Může někdo poradit a doporučit něco na křečové žíly? Jsem sice mladá, ale bohužel to máme v genech a trpím prasklými žilkami a nyní už i křečovými žílami cca 4roky. Samozřejmě jsem s tím byla u lékaře, dělal mi sono žil a průchodnost mám zatím dobrou a vzhledem k tomu, že ještě nemám děti mi doporučil chirurgický zákrok až po dětech (a ty chystáme mít až tak za 3-4roky). Zatím to řeším chladivým, kaštanovým gelem, mám stahovací punčochy, ale ty se v létě nosit nedají, páč bych se upekla. Bylo mi doporučeno přestat jezdit, ale to nepřichází v úvahu. Jezdím 20let a měnit to nehodlám. I když jsem to výrazně omezila a do sedla teď vlezu tak 2x týdně. Mám sedavé zaměstnání, což je další problém. Nohy mě občas bolí, mám je těžké, hlavně pravá noha je problematická. Za doporučení mastí, tablet či jiných, receptů, budu ráda. Děkuji :).
Bee.....

XXX.XXX.224.168
Zdravím, já už je mám od 16, na noze od kolene dolu vnitřní strana, v létě horké vystouplé, ale problém mi nedělají, jen jednou mě bolelo lýtko, bála jsem se trombózy, ale nic. Jsem po dítěti, je mi 22 a nikde jinde se mi zatím neudělali, jezdila jsem taky a to to teda rozhodně nezhorší. :D Takže nevím proč přestat, beru anti co to také zhoršuje a nic, akorát když jsem byla těhotná jsem punčochu nosila, pro jistotu. Ale mamča je má taky, byla na operaci a za dva roky znova :( Takže ani to není velká pomoc. Mě to vadí z estetických důvodů, bez pučoch v sukni nevylezu, ale normálka silonky to hezky zakryjí nebo spíš je to tím jak to mám na vnitřní straně nohy, není to tolik vidět.
Já bych křečáky přisuzovala, kromě dědičnosti, hlavně těm zaměstnáním.Ať už 8hodin sedíte, nebo stojíte je to nepřirozené.Takže máte nohy bolavé a ještě s křečáky.
Mě pomáhá nejvíc, když přijedu z práce, kde celou šichtu stojím, více méně na místě, sprchování nohou.Od horké až po ledovou a naopak.
Také mi prospěje vycházka, takže ať jsem unavená jak chci, vezmu psa a jdu třeba jen na čtvrt hoďky.Normální souvislou vycházkovou chůzí, taky se nohy tak nějak prokrví.
Jezdím pravidelně, vyjížďky mi pomáhají také.Nijak se nedřu, momentálně mám koně hotové, se kterými není třeba nijak extra pracovat.Tak po cestě vyhodím ze třmenů a nechám se pohybem protahovat a k tomu cvičím.
Nevím, jestli tohle všechno pomáhá konkrétně na křečáky, ale od těžkých nohou to ulevuje
Je to fakt děs :( je mi 25let, děti ještě nemám, ale za to mám parádní křečáky. V podstatě jen na pravé noze, také z vnitřní strany nad kolenem, dolů, přes lýtko. Jak jste psali, největší problém bude, že dělám v kanceláři cca 9h denně sedím. Sice se snažím sem tam cvičit a mít nohy nahoře, když to jde a občas se projít, ale víceméně sedím. Po práci jezdím skoro denně ke koním, kde pohyb mám, ale asi bych mohla přidat i ty procházky :) Sprchování vždy končím studenou vodou na nohy. Zaprvé mě to štve z estetických důvodů a zadruhé mě nohy často bolí a mám je těžké, což je také dost nepříjemné. V rodině je bohužel má každá druhá žena u nás. většina je po operaci a všem se vrátily, tak se bojím, že to bude prokletí kterého se nezbavím. Pomohlo někomu třeba vysadit antikoncepci? Beru jí několik let..
Na křečové žíly pomáhají kromě režimových opatření flavonoidy, přírodní látky, které pomáhají zpevnit žilní stěnu. Přípravků se dá koupit celá řada. Obvykle se jedná o rutin, diosmin, hesperidin, eventuelně v kombinaci s aescinem (extrakt z kaštanu, působí proti otoku) nebo extrakt z listů vinné révy. Asi nejprofláklejší léčivý přípravek je Detralex, ten je pouze na předpis, nicméně je to registrované léčivo a můžete si být jisti že co je u něj deklarováno skutečně obsahuje. Pak existuje celá řada volně prodejných parafarmak, potravinových doplňků s velmi, velmi podobným složením jako Detralex. Cenově to vyjde cirka vše dost podobně, jako Detralex s předpisem. Pokud budu mluvit z naší zkušenosti v lékárně, z těch volně prodejných přípravků se nám osvědčil Diosminol.
Také jsme měli dobré ohlasy na Antistax (extrakt z vinné révy), ale ten bohužel momentálně není na trhu dostupný.
Z potravin či bylin lze doporučit např. pohanku nebo Jerlín japonský.
Pokud by někoho zajímal pohled orientální medicíny, čínská medicína spojuje křečové žíly s oslabeným energetickým "celkem" sleziny (sleziny v čínském pojetí. V kontextu se západní medicínou by se dalo říct, že zahrnuje orgány slinivku, slezinu, ale čínské pojetí je mnohem širší, zahrnuje i emoce - v případě sleziny to je nadměrné přemítání a utkvělé myšlenky, dále životní styl - nadměrné, dlouhé sezení dle TCM také slezinu oslabuje, potom ostrá, mastná, smažená jídla a přemíra syrové stravy, bílé mouky a mléčných výrobků...alkohol..). Čínská medicína tedy křečové žíly řeší především přes energetický celek sleziny, jejím posilováním bylinami, akupunkturou, dietními opatřeními...