Som pri koňoch cez 20 rokov a ešte som sa s tým nestretla, že by niekto dával kastrovať kobylu. V podstate je to normálna operácia, ani neviem či by to veterinár urobil v teréne, skôr ani nie, čiže sa to zrejme robí iba v prípade vážnych zdravotných problémov kobyly a cena tam bude myslím neporovnateľne vyššia.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
kykyna
napsal(a):
Jaký na to máte názor? Nějaká pro a proti?
Nejspíš budete chtít znát důvod, ale zkuste se spokojit s tím, že důvod nebudete znát.
Spíš by mě zajímali okolnosti, provedení, rozdíl ceny oproti hřebcům.
Že je operace náročnější samozřejmě vím.
Nám kdysi u jedné klisny s gynekologickými problémy vet dal jako jednu z krajních možností řešení kastraci klisny. Cenově se zákrok od kastrace hřebce lišil asi o 35 tisíc. Je to velký zásah do organismu, a musí být provedený na klinice, proto i ta cena odpovídá zhruba ceně operace koliky.
Také jsem se za 30let u koní asi nesetkala s kastrovanou kobylou.
Jaké by to asi mohlo mít výhody?Jedině, že by se mohla držet s hřebci, bez rizika zabřeznutí.
Nebo by byla pracovně spolehlivější a vyrovnanější, pokud by před kastrací měla bouřlivé říje.
Nemohla by ani náhodou dostat zánět dělohy, ani vaječníků, když by je neměla.
Všechny tyhle požadavky ale bohatě, a s minimální investicí, splňují valaši
Pochybuji, že by nějaký veterinář kastroval ambulantně, takže nevýhodou by byl hlavně a především převoz a pobyt na klinice.Samotný zákrok a v břiše je vždycky riziko a finančně to bude taky pálka.
Nejlepší by asi bylo se zeptat přímo, veterinářů.
koně
napsal(a):
Také jsem se za 30let u koní asi nesetkala s kastrovanou kobylou.
Jaké by to asi mohlo mít výhody?Jedině, že by se mohla držet s hřebci, bez rizika zabřeznutí.
Nebo by byla pracovně spolehlivější a vyrovnanější, pokud by před kastrací měla bouřlivé říje.
Nemohla by ani náhodou dostat zánět dělohy, ani vaječníků, když by je neměla.
Všechny tyhle požadavky ale bohatě, a s minimální investicí, splňují valaši
Pochybuji, že by nějaký veterinář kastroval ambulantně, takže nevýhodou by byl hlavně a především převoz a pobyt na klinice.Samotný zákrok a v břiše je vždycky riziko a finančně to bude taky pálka.
Nejlepší by asi bylo se zeptat přímo, veterinářů.
Ano veterináře se zeptám, jen jsem chtěla vědět, jaké tu lidi mají zkušenosti.
Jinak "A" je správně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
kykyna
napsal(a):
Ano veterináře se zeptám, jen jsem chtěla vědět, jaké tu lidi mají zkušenosti.
Jinak "A" je správně.
Drtivá většina lidí tady i veterinářů s tím nebude mít zkušenost žádnou, protože je to úplná krávovina (jako ostatně většina Vašich dotazů tady).
Tak, teď zvážit otázku, jestli hodláte investovat do náročného zákroku.Jestli se vám to jakoby"vyplatí"
Co když třeba kastrovaná kobyla bude pro hřebce "divná" ?S některými valachy se také hřebci nesnesou.Pak byste to měla nakonec horší, než nechat kobylu celou.
Nebo se informovat, jestli neexistuje nějaká chemická forma kobylí antikoncepce.