Uživatel s deaktivovaným účtem
Ahoj, známá si k nám chce převést přes léto koně "na dovolenou". Mám z toho trochu strach, jelikož její koník je již několik let zvyklí na výběh téměř bez trávy a u nás se snažím udržovat výběhy zatravněné. Bojím se, aby to neudělalo více škody než radosti. Nerada bych tu řešila koliku nebo schvácení. Senem je přikrmovaný celý rok, ale trávy má opravdu minimálně. Já bych pro jistotu volila alespoň náhubek, ale známá tvrdí, že po týdnu se nemůže nic stát. Co si o tom myslíte? Já se stále bojím něco takového riskovat, ale všichni mi říkají, že jen plaším.
Asi nejvíce bude záležet na tom, jaká to ta tráva je. Pokud to buda taková ta suchá vyšší, tak bude riziko malé. Naproti tomu nízká šťavnatá tráva s částí z jetele, tak to riziko je velké. Tak jako tak by bylo nejvhodnější pomalu navykat než se kůň pustí nonstop jen na trávu. Bylo by dobré nechat koníkovi k dispozici i seno, protože bakterie, které ve střevech má, jsou zvyklé na jeho trávení.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Ve výběhu mám zasetou přímo směs pro koně, jetel v ní není vůbec, ale tráva je zatím poměrně nízká. Dávám koním menší balík sena do výběhu, ale teď už si ho moc nevšímají. Navykat pomalu během týdne moc nejde, zvažuji ještě náhubek, aby mohl být venku s menším rizikem, ale to se asi majitelce nebude líbit
V příspěvku nemáte jasně napsané, jak dlouho tam bude. Pokud tam bude týden a cíl je si zajezdit po okolí, tak bych mu udělala malou už vypasenou ohrádku. Pokud to má být dovolená pro koně, tak týden je málo, navíc ho stejně není rozumné dávat na tak krátkou dobu do fungujícího stáda.
Blaire
XXX.XXX.45.8
Dala bych si na to pozor, já jsem koně navykala též pomalu, nevím co by se stalo po týdnu žraní trávy od rána až do večera teda, ale rozhodně bych si to neriskla pokud není zyklý. A když už určitě bych mu nechala i větší čast sena na které zvyklý je.
V lete by už tráva nemala byť až taká výživná ako teraz na jar, no aj tak koňovi ktorý na ňu nie je vôbec navyknutý môže ublížiť (ako kolika tak schvátenie). Ak má byť u vás dlhšiu dobu tak je nutné ho postupne navykať, ak to má byť iba na kratšiu dobu (týždeň) tak by som mu vyhradila výbeh kde nie je tráva a kŕmila iba senom tak ako doma a maximálne ho na trávu pustila na hodinu-dve denne.