Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Barušya

28.5.2015 22:31
Barušya

XXX.XXX.45.8

Dobrý večer všem,
Chci se zeptat na nějaké rady a tipy, co je nejlepší na podlom? Jak komu, co, zabralo. Máme už dost rozšířený bohužel, takže pod spěnkou zezadu už je jen kůže, na které se tvoří stroupky, pomohla antibiotická léčba? Budu ráda za odpovědi, děkuji.

anet91

28.5.2015 23:27
anet91

XXX.XXX.43.113

Zdravím,
mám dobré zkušenosti s vystříháním chlupů kolem podlomů, namočením a ´´odrbáním´´ změklých podlomů betadinkou, následně namazat betadinkou-mastí a nakonec natřít konopnou vazelínou (vazelína+konopí). Ať zvolíte jakoukoliv metodu boje s podlomem, držím palce, ať vyhrajete , je to hnus

29.5.2015 06:18
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Záleží na tom, zda je podlom mokvavý nebo suchý. V případě suchého je důležitá hygiena. Kůň musí mít nohy neustále suché a čisté, odrbávání stroupků na povrchu, desinfekce a mazání kalciovou mastí.

Barušya

29.5.2015 08:42
Barušya

XXX.XXX.37.252

Díky moc, Betadinkou také desinfikuji, ale rozlezl se, ještě ne nijak závratně, ale trošku jo. Má ho takový, že ráno přiju a všude nové, ale suché stroupky, zkouším vše možné má ho chviličku, tak snad něco zabere, mazala jsem zinkovou pastou a přišlo mi to možná lepší takové sušší a méně stroupků.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.5.2015 08:42
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nemá kôň náhodou podlom na bielej nohe?
http://www.dominika-svehlova.cz/nemoci6.php.

29.5.2015 09:44
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Musíte odumřelou a krystalickou vrstvičku sundávat, pokud to bude dezinfikovat nahoru, tak tím nic nevyřešíte a bude se to dál vyvíjet. Pokud je to mokvavé, tak rozhodně nemazat, nejdříve vysušit a až bude podlom suchý, tak teprve potom mazat. Kůň musí být opravdu v suchu, takže pokud je kůň v boxe a chodí do výběhu (tráva, bahno) a tudíž má mokré/špinavé nohy, tak se toho opravdu nezbaví nebo jeho léčba bude pomalá. Podlomy jsou bakterie a právě nejvíce v trávě a bahnu.
Přikládním se k čištění stroupků STUDENOU (teplá roztahuje póry - což nechceme) vodou a necháme zvhlčit, oškrabeme, DŮKLADNĚ osušíme, vydesinfikujeme. Až uvidíme, že se to léčí, nevytváří se nová odmuřlená vrstvička a vrstvička jde lehce odloupnout bez vlčení, tak mažeme anitbakteriální mastí (nebo aloe vera, mě se nejvíc osvědčila kalciová mast nebo jakákoli na poraněnou kůži).

Jen se nedívejte na to, co poslala baarbora, podlom není Fotodermatitida ale Dermatofilóza!

http://www.dominika-svehlova.cz/nemoci5.php.

Barušya

29.5.2015 11:29
Barušya

XXX.XXX.37.252

Díky, ne nemá světlou nožku, kontroluji každou nohu a malinkaté stroupky má i na druhé, tak je odškrábnu, ale to drží a v pohodě, snad to není totéž má tam občas dva tři, druhý koník tam má taky občas tak nevím, jestli je mám seškrábnout a i namazat, ale na tom místě se nic nerozšiřuje, ani nebolí neotýká. Nevím, jak vznikla tak velká rána, je možné, že se o něco sedřela a proto se ji tam začal vytvářet ten podlom? Protože jsem na to přišla až když to bylo dost rozsáhlé a nejdříve mi to připadalo jako sedřená rána.

29.5.2015 13:08
rebeks

XXX.XXX.208.14

Vcelku se mi osvědčilo očištěný vysušený podlom nastříkat desinfekcí/antibiotikem ve spreji pederipra a aplikovat obden až tři dny dokud podlom nepřestane mokvat a začne se hojit. V tu chvíli přestávám stříkat a začnu mazat hojivou mastí na podlomy od Dromy.

29.5.2015 13:35
barevnalentilka

XXX.XXX.18.30

Já bych nejenom léčila podlom zvenčí, ale i zevnitř. Posílit imunitu, nasadit bylinky proti plisním, bakteriím a virům.
Nedostává koník hodně obilovin? Dle některých může zatěžovat koně i přebytek škrobu.
Léčila jsem se stroupky a podlomy na nožkách mladou čt - nejprve vysušit betadinou, sundat suché stroupky a pak jsme mazali mastičkou Dromy. Užívala echinaceový čaj (naprosto ho zbožňuje :-D ) a taky ostropestřec. Po necelých dvou týdnech byl pokoj. Ale vyšší hygyienu u dolních končetin u ní dodržuji. Změna krmení proběhla rovněž a kobyla se nejenom zbavila podlomu ale i pěkně nabrala smajlík

29.5.2015 13:38
barevnalentilka

XXX.XXX.18.30

rebeks napsal(a):
Vcelku se mi osvědčilo očištěný vysušený podlom nastříkat desinfekcí/antibiotikem ve spreji pederipra a aplikovat obden až tři dny dokud podlom nepřestane mokvat a začne se hojit. V tu chvíli přestávám stříkat a začnu mazat hojivou mastí na podlomy od Dromy.

Přesně tak Chce to vysušit a pak v pravý okamžik, když už je to suché začít promazávat hojivkou. Pederipra je taky super

29.5.2015 13:42
barevnalentilka

XXX.XXX.18.30

A nesudnávat stroupky moc na sílu...spíše jen ty co půjdou víceméně samy. Ať si tam nezanesete sekundární infekci.

29.5.2015 15:23
polárka.15

XXX.XXX.171.253

barevnalentilka napsal(a):
A nesudnávat stroupky moc na sílu...spíše jen ty co půjdou víceméně samy. Ať si tam nezanesete sekundární infekci.

A proto se to NIKDY nesundává na sucho, vždy se to odrolí na mokro, aby odešlo to, co má a byla co nejméně poškozená tkáň pod tím. Tímto způsobem a důslednou hygienou, která je potřeba, nevznikne žádná sekundární infekce

Barušya

29.5.2015 17:20
Barušya

XXX.XXX.37.252

Já ji to ani na sílu brát nemůžu, bolí jí to (namáčím roztokem betadiny), dnes tu byl vet a dal nám mastičku, budu přemýšlet nad těma bylinkama, ale nikdy na to netrpěla. Vet usoudil, že tam měla úraz který se rozrost do podlomu i to tak zezačátku vypadalo jako úraz a pak až se nám začali šířit příznaky podlomu, takže to snad zvládneme, děkuji moc všem za rady, je to boj, ale kdo zažil tak asi ví! :) Jinak tu mám i druhého koníka a ten zatím nic, tak snad to tak i zůstane.

30.5.2015 08:22
ika

XXX.XXX.63.75

Už to je pár let, co moje kobyla měla podlom. Vet mi dal nějakou mast, co se používá u krav na zánět vemene. Už to je dlouho, tak nevím, jak se to jmenovalo, ale ůčinek super.Tenkrát stála asi 120kč. Kontaktujte veta.

30.5.2015 10:51
anobbona

XXX.XXX.84.98

Si pobaveně vybavuji, jak jsme léčily podlomy před 20lety, žádné namáčení, žádné opatrné sundávání pomocí vody, žádné bebíčko bolí...ale natvrdo železný hřbílko a sedřít na krev, natřelo se to heřmánkovou indulonou a za pár dnů byl klid.

Přidejte reakci

Přidat smajlík