Zdravím,
dnes mi nasadila známá brouka do hlavy...je možné, aby klisninu říji ovlivnilo i počasí? Při špatném počasí prý klisna prostě říjet vůbec nemusí...pokud ale má klisna pravidelný měsíční průběh říje cca od jara do podzimu, není trochu blbost, že prostě po další říji za 21 dnů, kdyby mělo dojít k další říji, tak prostě nebude říjet, protože prší?
Já jen že vezu klisnu příští týden na týden k hřebci, protože má říjit, a hodně by mě nasralo, kdyby třeba to, že prší, mělo ovlivnit říji
Klisna by s hřebcem byly umístěni vedle sebe ve výběhu, až by klisna začala projevovat známky říje, byla by vpuštěna na volno k hřebci do výběhu, aby měli čas se seznámit a oňuchňat...
Ano je možné, že to počasie ovplyvní, ale musí to byť naozaj veľký výkyv a nebude to zase odďalovať mesiac, možno niekoľko dní. A to sa pokojne môže stať aj zo stresu z prepravy, nového prostredia.. na vašom mieste by som kobylu zobrala už teraz, hlavne ak to má byť jej prvé pripúšťanie. Mne sa stalo, že kobyla v najlepších dňoch pri žrebcovi (prvýkrát pripúšťaná) úplne prestala mať ruju a museli sme čakať celý mesiac. O dva roky na to keď už vedela o čo ide nebol najmenší problém :).
canka
napsal(a):
Zdravím,
dnes mi nasadila známá brouka do hlavy...je možné, aby klisninu říji ovlivnilo i počasí? Při špatném počasí prý klisna prostě říjet vůbec nemusí...pokud ale má klisna pravidelný měsíční průběh říje cca od jara do podzimu, není trochu blbost, že prostě po další říji za 21 dnů, kdyby mělo dojít k další říji, tak prostě nebude říjet, protože prší?
Já jen že vezu klisnu příští týden na týden k hřebci, protože má říjit, a hodně by mě nasralo, kdyby třeba to, že prší, mělo ovlivnit říji
Klisna by s hřebcem byly umístěni vedle sebe ve výběhu, až by klisna začala projevovat známky říje, byla by vpuštěna na volno k hřebci do výběhu, aby měli čas se seznámit a oňuchňat...
Myslím, že říji bude mít tak jako tak, ale může to být tzv. "tichá říje" takže na oko to není moc poznat. Pokud jí ale odvezete k /pro ní cizímu hřebci/ nebála bych se tiché říje, spíš začne říjet jak blázen:). My doma máme hřebce - není to plemeník ale tak trochu ho před připouštěním zneužívám:( Teď zrovna také připouštíme, tak když se blíží jedné z kobyl říje, stojí na noc vedle hřebce v boxe a ten jí vždy naprosto předpisově říji rozjede a hned jak vypozoruji, že má kobyla o hřebce zájem, volám inseminačního technika:) Takže toho, že by Vaší kobylku nechal nápadník v případě deštivého počasí chladnou bych se moc nebála
Tak děkuji za uklidnění Bohužel nám právě vychází na celý příští týden deštivé počasí, to bych se na to taky vyprdla...těšila jsem se, jak si kobča týden u hřebce na horách užije za krásného počasí, a ono prd Sama jsem zvědaví, jak bude kobyla na hřebce reagovat...vím že se může právě stát jak píše výše Katkaa1, že kobyla ze stresu třeba říjet nebude, ale tak já doufám, že kobyla bude v tomhle ohledu v pohodě, protože na přepravu a častější změnu prostředí, tedy nového místa, je zvyklá, jezdili jsme po amatérských závodech a vždy byla v poho...navíc jde do stejného režimu ustájení jako je u mě, do venkovního, tak snad bude vše v pohodě...a minimálně třikrát se tam na ji zajedu aspoň podívat po práci, ať vím, že je všechno v pořádku...přece jen bude u cizích lidí...asi plaším, ale co...radši obětuji benzín, hlavně že budu vědět, jak se kobylce daří.
Já si teda skorolaicky myslím, že je-li zataženo, déšť anebo slunečno - to na říji vliv nemá. Oni koně moc nesdílejí naše měřítka, podle kterých hodnotíme počasí.
Řekla bych, že vliv by mohly mít velké výkyvy teplot - například je-li mimořádně mírná zima, mohou kobyly říjet nepřetržitě, jsou-li extrémně nízké teploty na jaře, může se začátek říjení oddálit.
Že by klisna neměla říji, protože není azúro, to se mi zdá nepravděpodobné
Ale jistě to nevím
Souhlasím s Tarven, nejde o sluníčko nebo déšť /dokonce si myslím, že našim koním je déšť daleko příjemnější než vedro - neotravují je mouchy a td./
A ještě poznatek, ustajujeme koně i krátkodobě a když přijede na ustájení cizí kobyla do pár dní má každá velmi intenzivní říji. Nevím jestli je to zapříčiněno tím, že přijede mezi cizí koně obecně / valachy a klisny/ nebo spíš je to tím, že máme ve stáji hřebce a ten je tak poblázní, že jsou ze začátku úplně šílené a mají velmi silné a intenzivní říje...
Každopádně přeju hodně štěstí a ať se dílo podaří:).
Hm...mám dvě kobylky...čekám u obou říjí kvůli připouštění a jak naschvál nic...hřebce máme hned vedle v ohradě a beze změny..žádné říjení. Hřebce taky využíváme k testování :) a nic..holky si prostě řekli a nic nebude a to jedna z nich předloni když byla upastvená jinde si dokonce v říji došla 1km k hřebci...teď..netykavka :D.
Já jsem takovej blbec, který hned všemu taky věří Bylo mi jasný, že to bude nějaký kec..Už mi bude skoro 30, měla bych mít rozum . Doufám, že kobča to zvládne, jezdili jsme k hřebcI na oňuchnávání vedle do vesnice, kamarádka tam má nelicentovaného hřebce hucula, tak to byl náš vyvolávač říje Taky se mu to povedlo...jezdili jsme dva dny za sebou a druhý den kobča už rozcáplý nohy sotva jsme k němu došli k plotu Jsem s píš ale zvědavá, až bude s tím mým vybraným hřebčákem dohromady...jak bude ta moje prvnička maličká reagovat...snad bude něžný:-D.