I z manualnich postrikovacu?
http://www.zbozi.cz/#!/vyrobek/rozprasovac-rosa-1-l/.
Taky by mě zajímalo, řešíme to už 2 léta, kobyla se děsí i manuálních postřikovačů. Před jejíma očima postříkáme 4 koně,2 z nich to teda moc nemusí od slabin dozadu, ale to se dá. Jak se stříká na jiného je to v pohodě, jak na ni, tak konec. Jinak je kobyla beránek, stojí, kopyta, a že je má pořádná, podrží i malému děcku, jen ten repelent... Chodíme, stříkáme ho na houbičku, na sebe, jen aby viděla, že to nic nedělá, a nic. Prostě panika. Takže stříkneme na houbičku a kobylu natíráme. Ještě, že majiteli spotřeba repelentu nevadí... Loni ke konci sezóny jsem si říkala, že je to třeba tím, že my víme, že se bojí, tak s tím moc naděláme, tak jak jsem šla kolem ní, tak jsem ji stříkla jen tak, aby se neřeklo, trošičku, na plece. Tak rychle jsem neměla v životě odvázaného koně, ještě že přivazuju na bezpečnostní uzel. Kobyla hned panika, hlava na horu, málem si sedla na zadek a snažila se zdrhnout...
Nalij si do rozprašovače vodu a jdi na to. Koně na volno na vazák aby mohl chodit v kroužku okolo tebe, neuvazovat. Stříkat nejdřív mimo koně. Až si zvykne na zvuk tak pomalu přibližovat... vše po chvilkách až bude kůň klidný. Jako další krok se mne osvědčilo stříknout buď na nohy, kde je kůň zvyklý na ostříkání vodou, nebo do hřívy. Kůň tak slyší zvuk ale necítí dopad vody na kůži. Nebo do ruky hadici s vodou a zakamuflovat ostřikovač při stříkání nohou.
A prostě po kouskách, pomaloučku, chválit, odměnit atd...
Kapičko váš příspěvek mě docela i pobavil, když si představím, jak se před koníkem sprejujete, nevím proč vzpomněla jsem si na ty slavné americké filmy, kde slečny myjící auta se potírají tou houbičkou:)
A možná, že se vám těch sprejů děsí právě proto, že ji tak lekáte, jako že jdete kolem jakože nic a najednou na ni stříknete, to je docela zákeřné. Hlavně ji prosímvás neděste.
Ta houbička je asi to nejjednodušší.
mgtka:A možná, že se vám těch sprejů děsí právě proto, že ji tak lekáte, jako že jdete kolem jakože nic a najednou na ni stříknete, to je docela zákeřné. Hlavně ji prosímvás neděste.
Já se neplížila kolem a nestříkla to na ní ze zálohy, ale normálně jsem jí řekla jménem, něco jako jé ahoj, jak se dneska máš (si s koňma normálně povídám :-D), rozprašovač jsme měla v ruce a místo toho, abych začala ťuťu ňuňu, teď to trošku stříkne, klid, hodná, jako u předchozích neúspěšných pokusů, tak jsem prostě normálně rozprávěla a stříkla. Udělala jsem to poprvé a naposledy, protože po 2 letech marného přesvědčování, chválení za jakýkoliv náznak ochoty zůstat klidně stát (jako že na houbičku jsme mohli stříkat u ní a ne odcházet pryč ) jsem si řekla, že to zkusím bez těch cirátů okolo jako u ostatních koní...A zrovna tahle kobyla nemá ráda ani sprchování.