Dobrý den, jezdím jednu mladou kobylku, v kroku už chodí perfektně, ale když ji chci naklusat, nejde, mačkám holeně co můžu, mlaskám, volám na ni "klus", buď nereaguje nebo se ohne ven z kruhu a začne vykopávat. Hlavně to dělá na jedné stěně jízdárny a to fakt nevím proč s ní má takový problém (taky od ní ustupuje, i když s protější nemá problém) Ani venku na vyjížďce ji neumím naklusat, párkrát už jsme na ni dokonce vzali bič, naposledy, když jsem ji plácla tak ale vystartovala dopředu a hodila mi dva kozly. Opravdu nevím jak pobídku víc přitvrdit. Poradíte prosím? Děkuji.
Mladého koňa najprv treba naučiť, že na holeň má pridať, alebo ustúpiť a až potom by mal byť zaradený na výcvik jazdcov do oddielu. Ten váš zrejme túto fázu výcviku preskočil. To že na neho kričíte "klus" je síce fajn, ale vie ten kôň čo to slovo znamená? Mladé kone sme vždy najprv učili na lonži, aby sa naučili na slovný povel a tento sa potom mohol použiť neskôr aj zo sedla pretože kôň ho poznal, rovnako ako poznal bič. To že vám po ňom vykopáva znamená že ho nepozná, nevie čo po ňom chcete a bráni sa. Vrátila by som sa k práci zo zeme, avšak sa obávam, že ak niekto zaradil toto zviera do jazdeckej školy tak ten ho cvičit zo zeme nebude.
Souhlasím s příspěvky shora, kůň neví, co po něm chcete a jen se brání. Bijete ho za něco a ten kůň neví proč, nechápe, co dělá špatně a jen se brání bolesti a tlaku od vás. Tipuju, že koník bude velice protivný, neochotný něco dělat a já se mu vůbec nedivím. Spíš mám pochybnosti o vašem klubu, že když je klub, tak je trenér a ten na toto nereaguje, tak to je hodně špatně, velice hodně špatně, z takového klubu bych zdrhala sviňským krokem.
Ahoj, vezmi ji na lonž, na krátko, vezmi si tušírku a dej jí 1x slovní povel klus, pokud nenakluše, pobídni jí tušírkou do místa kde bude potom hleň.
- Pokud nakluše, hned jí pochval, klidně i na dálku tušírkou pohladit v tom klusu, nebo ji zastav. Párkrát to zpakuj (5x-6x), uvidíš, že po pár opakování bude vědět co se po ní chce a povel tušírkou už nebude potřeba.
- Pokud nenakluše, opakuj - nejdřív slovně, pak povel rušírkou - jedna "rázná" rána (ale ne že ji flákneš že vylítne, ale aby to nebylo jen vyhrožování), žádné šimrání, ani víc malých ran.
Samozřenmě ji to naučit na obě strany.
Potom ze sedla bude rozumět, co se po ní chce, i kdyby sis měla i do sedla vzít tu tušírku a naznačit jí gestem...
Takhle to radila odbornice mě, tak třeba to pomůže.
Když to pochopí, opakuj to s ní při práci, stačí jednou na každou stranu, uvidíš že za chvilku nakluše na hlasovou pobídku.
V žádném případě ji ze sedla pořád neokopávej...později bys mohla litovat.
Hodně zdaru.