Neregistrovaný

XXX.XXX.215.213
Dobrý den, prodávám koně. S kupujícím jsme se dohodli na splátkách. Nemáte někdo ve wordu uložený vzor smlouvy?
Mám jen klasickou smlouvu, bez přídavku o splátkách.
Ještě bych tam potřebovala napsat dodatek, že kůň plnohodnotně připadá na majitele až po splacení plné částky prodávajícímu, a až se tak stane, tak mu poskytnu průkaz koně a podepíši papír o přepisu.
Nevíte jak to sesmolit? Mockrát děkuji, kdo máte zkušenosti
1. není legální předat koně bez průkazu koně, navíc průkaz koně nepotvrzuje vlastnictví a koneckonců, podvodník si nechá vystavit duplikát...
2. v dnešní době, kdy půjčky peněz nabízí kde kdo, bych tlačila kupce, ať si na koně půjčí. Oni už se postarají o to, aby z něj peníze exekučně vymohli, kdyby se mu splácet nedařilo!
Vám sice zůstane vlastnictví koně, ale když ho nedoplatí, tak co? Vrátíte, co splatil a koně si odvezete domů? A jak daleko bude prodán, vyplatí se ta cesta pro něj? Vrátí se kůň zdravý? Nebo hubený a zrazený nevhodným zacházením? Co když kůň dostane během splácení koliku a uhyne? Myslíte, že se dlužníkovi bude chtít splácet koně, co už nemá?
Žádná smlouva vám nezajistí všechny podrobnosti a možnosti.
Lepší je, ať si kupec peníze sežene půjčkou (to, co mu chybí a chce splácet), a pak je majitelem se všemi právy a povinnostmi...
Neregistrovaný

XXX.XXX.215.213
Opravdu nebudu kamarádku nutit, aby si brala úrokovou půjčku u banky, jinak ale děkuji za rady... takže prostě předat i s průkazem.
Každopádně prosím někoho o ten vzor, pořádně jsem na internetu nic nenašla, tak kdyby se našla nějaká dobrá duše... Děkuji moc.
Kamarádka? Už jsem o jednu kvůli penězům přišla...
Jinak do smlouvy prostě dopište odstavec o tom, na čem jste se domluvily.
Např.:
Kupní cena v dohodnuté výši...Kč bude zaplacena takto: první splátka ve výši...Kč při předání koně, zbytek domluvené ceny splatí kupující v...splátkách a to v těchto termínech...a tyto částky... Poslední splátka nejpozději...
Kůň plnohodnotně připadá na majitele až po splacení plné částky prodávajícímu, a až se tak stane, tak bude podepsán doklad o převodu vlastnictví koně v ÚE koní..
Blaire

XXX.XXX.45.8
Také si nedokážu představit, že by si můj blízký přítel měl brát půjčku na koně ode mě, když mu to mohu zjednodušit, záleží na tom jak moc jí věříte. Navíc správně ošetřená smlouva by měla být záruka, neváhala bych požádat o právní pomoc pokud si nejste jistá.
Já bych koně na splátky v životě neprodala. Taky už sem zažila jak známý prodal koně svojí dlouholeté kamarádce a výsledek byl ten že mu zaplatila pouze první a na zbytek už neměla a spoléhala na to že když je to kamarád tak jí počká. No počkal pět let a teprve až jí začal vyhrožovat exekucí tak mu koně vrátila a zmizla. A vy uděláte co když vám nezaplatí? Poženete ji k soudu? To je proces i na několik let a když vám pak koně vrátí tak v jakém stavu? Není lepší když si ho necháte nebo jí ho jen pronajmete a až našetří tak jí ho prodáte? Ono totiž i když si to napíšete do smlouvy tak se to pak docela obtížně řeší. A modrý průkaz musí být vždy u koně a je jedno jestli je kůň u majitele nebo někde jinde.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
Já koně na splátky kupovala. Ve smlouvě jsem měla zaneseno kolik měsíčně musím minimálně splácet a do jakého data. Dále tam bylo následující: Kůň přechází do vlastnictví kupujícího až po doplacení plné ceny koně, prodávající je povinen vystavit potvrzení že kupní cena byla řádně splacena. Po dobu splácení musí být prodávající informován o místě ustájení koně a jeho případné změně. Při jakémkoli porušení podmínek splácení má prodávající možnost si koně ihned odvézt bez nároku na vrácení již zaplacené částky kupujícímu.
Takže já kdybych tenkrát poslala peníze o týden dýl třeba už ke konci splácení mohla jsem přijít o koně a třeba i dvacet tis. Nicméně věděla jsem že splácet budu poctivě, tak mi to nedělalo problémy podepsat
Já bych taky koně na splátky neprodávala.Ani kamarádům.
Oni dostanou celého koně, já celé peníze.Hotovo, tečka.
Ceny "normálních"koní se nepohybují zas až tak v astronomické výšce.Pokud někdo nemá na pouhou koupi, jak bude řešit ostatní nemalé náklady, co mu v souvislosti s koněm budou průběžně vznikat?A přitom ještě splácet?
Z okolí znám jen příběhy, kdy si takhle, před sezónou, zájemci pronajali koně.Zpravidla platili cca do podzimka.Po Hubertech už se, poměrně opotřebovaní, koně vraceli k původním majitelům.V lepším případě...
Podle mě je to tak, jak píše Aggita, nemůžete nikdy smluvně ošetřit všechny eventuality.
Natož pak doufat, že něco vymůžete.
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
Neregistrovaný
napsal(a):
Dobrý den, prodávám koně. S kupujícím jsme se dohodli na splátkách. Nemáte někdo ve wordu uložený vzor smlouvy?
Mám jen klasickou smlouvu, bez přídavku o splátkách.
Ještě bych tam potřebovala napsat dodatek, že kůň plnohodnotně připadá na majitele až po splacení plné částky prodávajícímu, a až se tak stane, tak mu poskytnu průkaz koně a podepíši papír o přepisu.
Nevíte jak to sesmolit? Mockrát děkuji, kdo máte zkušenosti
Na splátky - NIKDY - můj názor, pokud se nechcete po jedné splátce pak tahat a soudit.Ať si tedy našetří ten dotyčný potřebnou částku, ale takhle naletěla už spousta lidí, co v dobré víře prodali koně na splátky i proto, že se potřebovali brzy zbavit koníka z nějakého důvodu a pak pláčou, že dostaly jednu splátku, kupující nereaguje, koně prodal dál a co pak, policie, soudy apod.Za mě nikdy, přeci není jedinej kupující v republice.Už jen to, že nemá na celou kupní cenu koně-určitě nechcete milion-, tak je velký předpoklad, že není něco v pořádku.Já taky šetřila tři roky, než jsem si koupila koně.Ale vaše věc, jen si uvědomte, že pak s tím můžete mít více slz v očích apod.i když není každej kupující ha.zl.Můj názor.
Neregistrovaný

XXX.XXX.215.213
Děkuji za Vaše názory, ale na to, jestli je vhodné prodávat koně na splátky nebo ne, jsem se neptala.
Z osobních důvodů jsem svého koně nabídla kamarádce já, tudíž si opravdu dopředu nic neměla možnost našetřit... Abych nemusela platit další co já vím 3 měsíce v poměrně drahém ustájení (5500, -/měs.), než našetří plnou částku domluvili jsme se na splátkách.
Nikomu nic do toho není, ptala jsem se na to, jak to měli ošetřené ve smlouvě ti, kteří s prodejem na splátky mají zkušenosti, tak s tím prosím přestaňte. Chápu, že to myslíte dobře, ale tohle není Vaše věc.
Jsem si 100% jistá, že mezi námi vše proběhne v pořádku, ale přece jen, to chci mít po právní stránce ok. Takže děkuji moc těm, kteří mi dali odpověď o kterou jsem žádala.
At mate smlouvu jakoukoli, pokud kupujici prestane splacet a nebude chtit kone vydat zpet, stejne skoncite u soudu. A to je nejmene na rok dalsiho cekani, spis dele. Po zkusenostech me kamaradky, ktera mela i smenku podepsanou kupujicim, a uz dva roky se s nim soudi, bych do prodeje kone na splatky nikdy nesla. Vlastne tim poskytujete bezurocnou pujcku uplne cizimu cloveku, bez zajisteni... Je to dost velke riziko.
Chápu, že si za prodejem koníka na splátky stojíte a nelíbí se Vám, že tu lidi rýpou do něčeho, co nebylo předmětem dotazu. Na druhou stranu. Pakliže dojde k tomu, že Vám kamarádka splácet nebude, je úplně jedno, co ve smlouvě bude (resp. v jaké formě), protože nastanou ty komplikace, které již byly uvedeny výše..
Takže pakliže skutečně chcete jít do prodeje na splátky a kamarádce plně důvěřujete, můžete si to napsat jednoduše, jak už bylo uvedeno. Může to kupující v případě jejích nekalých úmyslů odradit (například při neuhrazení měsíční splátky do toho a toho, si může majitel pro koně přijet a již uhrazená částka není vratná), ale v případě reálného sporu Vám to stejně moc nepomůže, i kdyby to bylo psané s paragrafy... Nastanou soudy a tahanice a koni to nepomůže zhola v ničem...
evush

XXX.XXX.11.94
Tak z druhé strany : Koně na splátky jsem prodávala 6x (chováme, především šlo o hříbata nebo dorost). Vždy mi koně kupci splatili, v relativně určené době. Důležitá je výše splátek, pokud má kupující poměrnou část ihned k dispozici (alespon1/3) a je schopen zvíře doplatit rychle, tj. po větších celcích (měsíčně nebo nárazově) neměla bych s tím problém. Kdo je sotva schopen dát stranou měsíčně 2.000 kč s tím bude zákonitě problém. Ono střízlivý odhad má málokdo. A od huby si všichni dokáží urvat tak sotva polovinu slibovaného. Pokud se znáte dobře, a budete mít přehled o stavu a místě ustájení koně do jeho úplného splacení - nebojte se. Jen se pojistětě pro případ, že si kupující koupi v průběhu splátek rozmyslí - nějakou smluvní pokutu (taky motivace) Hodně štěstí
Neregistrovaný
napsal(a):
Děkuji za Vaše názory, ale na to, jestli je vhodné prodávat koně na splátky nebo ne, jsem se neptala.
Z osobních důvodů jsem svého koně nabídla kamarádce já, tudíž si opravdu dopředu nic neměla možnost našetřit... Abych nemusela platit další co já vím 3 měsíce v poměrně drahém ustájení (5500, -/měs.), než našetří plnou částku domluvili jsme se na splátkách.
Nikomu nic do toho není, ptala jsem se na to, jak to měli ošetřené ve smlouvě ti, kteří s prodejem na splátky mají zkušenosti, tak s tím prosím přestaňte. Chápu, že to myslíte dobře, ale tohle není Vaše věc.
Jsem si 100% jistá, že mezi námi vše proběhne v pořádku, ale přece jen, to chci mít po právní stránce ok. Takže děkuji moc těm, kteří mi dali odpověď o kterou jsem žádala.
OK, tak se na nás nezlobte.
Možná kdyby to bylo popsáno takto v původním zadání, tak jsme vám to tolik nevymlouvali.
Jak už jsem psala, také jsem jednou úspěšně prodala klisnu s odrostlým hříbětem na splátky, a peněz se dočkala sice ne úplně dle splátkového kalendáře, ale s omluvou o trochu později. Tenkrát bylo potřeba také klisny rychle přesunout pryč.
Předtím ale 3x prodej na splátky, přičemž ve dvou případech jsem posledních 5000 Kč tahala z majitelů koní rok! Nakonec mi tedy nikdo dlužen nezůstal, ale už jenom ty nutné upomínky, poslouchání výmluv (nesmyslných), bylo dost otravné. První případ byl cizí člověk, druhý kamarádka, což bylo fakt nebylo příjemné, ale zaplatila a potřetí jsem fakt nalítla bývalé velké kamarádce, protože ani první splátku při převzetí koně neměla, ale potřebovala koně pro dceru, aby měly každá jednoho a mohly spolu jezdit ven. Za půl roku splatila 10% ceny koně, ale neměla se ani k jeho vrácení, nakonec kobylu užívala skoro rok, chtěla následně vrátit zaplacené peníze, což jsem odmítla s tím, že ty 3000 Kč, co mi dala, je dost málo za roční nájem koně... Koně jsem následně prodala obratem za zbylých 90% původně požadované ceny, tj.27 tisíc. Kamarádku nejvíc zlobilo, že jsem jí nepočkala, že by mi ty peníze přece dala taky (ale kdy, neřekla), nakonec tohoto koně za dva roky koupila od člověka, kterému jsem ho prodala já za 35 tisíc, hotově na ruku. A samozřejmě je nasr... na mě, že za to mohu já, že ji kobyla nakonec stála vlastně 38 tisíc... Takže jsem přišla o kamarádku, protože jsem podle ní jen na peníze
Ano, tohoto koně jsem darovat nechtěla. Ale za svůj koňařský život a chovatelskou kariéru jsem 4 koně darovala, možná si myslela, že tuto klisnu můžu také darovat...
Hranice mezi kamarádem, rodinou a dlužníkem je velice tenká a pokud někdo nechce ohrozit přátelství, tak takové kšefty, půjčky apod. nikdy neudělá. Člověku posléze zbydou jen oči pro pláč, je to větší risk než dobře dopadnuté jednání. V dnešní době je možno tolik verzí a variant, že přijití k penízům není problém za menší úrokové sazby. Nehledě na to, že prodám někomu koně na splátky, zaplatí tři splátky, kůň se zraní, bude drahé léčení, a co pak? To z verze "nemám peníze v kapse" najednou bude "mám peněz dost na všechny poplatky včetně splátky"? Kdo nemá našetřené okamžité peníze, neměl by si koně nikdy kupovat, nikdy člověk neví, co se stane a je jedno zda je to kamarád či sestra... Toť můj názor.
Plně tedy souhlasím s paní Polárkou.Nedávno jsem se dostala do situace, kdy jsme vezli koně na kliniku.60 litrů jen to hvízdne...Nicméně, sháníme ještě jednoho koně do pronájmu s odkupem na podzim.Jsme výdělečně činní, máme ještě brigádu, abychom koně utáhli a děti u trenéra, ale nikdo nám na splátky, či do pronájmu koně nedá..Kam napíšu...odpověd zní...Koně jsme dali na splátky a jelikož dlužník neplatil, koně nabízíme znovu.Jsme poctiví lidé, ale bohužel, vzhledem k platbě na klinice tolik peněz nemáme, ale jsme schopni splácet pravidelně..samozřejmě s tím, že máme něco stranou-kdyby něco.Jen prostě máme smůlu a jelikož lidi už jsou odradění z ostatních kupců, co neplatili, těžko někoho přesvědčit, aby nám koně pronajal..Takže šetříme.
No já jsem koně kupovala i prodávala na splátky. Obojí proběhlo naprosto v pořádku. V prvním případě jsem koně odvážela přes 100km,2/3 ceny jsem zaplatila předem + přepravu, takže kdybych koně musela vracet pro neplacení, docela bych tratila, rozumný a slušný člověk si tohle dobře promyslí.
V druhém případě jsem hledala domov pro svého staršího koníka, ozvala se mi jeho první majitelka, kterou jsem před tím v životě nikdy neviděla, a protože neměla peníze na hotovosti, ale zato pravidelný měsíční přísun peněz, dohodly jsme se na nízkých splátkách. Do smlouvy jsem si dala sankce za neplacení a případné vrácení koně. Samozřejmě jsem se vyptala, kde koníka ustájí a jak a z čeho bude platit jeho provoz. Vše dopadlo k oboustranné spokojenosti, na koníka jsme se již byly i podívat, a má se dobře.
Ano, v životě se může stát cokoliv, je dobré si to všechno probrat, hlavně jsem si vymínila, aby mi v případě prodeje nebo nezvládnutí splácení dala vědět, vše se dá řešit, je to jen o domluvě. V tomhle se pak projeví i ta serióznost obou stran.
Asi bych se toho nebála, ale dobře bych si to rozmyslela, zvážila bych pro a proti.
Jinak smlouvy jsem si v obou případech upravovala sama, do základního formuláře, co je dostupný na internetu, jsem si dopsala co a jak chci mít.
Myslím, že ty splátky jsou stejné riziko, jako když koupíte koně za x tisíc, a pak zjistíte vady, pro které ho nemůžete využívat, nebo zdravotní problémy, které vás stojí další tisíce, a na prodávájícím si stejně nic nevezmete.
A pokud tady tvrdíte, že kamarádi jsou nejhorší, co se týče splácení nebo ústupků, pak to nejsou kamarádi, já bych svým kamarádkám bez problému půjčila peníze nebo dala něco na splátky, a mám 100% jistotu, že mi to vrátí, třeba později než by bylo domluveno, ale vrátí, aniž bych to z nich musela vymáhat.