Vojtěškové granule ve směsi-máčet?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.4.2015 12:17
marketka

XXX.XXX.179.3

Koupila jsem míchanou směs pro koníka a součástí je sem tam i vojtěšková granule.Prodejce mi tvrdí, že se to máčet nemusí.Jak to je?

9.4.2015 12:26
rebeks

XXX.XXX.208.14

Nebobtnají=nemáčet.

9.4.2015 19:13
jennifer

XXX.XXX.217.71

Ve směsi (muesli apod.) bych to asi neřešila, ale u samotných vojtěškových granulí máčím. Jsou koně - experti, kteří si s nimi (nemáčenými) dokáží ucpat jícen. Také mám jednu takovou expertku, která je schopná se s nimi udusit. Směs u téhle "problémové" klisny vyzkoušenou nemám, míchám krmnou dávku sama z jednotlivých komponentů. Granule máčím tak, aby se jen rozpadly, ale nebyla z toho šlichta nacucaná vodou. Dělám to už odhadem, ale té vody bude max. tolik, co granulí (možná i méně). Rozpadlá vojtěška je pak sypká.Je lepší (ale ne nutné) ji během namočení 2-3x promíchat. Jo a ačkoli nebobtnají tolik, jako cukr. řízky, tak i tak mám po namočení z necelé poloviny kýble kýbl téměř plný. Takže objem zvětšují také, ale ne tak extrémně.

9.4.2015 19:22
alfi pav

XXX.XXX.230.254

Mám vojtěškové granule v krmné dávce (do 1kg/den) zpracované od renomovaného výživáře a jasně mi řekl, že se máčet nemusí, že tam není riziko jako u řepných řízků.
Dávku sice vlhčím, ale ne kvůli vojtěšce, je to potřeba kvůli ostatním komponentům směsi.

Nemusíte vojtěškové granule máčet dopředu, ale je potřeba zajistit pravidelný přísun vody na pití, kůň po nich víc pije - byla jsem na to upozorněna i výživářem a kůň mi opravdu začal víc pít.

9.4.2015 19:45
jennifer

XXX.XXX.217.71

Tak já ten kýbl rozpadlých granulí dělím mezi vícero koní - problémová je jen jedna (z 12), ale máčím rovnou vše. Většina koní je opravdu schopná je sežrat normálně, někteří jedinci je asi žrát neumí a jsou schopni se s nimi udusit. Znám takových expertů víc, doma mám jednu. No a jelikož nehodlám každý den volat veterináře k dusící se kobyle, pak mám dvě možnosti - přestat je krmit a nebo máčet. Vybrala jsem si druhou, jelikož pokud jsou rozpadlé, tak kobyle problémy nedělají (naopak jí krmná dávka s nimi svědčí) a netrhá mi žíly si je hodinu před krmením zalít trochou vody. Rozhodně však netvrdím, že se máčet musí. Spíš jen je potřeba toto přizpůsobit konkrétnímu koni.

9.4.2015 19:46
jennifer

XXX.XXX.217.71

P.S.: Koně mají volný přístup k vodě, takže nedostatkem vody k pití toto rozhodně není.

Přidejte reakci

Přidat smajlík