Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.5.2015 21:01
evcusik

XXX.XXX.201.120

Hezký den,
mám malého pesana (JRT- max 7 kg) a ráda bych si ji brala na vyjížďky. Vzhledem k jejím krátkým nožičkám je 5 km maximum v pomalém tempu (krok-klus). Ráda bych jí tudíž chtěla nechat odpočívat a nechat se vézt v sedle.
Sedlo mám anglické - buď drezurní či všestranné, očka jen v předu na přední rozsoše.

Napadá Vás nějaké řešení? Či jezdíte s pejskem?

Hafan je na koně zvyklý, poslušný - nemá problém vydržet sama v sedle, ale na delší vyjížďky to není optimální řešení.

Všem moc děkuji, stále si nevím rady

22.5.2015 21:04
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Kamarádovy jezdil pesan za sedlem koni na zadku malej vořech.

22.5.2015 21:07
alfana

XXX.XXX.221.4

Možná blbý nápad, ale co ji naučit na "šátkování" ? Šátek na nošení miminek, pro malého pejska by to možná šlo použít.

22.5.2015 21:12
mgtka

XXX.XXX.22.82

Nevím, asi bych to až tak nelámala přes koleno pokud pes nezvládne držet tempo ze země. Někde si ho přišpagátkujete a nedej bože se stane nějaká nehoda, spadnete, kůň s váma/bez vás zdrhne, pes začne panikařit až spanikaří i koně.
nevím, nešla bych do toho.

22.5.2015 21:16
evcusik

XXX.XXX.201.120

alfana napsal(a):
Možná blbý nápad, ale co ji naučit na "šátkování" ? Šátek na nošení miminek, pro malého pejska by to možná šlo použít.

To vůbec není blbý nápad. Děkuji :D...asi nejlépe použít "neelastický", trošku volněji uvázat, aby v případě pádu mohla sama vyskočit - co myslíte? Z kola to už máme vymakané - je-li průser hafan skáče co nejdál :D

KOumala jsem nad sedlovými brašnami, ale tam je zase naprd, že váha bude na jedné straně :/.

22.5.2015 21:22
evcusik

XXX.XXX.201.120

alfana napsal(a):

2x vložený ten samý příspěvek.

23.5.2015 11:40
katkaa1

XXX.XXX.234.16

Ja ti neviem ale kamoška má JRT a to je malý nezmar ešte som ho unaveného snáď ani nevidela. Nosíme ho s koňmi keď ideme na 1-1,5 h a normálne celý čas beží, v cvale vždy zaostane ale potom nás zase dobehne a zvyčajne ešte doma pokračuje v behaní. Asi by som sa na nosenie psa v sedle vyprdla a ak idem na dlhšie čo by nemal zvládnuť tak vtedy by som ho nezobrala, pre mňa je oštara mať pri sebe v sedle mobil nie to ešte šatku so psom a bála by som sa že v prípade pádu by sa pes mohol vážne zraniť.

23.5.2015 11:51
axl

XXX.XXX.159.147

S tim souhlasim. JRT by nemel mit problem ujit klasickou vyjizdku, pokud nema zdr. problem. Je to temperamentni plemeno, ktery nejde jen tak utahat. Naseho JRT beru normalne ven s konem, jen treba se jde v klidnejsim tempicku. Zkousela jsem taky ho brat k sobe do sedla, ale vzdycky radeji slapal po svych

23.5.2015 15:45
sany

XXX.XXX.1.137

A proč by nemohl běhat po svých? Kamarádka bere JRT na vyjížďky zcela běžně, já brávala srnčího pinče též a nikterak jsem se neomezovala a pomalu rozhodně nejezdila, jen je třeba pejska postupně fyzicky zvykat. Teď mám AO a ta chodí i celodenní výlety (45 km) s námi a ani by mě nenapadlo, kteréhokoliv psa vozit. Samozřejmě AO má delší nohy, ale několika hodinové vyjížďky nejsou problém pro žádného psa (když je zvyklý), krom těch, co mají krátký čumák, tam je třeba dávat pozor kvůli přehřátí, to ale není případ JRT.

23.5.2015 18:11
kykyna

XXX.XXX.161.241

evcusik napsal(a):
To vůbec není blbý nápad. Děkuji :D...asi nejlépe použít "neelastický", trošku volněji uvázat, aby v případě pádu mohla sama vyskočit - co myslíte? Z kola to už máme vymakané - je-li průser hafan skáče co nejdál :D

KOumala jsem nad sedlovými brašnami, ale tam je zase naprd, že váha bude na jedné straně :/.

Tak druhou stranu vycpat kamenem

23.5.2015 22:59
evcusik

XXX.XXX.201.120

sany napsal(a):
A proč by nemohl běhat po svých? Kamarádka bere JRT na vyjížďky zcela běžně, já brávala srnčího pinče též a nikterak jsem se neomezovala a pomalu rozhodně nejezdila, jen je třeba pejska postupně fyzicky zvykat. Teď mám AO a ta chodí i celodenní výlety (45 km) s námi a ani by mě nenapadlo, kteréhokoliv psa vozit. Samozřejmě AO má delší nohy, ale několika hodinové vyjížďky nejsou problém pro žádného psa (když je zvyklý), krom těch, co mají krátký čumák, tam je třeba dávat pozor kvůli přehřátí, to ale není případ JRT.

Máte pravdu, bude to spíš otázka kondičky a zvykání na zátěž. Děkuju i za ujištění že hodinová, dvouhodinová vyjížďka není nic nemožného pro 2letého russlíka.

Asi jsem viděla problém větší než je a chtěla si ulehčit nevědomě práci :D

Děkuji VŠEM :).

Gitule vrtule

23.5.2015 23:00
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

evcusik napsal(a):
Hezký den,
mám malého pesana (JRT- max 7 kg) a ráda bych si ji brala na vyjížďky. Vzhledem k jejím krátkým nožičkám je 5 km maximum v pomalém tempu (krok-klus). Ráda bych jí tudíž chtěla nechat odpočívat a nechat se vézt v sedle.
Sedlo mám anglické - buď drezurní či všestranné, očka jen v předu na přední rozsoše.

Napadá Vás nějaké řešení? Či jezdíte s pejskem?

Hafan je na koně zvyklý, poslušný - nemá problém vydržet sama v sedle, ale na delší vyjížďky to není optimální řešení.

Všem moc děkuji, stále si nevím rady

Pro JRT je pěk kiláků jako nic.Věřím tomu, že i po pořádným prohnání psa na takové trase při otevřené brance se půjde klidně podívat ještě do vesnice, co je kde nového.Tohle bych neřešila a už vůbec bych si nebrala psa na sebe na koně apod.Nejen, že i klidný kůň se může splašit po nečekaném vyštěknutí psa v šátku na vás, ale pochybuju, že pes tohoto typu zůstane dřepět v šátku jen tak a koukat, protože o těchto psech je známo, že jsou neúnavní.Mě by to za to nestálo, při nechtěném pádu např.spadnete na psa v šátku, nebo ho narazíte na něco na zemi a máte o průser vystaráno a výčitky.

23.5.2015 23:57
evcusik

XXX.XXX.201.120

Sice se o Jrt pise jako o neunavnych, ale ja mam asi vyjimku z vyjimek. Takoveho salamistu, aby clovek pohledal. V kosiku na kole vydrzi nekolik kilaku, uplne v klidu (obcas si i zdrimne). Po 5 km tak na me kouka, jestli jakoze fskt jeste nekam jdeme.
Zkusim vic zapracovat, a kondicce a kdyz ju to fakt neba necham ji honit lelky pocas casu v sedle ;)

Ale pravda je, ze do sedla je to zbytecny hazard pro vsechny zucastnene.

Diky za prisoevky ;).

24.5.2015 08:59
axl

XXX.XXX.159.147

Jeste me tak napada, kdyz se mu moc nechce, cim krmite? Ono i slozeni stravy ma vliv na unavu, to zname prece od sebe.

24.5.2015 09:14
evcusik

XXX.XXX.201.120

Barfuju ci varene, snazim se o pestrost jak v mase, tak prilohach. Jednou za cas prihodim "synteticko" vitaminy, jinak se snazim davat vitaminy v podobe zeleniny.

Bohuzel fenule je dama co si drzi linii, talze si mnozstvi voli dle sebe a vic se neprecpe. Nevim jak vic, lip zvysit krmeni, aby z nej mela energii.

Nevite?

24.5.2015 20:17
anobbona

XXX.XXX.84.98

Dřív se mnou jezdíval kříženec jezevčíka a toho jsem si v dědinách nebo při asfaltkách brávala na koně před sebe. Hrozně se mu to líbilo a lidem taky, jinak v přírodě běhal za koněm. V dnešní době bych si již nedovolila vzít psa na vyjížďku s koněm, neb mám obavu, že by mi psa zastřelil nějaký aktivní zelený.

25.5.2015 09:52
alfi pav

XXX.XXX.30.254

7kg pes se v náručí pěkně pronese (případně v šátku nebo jinak). Nezdá se to, ale bude to hodně náročné i pro jezdce.
Na zadku koně je to vhodné jen u koní se širokým zadkem a extra klidnou náturou, protože jak začne za pohybu pes vyvažovat a zatínat drápky do koňského zadku, málokterý kůň to snese. Bývalou kobylu jsem měla naučenou na pohotovostní převozy, když se mi pes například zranil v terénu a nemohl dojít po svých domů, ale to jsme šli vždycky jen krokem a jeho jsem si za zádama přidržovala rukou.

JRT a ještě ke všemu dvouletý musí být schopný ustát 1,5-2h vyjížďku bez větších problémů. Měla jsem této velikosti dva psy a prvního jsem jako malé štěně vždycky chvíli popovezla a než se naučil, tak jsem chodila s koněm pomaleji. ale od cca 8-9 měsíců už fungoval jak mrňavé torpédo. Neměl problém mi ujít za den přes 40km (dogtrek), takže dvě hoďky vedle koně totálně žádný stres.

Psa musíte naučit, aby vás na koni následoval a musí pochopit, že vy sedíte na koni a že i když zmizíte z dohledu, musí jít směrem za vámi. Ideálně s ním začněte na kole, aby šlapal pěkně vedle vás a sem tam mu ujeďte víc dopředu, aby chápal že musí za vámi, pochopí to hodně rychle a časem poletí jak raketa. Vždycky ale musíte po chvíli zastavit a nechat ho doběhnout k vám a trochu se vydýchat (platí i u koně, dokud nebude mít fyzičku). Dobré je plánovat trasy s průjezdem potoků nebo jiných vod, kde se pes bude moct napít a schladit.
Můj byl skoro celý černý a když jsme šli v létě kolem rybníka, tak tam vždycky vlezl, lehl si tak, že mu čouhala jen hlava a ležel 5-10min, pak vstal, napil se a frčeli jsme dál. Navíc jsem ho učila na povel "běž se napít" u různých potůčků a to věděl, že na něho počkám, než se napije a ochladí.

25.5.2015 12:52
evcusik

XXX.XXX.205.26

Děkuji za rady.
Zkusím trošku počochtat krmení, aby měla víc energie a zapracovat na kondičce.
Jinak na koně ji mám naučenou, neustále se kolem nich motá. Koně (na kterém sedím) vždy následuje.
Naštěstí si mě hodně hlídá, tak neexistuje, že by se někde začmuchala a já ji ujela. Po rychlejším chodu je jasňačka, že počkám.

Kondici bude nabírat i kůň, takže nás hafan nijak nebude omezovat ba naopak.

Naštěstí je feňule vodomilka, tak jí moc nemusím pobízet k návštěvě vody.

Ale i tak, zkusím naučit kobylu na "pohotovostní" převoz. Může se stál cokoliv.

Díky :).

25.5.2015 13:34
kallisto

XXX.XXX.157.94

Batoh na psa...

25.5.2015 14:45
jazzinka

XXX.XXX.41.2

Tedy pokud je dvouletý JRT až takovýhle salámista, že řešíte, jestli dá 5 km u koně, skoro bych nechala udělat testy na štítnou žlázu...Jinak by musel být ve fakt bídné kondici.

Přidejte reakci

Přidat smajlík