Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.4.2015 01:54
lenacia

XXX.XXX.122.58

Mám takovou otázku
moje kobylka (ČT) má rousy na nohách. Uvažovala jsem o tom, že bych jí je ostříhala. Často se na nich uchycovalo hodně bahna a já mám trochu obavu z podlomů (stačí mi. že už od prosince mi trpí na bradavice a já už nevím co bych na něj použila).
Poprosila sem kamarádku, která tamním ostatním koním rousy stříhá, ale zrovna ta moje si je ostříhat nenechá.
Ustupuje cuká hlavou a doslova po člověku vykopává zadníma nohama (což dělá i jindy, napříkald při dotahování podbřišníku už se mi jednou trefila přímo do holeně).
Vlastně mi ani tak nejde o ty rousy, ale ráda bych ji odnaučila tomu strachu. Dělá, jako by se bála těch nůžek, protože si potom okamžitě začala vymýšlet, že se jich bojí i u hřívy (což je blbost, protože už jsem jí zastřihávala ocas i hřívu).
Jak bych měla postupovat při tom, naučit ji vklidu stát a necukat sebou, když jí sahám na nohy?
Je to chytrá kobyla, bojí se většinou jen věcí, které ještě nezažila, ale já nevím jak na to, abych ji zbytečně nestresovala a aby to bylo efektivní.

21.4.2015 02:41
mgtka

XXX.XXX.22.100

A když ji zvednete nohu jako na čištění kopyt a ostříháte tak to půjde?

21.4.2015 14:42
lenacia

XXX.XXX.205.245

mgtka napsal(a):
A když ji zvednete nohu jako na čištění kopyt a ostříháte tak to půjde?

Zvednout si ji nechá, ale jakmile zjistí, že se jí nedělá nic s kopyty, tak začne cukat a právě i vykopávat těma zadníma.

martinaF

21.4.2015 20:00
martinaF

XXX.XXX.49.250

Nerespektuje Vás, tudíž Vám nechce držet nohu. Stříhám rousy pravidelně oběma svým koním a nemám problém. Někdy musím nohu zvednout at to nemám zubaté :), jinak stříhám ze země. Takže je to o respektu a naučení nohu držet. Mladej taky dělal divadlo ze začátku při zvedaní nohou, tak se kolem něj chodilo asi měsíc ťuťuňuňu, pomalu s pochvalou jak ji zvedl. To mi vydrží většinou tak měsíc pak mi dojde trpělivost, místo cukru přijde bič, koni to vysvětlím rychle a stručně, zatím se mi nestalo, že by to někdo nepochopil a ted už zase jen cukrujem :) Koníci jsou zlatí, sem tam musí přijít vysvětlení, ale na problémy naše koně netrpí. Takže trpělivost a důslednost, pokud dojde trpělivost tak přidat na důslednosti a hlavně si trvat na svém.

30.4.2015 07:46
sisi58

XXX.XXX.218.3

Rousy nestříhejte, je to přirozená ochrana spěnky koně. Hlavně, pokud máte kobču víc venku, než vevnitř.
Nedá se nic dělat, prostě musíte čistit. Podlomy se dělají v místě, kde se do narušené kůže dostane infekce. A té je na pastvinách a ve výbězích hafo. Takže stačí malé zranění a je to.
A právě na to tu jsou ty rousy, aby se kůň neporanil. A taky je to hezké. Obzvlášť u Vaší světlounké kobylky.
A že se bojí nůžek? Mám kobylu 19letou a ta hysterka se jich taky bojí. Za posledních 6let, co ji máme, ji nikdo nikdy nic špatného v souvislosti s nůžkami, neudělal. A přesto na ně valí oči a jde se na vazáku uškrtit, když je vidí. Já na koních nikdy nestříhám to, co jim narostlo, příroda ví, proč to koně mají. Ale bohužel je kobyla muchařka a natírat kůži pod dlouhou hřívou prostě nejde, takže stříhám a kobča si vytáčí ty svoje tanečky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík