Kulhaní - schvácení nebo abces?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

jjnkr

28.7.2015 14:44
jjnkr

XXX.XXX.212.36

Mám dotaz, může být koník schvácený jen na jedno kopyto? Můj kůň byl už dvakrát schvácený, naposledy letos v dubnu. Vyléčila se, ale dnes začla kulhat jen na přední nohu...Co myslíte? Napadl mě abces...

28.7.2015 16:01
rebeks

XXX.XXX.208.14

Může to být absces, ale raději zavolejte svého veta a aspoň telefonicky zkuste určit příčinu.

28.7.2015 19:02
sisi58

XXX.XXX.218.3

Pokud jde o absces, ten se může vyléčit i sám, trvá to ovšem déle než s vetem.
Pokud se jedná o schvácení, běží vám čas, který už nevrátíte!
Schvácení se dá do značné míry eliminovat, pokud nasadíte léčbu včas. Čím déle váháte, tím to léčení bude horší, zdlouhavější, popř.úplně nemožné!
Už vzhledem k tomu, že byl kůň přichvácený několikrát.
Taky už nemusíte jezdit, nebo jen málo či s obtížemi. A schvácený kůň se ani nehodí jako společník, snad jen, pokud by měl na pastvině stále náhubek. Takže ho v nejhorším případě nebudete moci ani prodat.

Zjistěte si v okolí veta přes kopyta a volejte hned!

ladik1

28.7.2015 22:08
ladik1

XXX.XXX.162.3

Nemůže být v dubnu schvácený a už vylečený to nejde časově stihnout.

28.7.2015 22:31
vet.

XXX.XXX.181.169

jjnkr napsal(a):
Mám dotaz, může být koník schvácený jen na jedno kopyto? Můj kůň byl už dvakrát schvácený, naposledy letos v dubnu. Vyléčila se, ale dnes začla kulhat jen na přední nohu...Co myslíte? Napadl mě abces...

Řekla bych, že má problémy, protože je znovu schvácená, schvácení není doléčené nebo se objevil absces v souvislosti s proběhlým schvácením. Tak či tak, by měl koně vidět někdo, kdo kopytům rozumí, ať už zkušený koňský vet nebo kopytář/podkovář. Není reálné, aby byl kůň 3 měsíce po schvácení zdravý. Poškozená rohovina odrůstá rok... Takže přešetřit, najít skutečnou příčinu a tu řešit. Samozřejmě k tomu vhodný dietní plán a pohybový režim podle toho, co je příčinou opakovaných problémů (viz. metabolický syndrom, Cuschingův syndrom, mechanická námaha poškozeného lamelárního spojení škáry s rohovinou... atd. atd.).

29.7.2015 08:56
alfi pav

XXX.XXX.30.254

No, ono dost záleží z jakého důvodu došlo ke schvácení a jak moc velký rozsah to mělo.

Mám koně, který s tím má problémy a dnes už vím, že existuje de facto dvojí možnost přichvácení: jedno vznikající z jádra, jedno vznikající z přílišného namáhání koně na tvrdém povrchu (bývá problém třeba u vytrvalostních koní). Zažila jsem si obě varianty.

Při mírném přichvácení se kůň prostě pohybově chová jinak, jinak našlapuje, chodí strnuleji, kopyta mu hřejí, ale čisté kulhání to ještě není. Může to (dle mých vlastních zkušeností) postihnout i jen jedno kopyto. Je potřeba si to hlídat a jakmile k tomu dojde, utnout spouštěč, který se dá dost dobře v dané situaci odhadnout (práce, žrádlo případně kombinace obojího). Kůň si odpočine, kopyta se zklidní a můžete opět začít zatěžovat. Změny na kopytě budou viditelné, ale nikoliv formou extrémní deformace. Jen uvidíte, že tam byla v minulosti nějaká změna. A ano, mírné přichvácení se může vracet, klidně i po 3 měsících (kopyto/a hřejí, strnulejší pohyb) pokud si nedáte pozor a něco zase poděláte. U koní k tomu náchylných je potřeba být hodně opatrný na jejich veškerý management. Jestliže je přichvácení způsobeno prací na tvrdém povrchu a není možné se mu vyhnout, je lepší zainvestovat a nakovat na podložky se silikonem, aby to aspoň trochu tlumilo, ale to už se pohybujete kolem 3tis za kutí.

Horší formy schvácení už provází samozřejmě zjevné kulhání případně rotace kopytní kosti.

Nevěřte, když se říká, že dokud kůň vysloveně nekulhá, tak to není schvácení. To mi řekl můj kovář a hned potom jsem ho měnila za jiného. To je blbost jak vrata.

Můj nový kovář mi poradil parádní věc, takovou starou fintu na podobné případy. Pokud vašemu koni hřejí kopyta a chcete mu ulevit, vezměte nějaký starý hadr nebo ručník, pevnou lepící pásku a kupte si v obchodě kysané zelí. Do problémového kopyta udělejte na noc náboj z kysaného zelí, zabalte do hadru a přelepte páskou, aby to drželo a aspoň týden mu to každý den měňte. Jestli je tam problém, zelí to vytáhne. Mě to už dvakrát hodně pomohlo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík