Dobrý den,
pátrala jsem na internetu, jak si poradit s mým případem, ale nic moc jsem nenašla.
Jezdím kobylu (není to dostihačka, ale chová se tak), co si lehá do udidla, venku má hlavu vzhůru, je schopná cválat rychlostí kroku nebo na místě, na jízdárně pomalý cval neexistuje, když ji chci zpomalit, tlačí se do udidla (obyč. stihlo). Tak se ptám, co s ní? Vím, že s ní asi budu muset začít od nuly, ale nevím jak.
A prosím vás.. to že mi napíšete - když se tlačí, musíš zasáhnout.. to já vím, ale napište k tomu prosím JAK to mám udělat.
Mockrát děkuji. :).
Chtělo by to napsat trochu víc. Jak je kobyla stará, jakou má zátěž, jak je přiježděná, jestli máte problém jenom se cvalem nebo pořád, jestli jste kontrolovali záda a výstroj a jestli na ní jezdí i někdo jiný. A co majitelka ta vám neporadí nebo nějaký trenér nebo jezdíte úplně sama?
Kobyle je asi 10 let, zátěž (mě) má asi 58 kg. Záda by měly být v pořádku (nekontrovaly se - není to na mě), někdy je blázen, ale zase někdy je v poho (méně časté). Teď momentálně na ní nejezdí nikdo kromě mě, jen občas se na ní vozí malé děti (s vodičem). Jezdím sama, ale měla jsem 3 trenéry.. u každého bylo něco jiného. Jeden toleroval tohle, druhý zase ne a třetí mluvil zase úplně o něčem jiném. Tak největší problém máme už ve cvalu, ale už i v klusu se do toho udidla opírá.
Zátěží jsem myslela jakou má práci ne kolik vážíte. To že záda by měly být v pořádku neznamená že jsou bývá to častý problém když se kůň věší nebo prohýbá stejně tak zuby. Může to být i nepadnoucím sedlem. Nevím jak jezdíte ale může se taky bránit vaší ruce. Stejně tak může být problém v tom že není dostatečně osvalená a připravená na krátkou otěž pokud s ní jezdíte. Důvodů může být spousta a když vás nikdo nevidí tak těžko může poradit. Asi bych na vašem místě cval vynechala a nějakou dobu jezdila na dlouhé otěži v pravidelném svižném tempu od zadu a pracovala hlavně na uvolnění. Ale samozřejmě za předpokladu že nemá zdravotní problém a má padnoucí sedlo.