Majka111
napsal(a):
Na mobilní nepotřebujete povolení. Já jsem měla na pevné ohrazení pastviny územní řízení a u přístřešku mi řekli, že pokud není pevně spojen se zemí, tak je nezajímá. Mám ho na zemních vrutech, cca 36 m2.
Bude záležet na to, kdy jste budovali. Loni se tyto zákony měnily a i na dočasné stavby se oběhává kolečko na úřadech.
rebeks
napsal(a):
Bude záležet na to, kdy jste budovali. Loni se tyto zákony měnily a i na dočasné stavby se oběhává kolečko na úřadech.
Předloni. Uf. To jsme tedy měli štěstí, protože to co se odehrávalo kvůli ohradě z kulatiny...nechci ani domýšlet, jak by teď prudili s přístřeškem :-/.
rebeks
napsal(a):
Já jsem předloni stavila přístřešek, pro 2 koně,8x3m ( byla jsem si jistá, že stavba do 25m čtverečních, a nespojena se zemí je bez povolení ). Ale bohužel - je to úřad od úřadu, a u nás k takovým přístřeškům kladně úředníci nepřistupují - takže jsem ho měla do min.léta zrušit, ale dům jsem koupili až nyní, tak do zimy budu koně stěhovat.
Je to podivné. Pokud má někdo mobilní přístřešek, který na jaře vytáhne na pastvinu na kopci, protože kravky/koně jdou na letní pastvinu a na podzim ho stáhne do údolí na zimoviště, musí podle vás mít oběhaná povolení? Nedovedu si to představit. Ani to, že bych dočasný ohradník ve formě laminátových tyček a tří řad pásky řešila územním řízením, pokud mám pastvinu?!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Úplně nevím, jak byste si to u koní představovala, ale pokud budete mít přístřešek na kolečkách, tak žádné povolení nepotřebujete (u ovcí / koz se používá např. maringotka, ale u koní si to moc neumím představit - ikdyž taky řeším podobné). Nikdo vám nedokáže, že ho přemísťujete třeba každý den, tedy není možné ho zakreslit, atp.
Mobilní přístřešek nesmí stát na místě déle jak 30 dní a nesmí být napojen na sítě. Jinak by neměl nikoho dle Stavebního zákona zajímat. Ale realita je jiná - je to o jednotlivých lidech na úřadech a jejich výkladu zákona.
Jediný přístřešek, který prý nikoho nezajímá, je stanového typu, tak pořád vymýšlím, jak udělat bytelný (trvanlivý) přístešek pro dva koně, aby jim byl k něčemu a nehrozil pád při větším větru, nebo aby si ho na sebe nestrhli.
Tak to jste mě nepotěšili. Mám ohradu bez stromů, tak jsem jim tam chtěla na léto něco ztlouc, aby měli závětří a stín. myslela jsem zakopat 4 kůli a pobít překližkou. No, asi budou v ohradě přez noc a přez den doma. U nás jsou totiž sousedi hodně akční. A navíc ohradu mám na propůjčeném pozemku.
Aby nebylo třeba povolení muselo by se jednat o mobilní tavbu, která je na jednom místě max 30 dnů a pak se přesouvá jinam. Mobilní na vrutech neznamená, že je mobilní jedná se o klasickou stavbu pevně spojenou se zemí a spadá pod režim povolování dle stavebního zákona. Pevný přístřech byť s plachtou by mohli někteří úředníci také vyhodnotit, že spadá pod režim povolení pokud tam bude umístěn trvale a konstrukce bude spojená pevně se zemí.
Jako prvotní orientaci jaké stavby je možné na kterých pozemcích umístit doporučuji nahlédnout do územních plánů konkrétní obce kde chcete přístřech stavět. Tam se dočtete jaké stavby jsou přípustné a jaké na dané pozemky nepatří. Je to dědinu od dědiny jiné. Záleží co si zastupitelstvo které obce schválilo. Územní plány jsou zveřejňovány na internetových stránkách obce a nebo jsou k dispozici k nahlédnutí na stavebních úřadech. Musíte prostudovat jak výkresovou část tak textové části kde jsou vypsány stavby, které jsou přípustné na daném pozemku.