Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.6.2015 11:27
hellen

XXX.XXX.252.11

Je to již týden, co jsme si všimli u mladeho valacha výrazného dýchání břichem. Veterinář se vyslovil s podezřením na dušnost a doporučil nám koně nechat vyšetřit na klinice. Provedli jsme tedy všechna možná vyšetření, ze začátku to opravdu vypadalo na dušnost, ale na endoskopii nebylo vidět téměř žádné zahlenění a ani rozbor výplachu plic neukázal zvýšené hodnoty typické pro chronický, ale ani akutní zánět. Doktorka to uzavřela s tim, že kůň zřejmě prodělal nějakou infekci a nyní je již v podstatě zdravý. Pro jistotu nasadila na přeléčení antibiotika.
Antibiotika dáváme týden, kůň má naprostý klidový režim, ale stav je v podstatě pořád stejný. Výrazné dýchání břichem a slabý průhledný výtok z nosu. Může existovat nějaká příčina, kterou by při takto důkladném vyšetření neodhalili? Máte zkušenosti s podobnými příznaky?

22.6.2015 12:39
kallisto

XXX.XXX.157.94

Alergie?

22.6.2015 13:25
hellen

XXX.XXX.252.11

Myslím, že alergii by zjistili rozborem výplachu plic a krve, nebo ne?

22.6.2015 14:41
vet.

XXX.XXX.181.169

Kůň je v podstatě zdravý, žádný rozbor neprokázal zánět, ani výplach, ale přesto byla nasazena antibiotika... Toto mi připadá absurdní... A co bude doktorka dělat až zánět mít bude ?
Ale k věci, jak vypadá kůň celkově? Má teplotu? v jakém žije prostředí, teplotě? Nemůže mu být prostě vedro? Co jiné problémy - nohy/kopyta (břišní dýchání může být i z bolesti), co trávení (kolika, zacpaný?), co poslech srdce (srdeční vada, onemocnění srdce?), jaká je zátěž v poslední době (píšete mladý, ale - práce ze země? obsedání?...).

22.6.2015 16:44
hellen

XXX.XXX.252.11

Bolest mě také napadla, ale kůň je jinak zcela v pořádku, pohybuje se bez potíží, nohy neotékají, nehřejí, není nijak unavený nebo smutný, stolice je v normě, kopyta viděl kovář před pár dny a teplotu také nemá. Srdce vet též kontroloval. Zkrátka nevykazuje žádné potíže kromě toho dýchání. Na klinice mi řekli, že by to mělo do několika dnů vymizet, ale žádné zlepšení nevidím.
Na noc chodí do boxu, přes den bohatá pastva, ve stáji se nepráší, seno máčíme. Průměrná teplota venku 15°C.
Koně mám 2 týdny a zatím jsem ani neměla možnost s ním pracovat, jelikož příznaky se objevily krátce po koupi. Předchozí majitel samozřejmě tvrdí, že u něj koni nic nebylo.

22.6.2015 17:17
makki

XXX.XXX.36.237

Zkusit přes inhalátor sprej pro astmatiky, třeba Ventolin, ten nám dal veterinář. Pak by mělo břišní dýchání velmi rychle ustat. Ale to asi mohli na klinice vyzkoušet taky. Jestli je to reakce na změnu prostředí, může to být opravdu alergie. Něco koni v tom novém vzduchu nepasuje. Zažila jsem to jednou u psa, tedy ne na vlastní kůži, ale reakce po převozu do nového domova byla tak silná, že psa velmi rychle transportovali do jiné části republiky, jinak by bylo po něm. Tam šlo doslova o každou minutu.

22.6.2015 17:25
vet.

XXX.XXX.181.169

A co nějaký stres? Říkáte že ho máte 2 týdny a krátce po převozu se objevily příznaky... Co někdo s kým si nesedne ve stádě, kdo by ho třeba mohl honit po ohradě, aniž byste to viděli... To dýchání je ráno stejné jako večer, ve stáji jako venku ?
Ad inhalátor - pokud testy nepotvrdili nález odpovídající astmatu, tak bych to nechala jako poslední možnost.

22.6.2015 17:36
liva

XXX.XXX.31.32

Koně máte 14 dní, všimli jste si dýchání břichem, zavolali veterináře a provedli vyšetření.
To všechno je správné.
Teď toho koně začněte naprosto normálně používat a pokud nesnese zátěž na jakou jste ho kupovali, vraťte ho pro skrytou vadu.

22.6.2015 19:01
koně

XXX.XXX.205.252

Osobně mě napadlo též něco od astmatu.
Souhlasím s liva, zatížit a uvidíte.

9.7.2015 14:28
hellen

XXX.XXX.252.11

Koně jsem začala několik dní po dobrání léků velmi pomalu lonžovat a vůbec jsem se nestačila divit. Dýchání břichem sice zmizelo, ale valach se při každém rychlejším pohybu rozkašlal. Zavolala jsem tedy veterináře, který mi řekl, že dle poslechu jsou plíce čisté a kůň zřejmě kašle kvůli prachu na jízdárně. Další den jsem jej tedy vzala do terénu, kde kašlal úplně stejně, okamžitě po naklusání.
Po dalších třech dnech se mi na koně přijela podívat známá, chovatelka. Honili jsme ho na lonži jak nadmutou kozu, ale nezakašlal ani jednou. Následující dva dny jsem jej brala na jízdárnu pod sedlo a také nekašlal. Uvavřeli jsme to tedy s tím, že kůň musel mít usazené červy na plicích, protože kromě odčervení nenastala vůbec žádná změna v managementu.
Dnes (týden po odčervení) jsem koně opět vzala na vyjížďku (krok, klus) a zdál se bez problémů. Po cestě ke stáji se mi ale rozběhl do rychlejšího tempa a opět se rozkašlal.

Kašel se tedy podle všeho v podstatě ze dne na den zlepšil, avšak pořád se projevuje při vyšší zátěži (předtím stačila i minimální zátěž). Nemám žádné zkušenosti s plicními červy, takže netuším, jak taková infekce probíhá, jenže žádné jiné vysvětlení zdravotního stavu koně mě nenapadá. Už jsem z toho fakt zoufalá

9.7.2015 14:56
liva

XXX.XXX.31.32

Kontaktuje prodávajícího a koně vraťte pro skrytou vadu.
Plicní červi mohou u koně vyvolat chronickou bronchitidu... Více najdete na netu.smajlík
Myslím, že je nerozumné riskovat, že vám doma zůstane kašlající nebo jinak dušný kůň.

9.7.2015 16:37
hellen

XXX.XXX.252.11

Prodávající koně zpátky nechce. Vyjádřil se, že jej nemáme obtěžovat, dokud nebudeme mít v rukou zprávu s jasně potvrzenou dušností.

9.7.2015 16:54
liva

XXX.XXX.31.32

Tady je každá rada drahá... :)
Napadlo mě, znovu odčervit a počkat...
Ale já osobně bych koně naložila a odvezla na kliniku na endoskopii dýchacích cest, nechala provést výplach a následnou kultivaci výplachu z plicních sklípků...
Popsala bych jim potíže...
Vím o koni, který má přepečlivou majitelku a když na výběhu 2x zakašlal cestoval na endoskopii a i když žádné potíže nemá a je v plné aktivní rekreační zátěži vrátil se s papírem potvrzujícím počínající dušnost.

9.7.2015 17:06
hellen

XXX.XXX.252.11

Kůň byl na klinice před třemi týdny, všechna tato vyšetření podstoupil, řekli nám úplný prd a za ten prd jsme zaplatili 5 tisíc tak já nevím, jaká další vyšetření provést nebo na koho se obrátit, aby nám konečně řekl, co tomu koni sakra je.

10.7.2015 10:13
liva

XXX.XXX.31.32

Ve stylu - tonoucí se stébla chytá, bych zkusila jinou kliniku.smajlík smajlík

10.7.2015 14:48
koně

XXX.XXX.205.252

Pokud už koně od konce června vidělo tolik veterinářů a absolvovali jste X vyšetření za X tisíc, musí se najít důvod k vrácení.Co ti plicní červi, třeba?
Za své už bych ho rozhodně dál neléčila
Nevím, jak konkrétně máte psanou smlouvu.Co přesně je v ní psáno o koni, o jeho dispozicích, zdravotním stavu a dosavadním využití.
Myslím, že pěkně striktně formulovaný dopis od právníka, s přiloženým výpočtem za veterinu, by mohl hodně pomoci.
A bude vás to stát méně, než následující léčba.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.7.2015 18:17
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kůň dýchá břichem, bylo provedeno důkladné vyšetření, přeléčeno, odčerveno, bez výsledku, kůň kašle v zátěži.
Zavolala bych veterináře, předvedla pokud to bude možné problém po zátěži, nechala sepsat, že kůň kašle, provedenou léčbu a pisemně uplatnila reklamaci. Kašlající kůň představuje pro kupujícího nemalé riziko. A důvodem pro vrácení koně dle mého laického názoru nemusí být diagnóza dušnost, ale i kašel jako takový, byť je neznámé etiologie. Podobnou situací jako vy, jsem si prošla, kobyla začala kašlat dva dny po koupi, vet. při vstupní prohlidce nad kašlem mávnul rukou, to spraví sirup, nespravil, následoval výplach z trachey, endoskopie, odčervení s podezřením na plicní červy, dvoje antibiotika, kortikoidy, entizol, ten kobyla špatně snášela, tak byla přerušena léčba, zaplatila jsem celkem okolo 20tis. s vidinou zdravého koně a místo toho kobyla kašlala, dokud jsem ji nedala na pastevko, tam se problémy zmírnily, ale jezdit se dalo jen na couračky do lesa. Buďte opatrná a uplatněte případnou reklamaci včas, nejlépe jak už tu bylo řečeno, poradit se s právníkem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík