Ahoj,
je mi 17 let, u koní se pohybuji celkově zhruba 6 let, ovšem asi 4 roky jezdím sama, bez jakéhokoliv trenéra. Rodiče mě nepodporují v tom, co dělám, takže si koníka platím sama. Jezdila jsem v jezdeckém oddíle, ale tím stylem, že jsem dávala 1000 měsíčně a mohla jsem jezdit a docházet, jak jsem chtěla.
Nedávno (asi v říjnu?) jsem si našla soukromníka, je to letos sedmiletý norik, je to takový ťulda. Je hodný, ale máme trošku problém s respektem, to za prvé - sama toho moc neumím, a za druhé - ten vážnější problém, je, že on je zvyklý chodit jen se svojí matkou (myslím nějak 16 jí je) na vyjíždky (prostě dva koně) a jakmile jsem ho ted podruhé vzala sama, při obou vyjížďkách to se mnou z ničeho nic sebral. Šel zastavit, ale potom byl už zbytek vyjíždky neklidný. Nevyhazuje, pouze tryská, nejlépe tryská směrem, odkud jsme jeli = ke stájím. Dnes jsme jeli, všechno super, ale najednou se zastavil a z ničeho nic se otočil a vzal to se mnou.
Poprvé to bylo na louce, to jsem asi udělala hned ze začátku chybu, že jsem ho neotočila a nedonutila ho jít na to místo, kam chci, že? Pokud jede s koněm, je v klidu a hodný.
Prosím o radu, nechci, aby to se mnou dělal při každé vyjížďce. Na koni se udržím, ale nejsem žádný mistr. Prosím, abyste mi nepsali věci typu "není to kůň pro tebe" atd., spíš prosím o to, jak tohle vyřešit.
Je to obr, váží tunu a když si něco usmyslí, není to sranda. Je ježděn rekreačně, má pastevní ustájení, tzn. nechodí do boxu. Nejezdí pravidelně, majitelka nemá moc času a já se k němu dostanu jen 2x týdně, protože dělám jiný sport, kterému se musím věnovat 3x týdně.
A taky se chci zeptat, jak ho odnaučit nebo spíš navyknout na cizí předměty? Byla tam plachta a on z toho byl celý napjatý, to se mi taky moc nelíbí. Jsem ochotná vzdát se na nějaký čas ježdění a jen s ním pracovat, ale bohužel nevím přesně jak.
Děkuji za rady
Tady přikládám foto pro představu, ač se nezdá, je veliký :-D
https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/10968457_1043541698996210_5068014227298499842_n.jpg?oh=e6573f31b82f48d619bc288c378bd45d&oe=559BC9FB.
Takové dotazy jsou tady několikrát za měsíc. Zkus si pročíst starší diskuze a určitě nějakou radu najdeš. Je to pořád dokola. Pokud byl kůň zvyklý být pořád s matkou tak ho nemůžeš jen tak vzít samotného ven. Je logické že bude vyvádět jsou to stádová zvířata a málokterý půjde jen tak sám ven s člověkem ke kterému navíc nemá respekt ani důvěru když na to není zvyklý. Musíš ho navykat postupně. Ze začátku je lepší ho to učit ze země ale pokud nevíš jak na to tak by bylo nejlepší sehnat někoho kdo ti poradí a ukáže jak se zachovat v konkrétní situaci. Jestli takovou možnost nemáš tak jedině si něco načíst a zkoušet ale bude to na dýl a můžeš toho dost pokazit.
Když kůň nezná jít sám a nezná divné šustivé či jiné předměty jeho rekace budou vždy takové. Sežeň si kamarádku, která bude jezdit na té jeho matce s tebou, to se jeví jako to úplně nejjednodušší.
Hlavně nikdy nezapomeň, že TY máš zdraví jen jedno a nic za to nestojí, abys ho dávala všanc.
Začala bych krátkýma procházkama. Vždy jen kousek od stáje a zpět. Tak aby nedošlo ke konfliktu a tys ho mohla za poslušnost pochválit a odměnit. Postupně chodit dál a dál. I kdyby to mělo být ze začátku zajít za maštal a zase zpět. Dojít třeba kousek, tam zkusit jestli si kousne travičky a jít zpět. Spojí si že procházka znamená příjemno, odměnu ne jen stres že nemá mámu vedle sebe. Postupně prodlužovat vzdálenost.
Také by to chtělo co nejvíc manipulace na ruce bez druhého koně. Čili to stejné dělat na vodítku.
Odúčať od seba dvoch závislákov je vždy problém. Skús začať zo zeme, choď s ním von na ruke a zo začiatku sa nevzďaľuj moc ďaleko, len na pár metrov od výbehu, aby bol v pohode a videl na matku. Nechaj ho tam pásť a jazdi iba vo výbehu (jazdiarni) kde je matka - pracuj na prijazdení neskôr sa to hodí aj vonku. Postupne ho ber na ruke ďalej a ďalej od výbehu, dôležité je, aby si vystihla tú chvíľu kedy už začína stresovať a vtedy už nešla ďalej. Nesmieš však robiť to čo chce on, čiže ak začne jančiť tak stočiť na kruh, ukľudniť a potom sa otočiť a v pokoji vrátiť. Až keď zvládnete aspoň hodinu vonku na ruke tak, že nebude vyvádzať aj keď matku nevidí začala by som to isté skúšať so sedla. Priprav sa na to, že to môže trvrať aj mesiace.
A učiť ho na neznáme predmety začni doma, daj na zem plachtu, alebo pet fľaše, alebo zaves sáčok na kol od ohrady.. čo ťa len napadne a manipuluj s ním popri tých veciach.