Dobrý den, chtela jsem se zeptat jake zkušenosti máte s růžovými otrubami, zacala jsem ke dávat svému 8 letěl mi plňáskovi na lepsi nasvaleni( byl po uráze a spadl ze svalu) každopádně mi přijde ze po nich začal bláznit, je protivny venku se hodne leká, na jízdárně vyskakuje dopredu porad by nekam letěl. Predtim to nedělal nebyl jediný problem ale ted jakoby mu přeskočilo. Máte někdo s tímto nejake zkušenosti?
Předem dekuji za odpoved.:).
Některé rýžové otruby se vyrábí jako kombinace rýžových otrub, vojtěšky a kukuřice (u fitmin reformer) a něco z toho koni nemusí dělat dobře. Rýžové otruby taky mají určitý obsah antioxydantu Gamma Oryzanolu, což je něco jako přírodní steroid (anabolika) a z toho důvodu se nesmí krmit sportovním koním, je považovaný za doping a je zjistitelný testem moči ještě i nějakou dobu po ukončení jeho podávání zvířeti.
Já jsem je taky krmila 4l araba a určitě jsem nepozorovala nějaké nepřístojné změny nálad nebo nadměrný temperament tedy vzhledem k jeho normálnímu projevu. Brala jsem je ale z www.centrumkrmiv.cz a tam mají rýžové otruby čisté, bez příměsí.
Možná je váš kůň citlivější a chtělo by to doladit.
Jinak krmit by se mělo v dávkách max 300-400g/den a maximálně po dobu dvou měsíců, pak vysadit a dát pauzu.