Leeenice

XXX.XXX.41.14
Dobrý večer, pracuji na projektu o genetice a barvách koní hledám někoho, kdo se opravdu vyzná v barvách koní, a to i v nových, jako je třeba pearl nebo champagne, rabicano, sooty, apod. Kdo má jasno v názvosloví, jak v anglickém, tak českém, např. že mourek je blue roan apod. Potřebuji se buď setkat osobně nebo formou mailu (ta horší možnost) a rozebrat poměrně dost fotografií a přiřadit velmi zvláštní barvy koní, u kterých si nevím rady. Odměna za váš čas by byla 100 kč za hodinu. Jsem ze středočeského kraje, takže osobní setkání by bylo pouze v rámci této oblasti. Prosím odepište na mail, děkuju, Lenka.
evush

XXX.XXX.11.56
Mohu doporučit tuto anglickou skupinu na fb : https://www.facebook.com/groups/327566404000586/?fref=ts
správkyně je opravdovou odbornicí na dané téma. Jistě ráda poradí - přiřadí fotografie k
barevným variacím.
Dobrý den, byl by velký problém zveřejnit nějaké fotky se zajímavým zbarvením koní?
Nebo hodláte svou práci, po ukončení, někde publikovat?
V českých zemích byli už dříve koně krásně a zajímavě zbarvení, ještě před módou amerických plemen.
Do Čech se nám tlačí cizí názvosloví barev, na které jsou krásná česká jména. Je škoda, je zapomenout či nahradit angličtinou.
Leeenice

XXX.XXX.41.14
Děkuju za tip, můžu to zkusit, ale angličtinou moc nevládnu :) Fotografie chci publikovat na svých budoucích webových stránkách zabývajících se vším co se týká koní, včetně genetiky a barev. Chci vše rozebrat co nejsrozumitelněji a samozřejmě k anglickým názvům přiřazovat i ty české, aby bylo ve všem jasno. Třeba že jako mourek je označován blue roan nebo pro zbarvení appaloosa tu máme ekvivalent skvrnitý bělouš. Ale jde mi i o takové věci, jako jestli vybělující bělouši ztrácí vypadáním barevné chlupy a ty jsou nahrazovány bílými nebo jestli samotný barevný chlup ztrácí barvu a zbělá atd. Je toho opravdu hodně k řešení, proto potřebuji skutečného odborníka.
Http://www.oswegoranch.cz/clanky/genetika-zbarveni-koni/
Můžete zkusit kontaktovat autorku práce, třeba bude ochotná vám pomoci
Leeenice

XXX.XXX.41.14
Děkuji, tuto práci znám, mám jí už i staženou a študuju :).
tamtam
napsal(a):
Napište.. dělám ve výzkumáku na oddělení genetiky, barvy koní testujeme a troufnu si tvrdit, že se v tom vyznám jako málokdo v čr :) email: svatonova.martina@vuzv.cz
mimochodem, u některá zbarvení se prostě z fotky určit nedají, jedině testy..
Martino, můžu na Vás mít také dotaz? Nejedná se o neobvyklé barvy, ale o úplně obyčejného hnědáka. Jsem naprostý lajk. Všimla jsem si, že se u hříbat časem zmenšují odznaky - je to nějak dáno, když geneticky se jedinec s věkem nemění? Lze odhadnout, jak velkou např. lysinu bude mít hříbě v dospělosti? Setkala jsem se s hřebečkem, který se narodil s proužkem (úzkou lysinkou) a ten mu do roka věku úplně zmizel. Čím to je?
A ještě jedna věc - je pravidlem, že hříbata po prvním vylínání ztmavnou? Krom vybělujících samozřejmě. Mám to také vypozorované a ráda bych věděla, proč. Nebo se mýlím?
Děkuji
evush

XXX.XXX.11.56
Ke cream genu - mohu poskytnout fotografie koní - isabel a albínu - cremello - testovaných.
Základní zbarvení mají docela přehledně popsané na www.lamgen.cz. Je to srozumitelné i pro laiky
Leeenice

XXX.XXX.41.14
Tak já tam moc obrázků nenašla, spíše popisy slovní.
Cremmelo i perlino mám na fotkách, ale chybí mi třeba smokey cream, u smokey black si nejsem jistá jestli je to, dále nemám všechny champagne kromě gold champagne, také postrádám pearl, splash white, pintaloosa, různé chiméry, brindle a všechny takové podobné zvlášnosti, tak kdyby někdo měl nějakou takovou vlastní fotku, budu moc ráda. Stahovat z internetu je nemůžu, to je porušování autorských práv. Musím mít buď svoje, nebo musím mít písemný souhlas autora dané fotky.
Leeenice

XXX.XXX.41.14
Pardon, cremello..
Dobrý den, genetika bílých odznaků je velice složitá a málo prozkoumaná. První pořádné studie jsou dělané až v roce 2012, takže o tom víme ještě velice málo. Co je ale u odznaků jisté je, že se na nich podílí více různých genů a taky vnějších faktorů. Asi největší vliv na to má mutace na genu extension (řídící výskyt ryzé barvy zjednodušeně řečeno). Tj, ryzáci a koně heterozygotní na ryzou (genotyp Ee) budou mít odznaky s mnohem větší pravděpodobností než koně geneticky černí (genotyp EE). U arabů se dokonce u jedné mutace na ryzém genu "e" zjistila souvislost s asymetričností odznaků na hlavě i na končetinách. Co se velikosti týče, není přesný gen dosud znám. /ovšem platí pravděpodobnost, že čím větší odznaky mají rodiče, tím větší je budou mít i potomci). Gen D (plavé primitivní zbarvení) bílé odznaky potlačuje.
dalšími působícími faktory kromě genů je epigenetika (ta už v tomhle není prozkoumaná skoro vůbec) a pak vnější faktory, tj třeba výživa hříběte v děloze, rychlost růstu. Obecně má proto vzhled matky na hříbě větší vliv než otec (ale to platí vždy).
co se týče zmenšování odznaků u hříbat - nejsem si úplně jistá, ale řekla bych, že odznaky jako takové se nezmenšují, jen hlava roste a zvětšují se ty tmavé části okolo.. ale bylo by zajímavé, udělat na to studii a opravdu to změřit :)
tmavnutí hříbat určitě není pravidlem, řada jich naopak světlá (třeba vraná hříbata se rodí šedavá). Hříběcí srst má svoje specifika. Má jinou strukturu vlasu a tak jinak odráží světlo. zdá se tak většinou světlejší než doopravdy je. Pro rozpoznání odstínu je nutno koukat na barvu kůže a chlup těsně u ní. hříběcí srst imituje co nejvěrněji "primitivní zbarvení" kvůli maskování hříběte před predátory.
Přiznám se, že i já mám velký problém určit barvu svého koně, protože ji neustále mění-
1.foto jaro,2. foto léto,3.foto zima. V průkazu má napsáno prokvetlý hnědák, nevím, nevím. Takhle se to opakuje každý rok. Hříva a ocas zůstavají černé trvale. Tak kdyby někdo věděl... Nemůžu se nikde dopátrat
Nějak se mi to nepodařilo vložit tak jak jsem chtěl, takže foto z léta je zde-.
Uživatel s deaktivovaným účtem

cerysek
napsal(a):
Přiznám se, že i já mám velký problém určit barvu svého koně, protože ji neustále mění-
1.foto jaro,2. foto léto,3.foto zima. V průkazu má napsáno prokvetlý hnědák, nevím, nevím. Takhle se to opakuje každý rok. Hříva a ocas zůstavají černé trvale. Tak kdyby někdo věděl... Nemůžu se nikde dopátrat
Prokvetlý hnědák by bylo označení v angličtině (bay roan), v českém názvosloví je vžito nevybělující bělouš (hnědý bělouš).
Leeenice

XXX.XXX.41.14
Hned na první pohled je u fotky z léta jasné, že se jedná o bay roan, ale kdybych viděla jako první tu ze zimy bez té letní, tak bych asi váhala. Takto zbarvení koně výrazně mění barvu srsti podle ročního období a něldy je těžké barvu posoudit.
Mám také dotaz - jak je to s genetikou bělohřívých ryzáků? Mám z praxe dojem, že je neúplně dominantní - 2 světlohříváci mají světlohříváka, světlohřívý ryzák s červeným ryzákem - převažují světlohříváci, ale tak cca 1/4 je červených ryzáků. Ale může to být chyba malých čísel či konkrétně chovaných jedinců...
Popravdě, tady to taky není úplně jednoznačná odpověď. Předpokládá se, že "světlohřívost" je kontrolovaná jedním genem - Fl (flaxen), který je recesivní. Světlohříví tak budou pouze recesivní homozygoti fl/fl. Heterozygoti budou ryzáci s normální hřívou, ale budou přenašeči, s druhým heterozygotem dají světlohříváka v 1/4 případů. heterozygot se světlohřívým dá světlohřívé potomstvo s pravděpodobností 50:50. (přenašeči můžou být i jinak zbarvení koně než ryzáci, ale neprojeví se to u nich)
ale.. konkrétní gen je předmětem výzkumů, ještě není znám. A nejspíš to nebude jen jeden. Pravděpodobně se bude lišit u různých plemen (haflingX morgan) možná u v rámci jednoho plemene. Už jen proto, že u "světlohřívosti" jsou různé odstíny, někdy převažují čistě bílé chlupy, někdy je to jen nepatrné zesvětlení oproti barvě srsti atd. ale obecně platí co jsem psala výše.