Ráda bych poprosila o zkušenost Vás, co jste kobylu vezli ke hřebci...klisna má tichou říji, takže poznat ji je docela oříšek...kamarádka vedle ve vesnici má hřebce, takže jsme jezdili na rozříjení k němu, kde se to bezpečně poznalo...první říji jsem nechala proběhnout a na další, která měla proběhnout, jsem ji odvezla k hřebci..tedy spíš dojeli jsme k němu, je od nás jen necelých 20 km...kobyla je tam ustájena od pondělí, kdy měla říje začít...a dneska je úterý večer a kobyla nic...volal mi majitel hřebce, že tedy kobča zatím ani náznak říje, ale ať jsem v klidu, že se u hřebce určitě rozříjí...klisna je hned vedle ve výběhu naproti hřebci, dělí je jen pár metrů...co myslíte? Je to třeba tím, že klisna prostě změnila prostředí? Myslíte, že se u hřebce rozříjí? Jaké máte zkušenosti? Je to prvnička.
To si zas ty? ale nie sorry toľko už tú kobylu riešiš že mi to prišlo vtipné
Tak za prvé, to, že jej 1 deň mešká ruja nič neznamená, musela by si to mať odsledované niekoľko mesiacov aby si to vedela úplne presne kedy jej má začínať. Koľkáty má deň od začiatku poslednej ruje?
Za druhé, ak jej aj začína tak v prvých dňoch sa žrebcovi ešte ponúkať nebude.
Kontrolovali ste ju aj so sonom? Jedine tak vieš úplne presne v akom stave je folikul či rastie a kobyla začína mať tie "správne dni." Ak nie tak nezostáva nič iné ako čakať a obdeň skúšať pri žrebcovi.
Jo jsem to zase já Já to vím, že jsem s tím už nemocná, ale já jsem totálně s nervama v... . Berte mě prostě s rezervou, že jsem už fakt blázen...dnes je to 23. den od poslední říje...vím, že se mu nebude hned vrhat "do náruče", ale aspoň náznak říje kdyby byl...nene, sonem jsme tentokrát nekontrolovali...tak prostě uvidíme...snad si příroda poradí.
Příroda je nekdy potvora. Já mela doktora u mojí co 14 dní od unora.říje furt nikde.ostatni tři kobyly davno připuštěné a moje pořád nic.nakonec teda říje pomalu přišla ale od kontroly kdy doktor řekl že teda ma říji do inseminace to trvalo více než týden. No a při kontrole 15den a 26den mi potvrdil březost.ony ty naše holky ví co dělají.jinak psychicky sem na tol uplne stejně. Co kdyby a jestli je to normální a jestli je v pořádku... no a ted už jen čekat... držím palce at to Vám to vyjde.
Já mám letos osmiletou kobču. Bude to její první hříbě.Inseminovali sme v první říji která Teda přišla až v dubnu a zůstala napoprvé.teď už se flaká na pastvine. tam zůstane až do odstavu prcka.takže minimálně dva roky a prcek potom ještě aspoň rok. Tak sem to naplánovala já tak doufám ze si to moje milovaná nerozmysli a nějak mi nezhati plány...
No moje kobyla je letos 15-ti letá, taky prvnička...v tomhle to byl trochu risk, ale uvidíme...minulý rok jsme zkoušeli inseminačně, to nevyšlo, takže letos jsme to zkusili přirozenou cestou a uvidíme..vet říkal, že kobyla je ve skvělé kondici, všechny reprodukční orgány v pořádku, že tomu nic nebrání...pokud se to letos nepovede ani tou přirozenou cestou, tak to nechám být, a hold si místo hříbátka pořídím miniponíka, to bylo taky vždycky moje přání Ale já tedy doufám, že to snad teď klapne...hlavně to bylo volné připouštění, žádné držení a svazování na ruce, to jsem nechtěla, a majitel hřebce mi vyšel plně vstříc...vždy spolu byly společně ve výběhu, jen na noc se kobyla dávala do vedlejšího výběhu, aby si oba na chvíli oddechli Pokud se to povede a hříbek bude(musím zaklepat), tak mi teda ještě lehce rekreačně do toho 8 měsíce jezdit budeme, pak už jen procházky, ale jen tak flákat na pastvině ji nechat nemůžu, protože by snad praskla Ta moje můra totiž tloustne i ze vzduchu