či toho, že si začíná vyskakovat. Dnes normálně čištění a hned mě štípnul až na modřinu do ruky, dostal vynadáno, plesknutím i slovně (nevypadal, že by mu to extra vyadilo). Tak jsem ho vzala na procházku a šup ho tam nestřežená chvíle kousanec na třísle už do krve ale nic hrozného. Jen mě to moc zklamalo, máme ho sice týden, ale už od začátku jsem mu třepla po čumě jen když se pokusil o štípnutí. Přesto mi paní při koupi říkala, že ho ošetřují děti. No chtěla bych vidět jak teda. Sama se musím pořád hlídat, protože mě pořád oždibuje vytahuje pysk a když nedej bože nekoukám už bych držela rafanec. Bylo mi to tak líto až jsem brečela. Možná jen nemá den, jinak běhal, vypadá zdravě. Tak dřepím v posteli a čučím, co všechno by pomohlo, nevykopává jen to štípání co si nejsem jistá by se mohlo zvrhnout v kousání.
Nikdo nezpochybňuje, že byste se neuměla postarat, ale šťastná evidentně nejste ani vy, ani poník.
Jestli jde do třetího roku a než jste ho koupila, byl ve stádě, je jasné, že v samotě není spokojen.
Vy ani kozy, ať uděláte cokoli, mu prostě na vyřádění stačit nemůžete.Protože nejste koně
Než abyste byla vy pokousaná a nešťastná a poník permanentně vzteklý, opravdu by bylo lepší mu pořídit společníka.Píšete, že výběh má slušný, a jednoho malého koně někam určitě dáte.
Držím palce, ať situaci vyřešíte a pidikoně vám už dělají jen a jen radost.
Barbora223

XXX.XXX.41.0
Děkuji moc všem za rady, vážně mi to hodně otevřelo oči a již koukám po nějakém kamarádovi pro něj, jen doufám, že to opravdu pomůže, myslím, že ano. Ten můj divoch nevypadá ani trochu, že by byl zlý dokonce je mi ho líto, protože možná vypadá tak trošku smutně občas, samozřejmě já se s ním pomazlím(za cenu toho, že mi žere bundu) , ale začínám chápat, že oždibování, blbnutí a společnost druhého poníka mu prostě nenahradím ať se snažím sebevíc. Dnes už mi opravdu přišlo jak na mě koukal, že má prosbu v očích ať k němu dám koníka a oba budem šťastní. :( Takže jsem začla hledat, mě už je vcelku jedno či mám jednoho nebo dva. To mi nepřijde jako velký rozdíl a jestli to pomůže jsem ochotná to zkusit. Snad tedy co nejdříve seženu kamaráda na ozkoušení a bude to v pořádku, protože pořád končit s modřinami na různých částech těla po tom co nestihnu uhnout nechci :D Ještě jednou díky moc všem za rady a až pořídíme kamaráda napíšu jak to dopadlo. :).
Barbora223

XXX.XXX.41.0
Středočeský kraj, okolí Berouna, jinak ale vesnice, takže tu máme hned nad domem lesy a nedaleko i louky :).