adéla55

XXX.XXX.54.73
Vážení koňáci, obracím se na vás s dotazem (bohužel jsem nenašla podobné téma, kam bych svůj dotaz zařadila).
Moje kobyla s příchodem jara - cca od začátku března - začíná kašlat. Kašle ať je na jízdárně, v hale, v terénu. Občas ji slyším zakašlat i v boxe (jednou za den). V kroku bez problému, v klusu téměř také, ale cval je pro ni bezpodmínečně nejhorší. Vše mi nasvědčuje tomu, že je alergická na pyl nebo na tu s prominutím pos*anou řepku, co všude v okolí roste . Seno se jí měnilo - bez úspěchu, už se dvakrát stěhovala a kašle všude.
Na co se chci ale zeptat - budu volat veterináře a hodně koňáků mě straší, že veterinář obvykle nic nezjistí a na vše řekne: kobyla je dušná. Proto prosím o radu - nemáte někdo také alergika, jaké jsou příznaky, jak se to léčí a co mne zajímá opravdu extrémně je finanční stránka této záležitosti - kolik stojí léky třeba měsíčně, kolik stojí ta prohlídka veterináře, popř. na jakého veterináře se zaměřit (aby měl vhodné přístroje k vyšetření). Kobyla je sportovec - parkur, drezura a je moc talentovaná, mám ji chvíli a mrzelo by mě, kdyby kvůli nemoci musela ukončit svoji sportovní dráhu Díky!
Obávám se, že tady v diskuzi se nedozvíte nic kloudného - někteří vás uklidní, jiní vystraší - ani jedno nedoporučuju brát vážně. Ptát se, na kolik asi přijde léčba kašle, se mi zdá stejně nesmyslné jako se ptát, kolik asi stojí léčba kulhání.
Kašel není nemoc, je to příznak vícerých onemocnění různého původu i různého stupně závažnosti.
Může se jednat o banalitu i o poměrně těžké postižení. Alergie určitě může být příčinou, ale nemusí. Rovněž bych nevinila samotnou řepku, pokud kobyla kašle od začátku března.
Máte-li veta, kterému věříte, zavolala bych nejprve jeho, je možné, že časem bude třeba vyšetření endoskopem, ale obvykle se tím nezačíná.
Kašlavému koni je třeba máčet seno, ať už je na vině alergie nebo ne, ideálně by měl být venku nonstop nebo alespoň co nejvíc.
http://www.dominika-svehlova.cz/prirucka14.php.
adéla55

XXX.XXX.54.73
Ona začala kašlat zhruba od toho března - dubna, ale jen že by si toho člověk ani nevšiml. Za celou dobu práce na jízdárně (70minut) jednou zakašlala - teď se to rapidně zhoršilo. V kroku nekašle, v klusu většinou také ne, a ve cvalu je to nejhorší. To má třeba minutový záchvat kašle. Na parkuru většinou tu minutu vydrží, ale jakmile zahodím otěž po ukončení parkuru, taktéž většinou následuje minutový záchvat.
V terénu když jdeme kolem té řepky, je to ještě horší. Kobylu mám od prosince a mám velice dobrou kupní smlouvu (mohu kobylu do šesti měsíců od koupě vrátit - přesně pro tento důvod a šest měsíců uplyne přesně 20.6.2015), proto se ptám na cenu veterináře. Jsem v druháku na výšce, rodiče nekoňáci a já si bohužel nemůžu dovolit platit k měsíčnímu ustájení, nákladům na kováře a závody ještě majlant za léčení alergika. Ustájení venku bohužel nepřipadá v úvahu ve stáji, kde jsem.
Dívala jsem se na internet na cenu veterinárních služeb a právě tam bylo braní krve a vyšetření alergie za 3.500, - Kč - tak se mi teda protočily panenky. Předchozí majitelé kobylu nijak neléčili - jejich dcera na kobyle moc nejezdila, takže spíše chodila celé ty čtyři roky života do výběhu a nic nedělala. Takže kašel se projevil až při práci. Samozřejmě ji teď slyším zakašlat třeba jednou ve výběhu a jednou v boxe, ale nejsou to žádné záchvaty, jen prostě takové "odkašlání".
Veterináře zavolám, ale budu ho muset upozornit na to, že 3.500, - Kč na to vyšetření opravdu nemám. A také víte zvažuji - protože koně mám jako koníček ale také sport - zda bych kobylu nevrátila a nekoupila si zdravého sporťáka. Vím, že všechno řekne až veterinář, ale chtěla jsem se dopředu připravit.
Pokud jste kobylu koupila na sport a navrch ještě máte možnost vrácení, neváhala bych.
On není kašel jako kašel.Ve většině případů kůň není použitelný bez nějakého toho omezení.Časem už nemusí být použitelný vůbec.
U rekre koně, co je spíše srdeční záležitostí, se povětšinou majitel nějak přizpůsobí a někdy prostě jen léčí a nejezdí.
Ovšem, chcete li pravidelně trénovat, případně dosáhnout na nějakou výkonnost, koupila bych jiného, pokud možno zdravého, koně.