Mám takovou otázku
moje kobylka (ČT) má rousy na nohách. Uvažovala jsem o tom, že bych jí je ostříhala. Často se na nich uchycovalo hodně bahna a já mám trochu obavu z podlomů (stačí mi. že už od prosince mi trpí na bradavice a já už nevím co bych na něj použila).
Poprosila sem kamarádku, která tamním ostatním koním rousy stříhá, ale zrovna ta moje si je ostříhat nenechá.
Ustupuje cuká hlavou a doslova po člověku vykopává zadníma nohama (což dělá i jindy, napříkald při dotahování podbřišníku už se mi jednou trefila přímo do holeně).
Vlastně mi ani tak nejde o ty rousy, ale ráda bych ji odnaučila tomu strachu. Dělá, jako by se bála těch nůžek, protože si potom okamžitě začala vymýšlet, že se jich bojí i u hřívy (což je blbost, protože už jsem jí zastřihávala ocas i hřívu).
Jak bych měla postupovat při tom, naučit ji vklidu stát a necukat sebou, když jí sahám na nohy?
Je to chytrá kobyla, bojí se většinou jen věcí, které ještě nezažila, ale já nevím jak na to, abych ji zbytečně nestresovala a aby to bylo efektivní.
martinaF

XXX.XXX.49.250
Nerespektuje Vás, tudíž Vám nechce držet nohu. Stříhám rousy pravidelně oběma svým koním a nemám problém. Někdy musím nohu zvednout at to nemám zubaté :), jinak stříhám ze země. Takže je to o respektu a naučení nohu držet. Mladej taky dělal divadlo ze začátku při zvedaní nohou, tak se kolem něj chodilo asi měsíc ťuťuňuňu, pomalu s pochvalou jak ji zvedl. To mi vydrží většinou tak měsíc pak mi dojde trpělivost, místo cukru přijde bič, koni to vysvětlím rychle a stručně, zatím se mi nestalo, že by to někdo nepochopil a ted už zase jen cukrujem :) Koníci jsou zlatí, sem tam musí přijít vysvětlení, ale na problémy naše koně netrpí. Takže trpělivost a důslednost, pokud dojde trpělivost tak přidat na důslednosti a hlavně si trvat na svém.
Rousy nestříhejte, je to přirozená ochrana spěnky koně. Hlavně, pokud máte kobču víc venku, než vevnitř.
Nedá se nic dělat, prostě musíte čistit. Podlomy se dělají v místě, kde se do narušené kůže dostane infekce. A té je na pastvinách a ve výbězích hafo. Takže stačí malé zranění a je to.
A právě na to tu jsou ty rousy, aby se kůň neporanil. A taky je to hezké. Obzvlášť u Vaší světlounké kobylky.
A že se bojí nůžek? Mám kobylu 19letou a ta hysterka se jich taky bojí. Za posledních 6let, co ji máme, ji nikdo nikdy nic špatného v souvislosti s nůžkami, neudělal. A přesto na ně valí oči a jde se na vazáku uškrtit, když je vidí. Já na koních nikdy nestříhám to, co jim narostlo, příroda ví, proč to koně mají. Ale bohužel je kobyla muchařka a natírat kůži pod dlouhou hřívou prostě nejde, takže stříhám a kobča si vytáčí ty svoje tanečky.