Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Paja00751

18.5.2015 18:32
Paja00751

XXX.XXX.227.88

Chcela by som poprosiť o radu. Mám strašne ale strašne lenivého koňa. Na jazdiarni mi ide maximálne do klusu. Ked ho chcem dať do cvalu spomalý, zastaví sa, cúva a vykopáva. Kedže máme nízky strop na hale nechcem aby robil kraviny aby som si neudrela hlavu. Budú sa stavať aj prírodné prekážky, takže by som to s ním chcela skúsiť pretože mu skákanie ide.. ale zas máme problém e nechceme skákať. zastavý pred prekážkou.. ( vo voľnosti s nimi nemá problém). DAkujem za každu radu Je to vážne velmi ššikovný kôň, chápavý ale toto...

18.5.2015 18:59
Íháček

XXX.XXX.236.80

Chyba není v koni ale v jezdci. Už jen to že sám skáče a s jezdcem ne je jasný důkaz. Bohužel to vídám často a je to smutné že kdykoli má někdo problém tak je to chyba koně ale že by hledali chyby u sebe je ani nenapadne.

18.5.2015 19:01
hellen

XXX.XXX.252.11

Íháček napsal(a):
Chyba není v koni ale v jezdci. Už jen to že sám skáče a s jezdcem ne je jasný důkaz. Bohužel to vídám často a je to smutné že kdykoli má někdo problém tak je to chyba koně ale že by hledali chyby u sebe je ani nenapadne.

A kde je ta vaše rada?

Paja00751

18.5.2015 19:06
Paja00751

XXX.XXX.227.88

Samozrejme berem to že je chyba vo mne... len neviem kde. Ako ho nacválať? Kde robím chybu? pekne klušeme, pritlačím holeň a hned ako cíti tlak tak trochu pridá, ked ho ešte zvíšim tak zastavý, cúva poprípade si vykopne. ( a nie, nekopem do ňho len zvyšujem tlak).

18.5.2015 19:20
Íháček

XXX.XXX.236.80

Ale přes net se přece nedá naučit jezdit. Tady nikdo neví jak jezdíte a co děláte špatně. To chce někoho kdo vás uvidí a poradí v konkrétní situaci. Podle vašeho příspěvku soudím že vám chybí úplné základy a s tím vám pomůže jedině trenér. Pokud se kůň vzteká a nechce jít tak mu něco vadí. Ale jak má někdo přes net poznat jestli jsou to vaše pobídky, tvrdá ruka, špatný sed a já nevim co ještě když vás nevidí? Takže moje rada je sehnat trenéra nic lepšího neporadím neb nejsem vědma abych hádala v čem je problém.

18.5.2015 19:25
Íháček

XXX.XXX.236.80

A ještě bych se chtěla zeptat jestli vůbec víte jak se dává pobídka do cvalu a jestli je vůbec kůň dostatečně přiježděný?

Paja00751

18.5.2015 19:32
Paja00751

XXX.XXX.227.88

Sorry nechcela som vás nahnevať. Len som chcela radu, ak sa niekto s tým stretol alebo pod. a trénera by som aj chcela, no tréner niečo stojí. A sme skôr na takom odľahnejšom mieste, čiže trénery bývajú daleko.
a Taktiež, musím obhájiť trošku aj nás jazdcov. Nie je všetko len naša chyba. Kôň má vlastnú hlavu, svoju povahu. Je to na ňom či bude ochotný a chce spolupracovať alebo na nás kašle. a Práve v tomto prípade si myslím že chyba nie je v jazdcovi. Ten kôň je už raz taký a ja som chcela len obyčajnú radu. Jazdím ešte jedného koňa ktorý nemá problém skákať so mnou a nacválať už vôbec nie.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.5.2015 19:55
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ale ani kone nie sú rovnaké a to, že jednému neprekáža jeden jazdec neznamená, že inému vadiť nebude. Skúste posadiť na koňa niekoho iného, ideálne skúsenejšieho- viac hláv viac vie.
Ps, pokiaľ je kôň mladý, či neprijazdený, môže byť pre neho problém cválať na menšom pristore- neunesie sa. Popracovala by som na pomôckách v teréne.

18.5.2015 20:00
Íháček

XXX.XXX.236.80

No co dodat takovou odpověď jsem čekala. Tohla je klasická výmluva většiny lidí že nemají peníze a v okolí žádný trenér není. Já si myslím že sehnat trenéra který by přijel třeba jednou nebo dvakrát jde všude a není to zas tak finančně náročné nikdo neříká že ho musíte platit celý rok. Ale kdo chce hledá způsoby kdo nechce hledá důvody. A správně jezdit je podle mě stejně důležité jako správně krmit, strouhat, očkovat a jiné věci za které automaticky platíte tak proč nejde investovat do ježdění? Špatným ježděním si koně akorát zkazíte a můžete mu způsobit i spoustu zdravotních problému takže ve finále ty peníze co byste dala za trenéra dáte za veterináře.
Co čekáte že vám tu lidi poradí? Pokud má někdo stejný problém tak to nemusí znamenat že je stejná příčina. Takže budete zkoušet pokus omyl co vám tu lidi poradí a doufat že něco z toho zabere i když ty lidi ani neznáte a nevíte jestli vůbec někdy na koni seděli?
Jak vám může někdo poradit když neví nic o vás a především o koni? Nikde nepíšete základní údaje jako věk koně, stupeň přiježdění, jak dlouho ho máte a jestli to dělal vždycky nebo až teď, jak často a jak intenzivně je ježděn a spoustu jiných údajů podle kterých by se dalo aspoň tipnout kde je chyba.
Neberte to nějak zle ale toto je můj názor a myslím že trenér by vám hodně poradil. Už jenom to vaše popsání pobídky do cvalu a zvyšování tlaku mi přijde divné proto jsem se ptala jestli víte jak se pobízí.

19.5.2015 07:15
dsj

XXX.XXX.116.98

Paja00751 napsal(a):
Chcela by som poprosiť o radu. Mám strašne ale strašne lenivého koňa. Na jazdiarni mi ide maximálne do klusu. Ked ho chcem dať do cvalu spomalý, zastaví sa, cúva a vykopáva. Kedže máme nízky strop na hale nechcem aby robil kraviny aby som si neudrela hlavu. Budú sa stavať aj prírodné prekážky, takže by som to s ním chcela skúsiť pretože mu skákanie ide.. ale zas máme problém e nechceme skákať. zastavý pred prekážkou.. ( vo voľnosti s nimi nemá problém). DAkujem za každu radu Je to vážne velmi ššikovný kôň, chápavý ale toto...

Já bych se asi pořádně podívala tomu vašemu koníkovi na nohy - jestli ho náhodou něco nebolí - koně, které něco bolí se buď nechtějí hýbat, nebo se pohybu vzpírají a váš koník dělá obojí. Pokud bude v pořádku, tak bych mu postavila kavaletkovou řadu, která by mu pomohla zaskočit do cvalu - tj. první klusové kavalety, za nimi in-out kavalety a pokud je bude chodit s radostí a spokojeně, pokračovat s další kavaletkou na 1 cvalový krok a časem pokračovat dál. Do toho ještě nezapomenout, že když chci skákat, tak kůň musí v první řadě umět dopředně a pravidelně cválat, takže přiježďovat a přiježďovat a přiježďovat...

19.5.2015 08:35
keira

XXX.XXX.106.7

Kromě nohou bych nechala zkontrolovat i sedlo a záda. Neochota cválat a vykopávání je pravděpodobně znak bolesti a je potřeba najít příčinu. Co máte za sedlo?

Koně jsou drahá sranda a s těmito výdaji je při pořizování potřeba počítat.My teď na koně zveme fyzioterapeuta a to "jen" proto, že se ve cvalu na jednu stranu hůře ohýbá. Kdyby odmítal cválat tak mu tam snad sezvu celé veterinární konzilium!

Blaire

19.5.2015 09:47
Blaire

XXX.XXX.45.8

Sehnat si trenéra v dnešní době je oříšek 500 na hodinu či 45 minut v mém okolí, jasně taky jsem to zkusila, alespoň pro ty základy, ale nejlepším trenérem je kůň sám, pokud je to kůň naprosto poslušný naslouchej mu, je to lepší než milion rad od člověka, Nepospíchej, každý maličký krůček je zázrak, nemusí se to povést měsíce a pak najednou zjistíš, že jste urazily kus cesty. :).

19.5.2015 11:22
katkaa1

XXX.XXX.180.30

S tým trénerom to naozaj nie je na Slovensku také jednoduché ako v Čechách. Som z juhu SR a trénera neviem zohnať už 2 roky. Koňa mám doma a problém je v tom, že za jedného (máme doma 3 ale ostatní majitelia nemajú záujem) mi nikto nepríde, najbližšie odkiaľ som zohnala je národný žrebčín cca 50 km, ale s dopravou by ma to za jednu hodinu vyšlo 50 Eur (asi 1250 Kč) čo je naozaj trocha priveľa a na to aby človek niekam postupoval je hodina týždenne podľa mňa minimum aj to len pre niekoho kto jazdiť vie dobre a tréner mu zostaví hodinu a plán a on si to potom bude skúšať aj sám. Ostatní čo po okolí "trénujú" sú ľudia, ktorým by som sa do rúk nikdy nezverila takže bohužiaľ tiež som bez trénera a aj keď sama trénerskú licenciu mám občas by sa mi to hodilo. To len k vysvetleniu pre tých čo si myslia, že je to také jednoduché, nie je sme za Českom čo sa týka koní hoooodne pozadu.

19.5.2015 11:42
katkaa1

XXX.XXX.180.30

Paja00751 napsal(a):

Začnem tým, že ak máš možnosť toho trénera zohnať tak si ho zožeň je to najjednoduchšia a najlepšia cesta!
Ak nie tak aspoň niekoho popros nech ťa pri jazdení natočí na video a v kľude si to pozri a sebakriticky zhodnoť základné veci a to HLAVNE ako sedíš - najdôležitejšia vec, sed je základ, mám tiež veľmi tlačivého lenivého koňa a keď na neho posadím niekoho kto nevie celkom dobre jazdiť robí mu presne to čo tebe (a pritom je to slušne prijazdený kôň). Problém je, že začiatočníci sa často predkláňajú a v snahe koňa tlačiť to robia ešte viac na čo kôň reaguje spomaľovaním a neochotou. Skús sa viac vystrieť, nohy mať spustené dolu a koňa viesť sedom. Zober si tušírku a neokopávaj ho. Keď nereaguje na holeň, použi tušírku ZA HOLEŇ (aby si to spojil). Pozri si nejaké drezúrne videá a porovnaj svoj sed, ruky a držanie tela s dobrými jazdcami.
Pokiaľ ti nebude ochodne, uvoľnene a v tempe chodiť v každom ruchu nezačni skákať lebo skákať nebude. Na skákanie potrebujete kmih a ten plaziaci sa kôň nemá.
Ak máš možnosť skús na neho posadiť niekoho kto jazdí podľa teba lepšie (dobre) než ty a sleduj či mu bude kôň chodiť lepšie. Ak nie treba vylúčiť aj zdravotný problém, skontrolovať výstroj a zuby. Myslím si však že problém bude iba v tebe, ono tlačivé nechodiace kone sa jazdia vždy horšie ako kone čo "šlapú" samy

19.5.2015 12:01
rebeks

XXX.XXX.208.14

Po netu se na toto opravdu odpovědět nedá. Možná koníka něco bolí, ale je také dost možné, že si našel fintu, jak se vyhnout práci a je potřeba to jen "protlačit" (=přitlačit na něho ve správný moment) a bude to dobré.
S těmi trenéry to sice může být těžké, ale pokud člověk chce, cestu si najde. Dá se například dát koně na výcvik a jezdit za ním a ladit formu oba zároveň nebo jen dát koně na ustájení na čas, kde je i trenér a jezdit i třeba jen pátek+sobota+neděle - lepší měsíc někde a probolémy vyřešit než se i roky doma trápit.

Paja00751

19.5.2015 14:18
Paja00751

XXX.XXX.227.88

DAkujem za rady :) Kôň nemá problémy zo sedlom, zuby má skontrolované, jeho zdravitný stav a výstroj je dobrá. Ano raz sme mali trénery, ktorý prišiel a pýtal si 70 Eur za jeden deň. museli sme sa dať viaceré kamarátky dokopy, aby sme to zvládli. Nakoniec si aj oni na tréning zobrali svoje kone a mali sme taký spoločný. vyskúšam to s tým videom, natočím sa a uvidím, kde robím chyby. Zabudla som spomenúť, že ked sme na prechádzke tak s cválaním nemá problém. Ale musí vydieť pred sebou koňa ktorý tiež beží. Raz som niečo skúšala.. Kamarátka sa dala do rýchleho klusu a my sme šli s nimi. Pritlačila som holeň a hrásne si nacválal. Takže v prírode ak ideme s iným koňom problém nemá. Neskôr som skúšala... Boli sme na lúke. Kamarátka stála a my sme niekde pri nej klusali. Ked som pritlačila holeň tak zas robil neplechu. Ked sme šla tým smerom, kde je stajňa, nemal problém nacválať. Ale aj tak chcem podakovať za všetky rady ktoré ste mi sem napísali.

Přidejte reakci

Přidat smajlík