Zdravím, nemáte někdo zkušenosti s vycvikem amerického klusáka pod sedlem?
Máme doma klusáka a začínám s ním pracovat pod sedlem, ale zatím je to šíleny...řeší vše šílený klusem dopředu, nejde ohýbat, má tvrdou hubu opře se do ruk, lekáme se...tak by mě zajímalo vaše zkušenosti a jak moc se vám podařilo koníka předělat...tím myslím western, drezura, skoky...má klusák šanci se naučit?děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Určite sa to dá, len to chce veľa nervov, trpezlivosti a dosť jazdeckých skúseností.
Musíte si uvedomiť, že ten kôň sa v sulke ohýbať nevie- nepustia ho oje, takže to holt ohybné samé od seba nie je. Neiktoré kusy sa naučiaovládať svoje telo rýchlo a ľahko, iným treba pomáhať holeňou a oťažou takmer furt... Ďalšia vec, ktorú musíte brať do úvahy je fakt, že klusák je jazdený hlasom a rukou, takže v tej hube trvdý bude a neodstráni sa to samé- chce to citlivú a sprwvodlivú ruku. No a to, čo sa vám zdá ako šialený klus bude dosť pravdepodobne pre klusáka normálne bežné tréningové tempo...
Otázka je, čo má kôň za sebou, podľa toho by som postupovala ďalej. Niektorým prospeje oddych len tak vo výbehu, prípadne trochu práce zo zeme. Pod sedlom by som začala krokovkami v teréne, aby sa rozkukal a prestal rišiť blbosti, časom tochu klusu. No a popri tom by som začala raz do týždňa lonžovať so chambonom( pár minút) a podľa psychického rozpoloženia aj tú jazdiareň. Najskôr len krok, práca na veľkm kruhu, tochu kavalety na oživenie... Určite to bude chceiť aj nejakého trénera zo zeme, ale niekoho rozumného, kto pochopí špecifiká klusáka, aby ste sa netrápili potom obaja...
Želám veľa šťastia. Možno pre inšpiráciu môžete prehľadať staršie diskusie, párkrát to tu už prebehlo.
Vlastní zkušenost nemám, ale napadlo mě vyhledat si na bazoši inzeráty, ve kterých klusáky prodávají. Asi není náhoda, že i když je u nich mnoho uveřejněných fotek, na žádné není kůň při práci pod sedlem - vše jen na ruce, ve výběhu, se sedlem bez jezdce, jak mu sluší bederní deka, skok ve volnosti... ale v klusu či cvalu s jezdcem žádná.
Klusáci chodí bez problému nižší parkury i drezury, jen jak píše příspěvek výše, některým trvá déle, než se naučí své tělo zvládat, takový případ na stáji taky máme, kdežto jeho vrstevník skákal týden po obsednutí a ohýbal se jedna radost. A klusáci prostě mají přirozeně rychlejší tempo, v tom mu nemůžete bránit a už vůbec se kvůli tomu s koněm přetahovat. Jinak na udidlo má ještě času dost, na to bych se zatím vykašlala a jezdila bezudidlově a zařadila práci ze země, ustupování, překroky, přechody, práci na 2 lonžích, kavalety...bez jezdce se mu to bude učit lépe a dát mu tolik času, kolik bude potřebovat, však není kam spěchat. Ze sedla zvykat na terén, nabírat kondici, časem zařadit to, co se naučí ze země...
Jednoho klusáka mám doma, brala jsem ho z dráhy takže to byla ze začátku sranda. Chce to spoustu práce, klidu a času, ale neměnila bych. Klusák je všestranný koník zvládne parkury, drezury, všestrannost, western. Je to velký pracant jak s oblibou říkám i kdyby měl "chcípnout" udělá pro svého pána cokoli. Pracovali jsme nějaký čas jen ze země pomaličku od začátku jak s hříbátkem ten můj měl hrůzu i z ohlávky. Postupně jsme začali přidávat sedlo, nejsložitější bylo naučit ho vklidu stát, chodit vklidu nikam se nehnat. Trvalo to, ale vše jsme zvládli a nemám ve stáji spolehlivějšího koně. Hlavně vydržte on vám to 1000x oplatí
Můj valach byl na dráze cca 8 let a v hlavě to měl dost "vykramované". Dali jsme si práci, která se týkala celkového uklidnění a je jezditelný načemkoli (udidlo, parelka, stájovka, nákrčák). Klusáci mají blbou tím že o nich vykládají "moudra" ti co je nikdy neměli a nepřišly s nima do styku, ale když je člověk pozná nechce už nic jiného. Mám PH, QH, ČT a stejně se nejvíc můžu spolehnout na toho mého "blázna" klusáka.
keira2

XXX.XXX.81.221
Kdo máte, vložte sem fotky klusáků pod sedlem. Znám nějaké klusáky na rekreačku v lese, ale jízdárna je jim malá, zajímalo by mě, jak se dají drezurně přijezdit.
Přidám se do diskuze, mám valáška klusáka už spoustu let. Chtělo to hodně práce, ale neměnila bych. Zrovna přidám i pár foto z jízdárny není to nic závratného, ale aspoň něco. Práce na jízdárně nám hodně pomohla hlavně s ohýbáním a celkovým uklidněním. Jezdíme jen rekre takže na jízdárně nedrilujem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

keira2
napsal(a):
Kdo máte, vložte sem fotky klusáků pod sedlem. Znám nějaké klusáky na rekreačku v lese, ale jízdárna je jim malá, zajímalo by mě, jak se dají drezurně přijezdit.
Máme maličkú jazdiarničku, kde robia iba deti. Fakt základnú jazdiqrenskú prácu typu diagonály, kruhy, tochu kavaletky, max rýchlosť je klus. Kobyla klusáka tam pod deťmi pracovať dokáže( priem klusové tempo má na tej jazdiarni cca 8-9km/h, bežné tempo pre ňu vonku je okolo tých 13km/h). Dievčatko v sedle má deväť rokov a kobyla bola tej dobe jazdená cca1,5 roka pod sedlom. Má za sebou necelých osem rokov v sulke.
Čo je veľkou výhodou klusákov všeobecne je snaha vyhovieť jazdcovi- fakt koľkokrát urobia čokoľvek, akokoľvek, len aby mali ten pocit, že robia niečo správne.
A niekto sa tu pýtal na klusáky bez zubadla- kamarátka jazdí avojho valacha na parelke, má krásny húpavý cval, dokáže cválať z nohy na nohu a to bol v sulke dosť...svojhlavý. Ale je to kôň jedného jazdca a pre toho urobí hocičo.
Ahoj, taky mam klusacku stazenou z drahy, ze zacatku boj, ted povozi i deti. Na facebooku je stranka klusak pod sedlem je nas tam pomerne dost tak pokud chces koukni.