Zdravím, chtěla jsem se zeptat, jen tak ze zvědavosti. Na pastvě je stádo klisen a vedle v ohradě hřebec. Hřebec je přes ohradu agresivní na jednu klisnu. Včera se stalo, že dvě kobyly se k němu náhodou dostaly. Dostala se tam zrovna ta, kterou nesnese a pěkně po ní šel. Naháněl jí po celé ohradě, že jsme skoro nemohli zahnat. Setkal jste se někdo s tím, že by hřebec byl agresivní na kobylu?Přijde mi to dosti divné
Ano, setkala jsem se s tím. Poprvé když hřebec poník se po přidání ke stádu zaměřil na mladou klisničku, kterou předtím vídal přes ohradník v jiné vedlejší ohradě a vyháněl ji pryč (vedle byla, dokud nebyla na připuštění dost stará, v tom roce jsem ji už chtěla připustit). Později ve 2 případech, kdy koně protrhli spojovací ohradník hřebec velmi drsně vyháněl (prcek 80 cm vyháněl klisny ČT) vše co nepatřilo k jeho stádu, zatímco tyto se chtěly připojit ke kámoškám, se kterými mimo připouštěcí období sdílely společnost...
Taky jsem si říkala, že je to divné (neměl by vítat jakékoliv rozšíření svého harému?), pak mi došlo, že je to chování správné. Vemte si třebas stádo zeber, což je pláň plná pruhovaných koní - ale ve skutečnosti jde o seskupení mnoha malých stádeček. Kdyby se zebří hřebci neustále prali o další a další klisnu, nic jiného by nedělali a oni mají i jiné úkoly ve stádě. Takže si prostě hlídaj každý tu svou rodinku, shánějí dohromady, cizí vyhánějí...
Náš hřebeček tedy ochotně přijímal do stáda klisny přivezené na připuštění, ale odmítal mít ve svém prostoru klisny, které znal, že patří vedle do jiného stáda.
No mě je právě divné, že klisna není nová. Jsou skoro stejně staří a narodili se oba tam, takže se znají dá se říct od hříbat. Nestačila jsem se divit co dělal. Jindy je jak oslík a ostatní klisny bere v pohodě. Ale je možné to co jste psala, že ji nechce přijmout. Přitom chuděra klisna by se s ním ráda očmuchávala přes plot.