Dobrý den chci se zeptat, jak chodíte jezdit nyní, když jsou takovéto hice. Já vždy ráno nakrmila a jezdila navečír. Nebo jsem nakrmila např v 6 a kolem 8 hodiny jsem šla jezdit jednoho koně.
Chtěla bych se tedy touto cestou dozvědět jestli někdo jde prvně jezdit a pak až krmí.. Teď bych to tak dělala v některé dny, jinak by měli klasický režim - krmení + výběh(mají zde stromy a přístřešek s napaječkou).. ale ve dny pracovní by byla prvně práce (cca kolem 6 hodiny ranní jeden kolem 7-půl 8 druhý) a nakrmilo by se to pak v 9 až by byly oba dva odježděný.
Děkuji za reakce
Kůň si zvykne. Důležité je nedělat mu v tom hokej a dodržovat ten režim dlouhodoběji. Nejde jezdit a krmit jinak přes týden a jinak o víkendu. Na změnu jej připravit postupně. Pak by to problém být neměl. U nás spíš než ráno krmíme později večer a jezdíme v podvečer kdy už není tak horko a v lese je příjemně.
Ja zas kone schválne nekŕmim v tom istom čase, lebo potom keď sa človek niekde hodinu zdrží alebo si chvíľu pospí tak idú rozobrať boxy alebo nervne postávajú pri dverách vo výbehu. Naše kone dostávajú 3x denne seno a 2x jadro, ráno je to medzi 6:30 - 9:00 a večer od 20:00 - 22:00. Pred jazdením by kôň aspoň hodinu nemal žrať (teda jadro senom či trávou sa ládujú vkuse) toto sa oplatí dodržiavať, lebo ani vám by sa s plým bruchom športovať nechcelo a bolo by vám možno aj blbo. Ak chcete odjazdiť ráno skorej nebude to pre koňa žiaden problém ho nakŕmiť až potom, akurát možno bude prvých pár jazdení trocha nervný že nedostal nažrať, potom si zvykne.
Koně krmíme v zimě v 5 hodin, přes léto se krmí v cca 6 hodin. Když jsou teď horka, tak koně nekrmím a jdu ven klidně až v 8 a koně nakrmím (jádro) až přijdu (má celý den seno, někdy trávu i v boxe, takže hlady netrpí) - navíc kolikrát za to léto jsou taková extrémní horka? Na prstech spočítatelných.
O víkendu, když chci jezdit ráno (koně se krmí v 8), tak jedu po 7 do stáje, jdu jezdit a kobyla dostane žrádlo po 9. hodině a taky žádný problém.
Ano, samozřejmě je lepší, když kůň dostává žrádlo v pravidelných denních dobách, ale nelpím na tom a že by to koni jakkoli ublížilo...
Já jsem v horkých dnech chodívala jezdit už v 6 hodin ráno, myšleno odjezd ven. Takže jsem přicházela cca v 5.30.
Ve stájí krmili až po 7 hod.
Vždycky jsem valachovi donesla nějaké pečivo, aby měl "pocit", že něco jedl.
Plnohodnotnou snídani dostal po ježdění. Nikdy nebyl jediný problém.
My máme kobči na pastevku 24/7, takže se cpou kdykoliv mají chuť, a jádrem krmíme jenom po ježdění.
V dobách kdy jsem měla koně v boxu, jsem před ranním krmením senem odjezdila jednu kobču, mezitím druhá dostala seno (ne jádro), potom jsem odjezdila druhou a obě po ježdění dostaly jádro najednou a šly do výběhu. Musím říci, že si dodnes pamatuji, že mi lépe jezdilo na té první "nenažrané" kobče - byla po ránu s prázdným břichem živější a odpočatější.