Dobrý den, jsem starší ročník a po letech přišel čas pořídit do rodiny nového koně, z pětičlenného stáda je jezditelná už jen jedna kobylka, ostatní krom jednoho hříběte máme na u nás na důchod. Prošla jsem inzerci a nestačím se divit. Internet je plný inzerátů, ale co je v pozadí...nestačím zírat . Mnohokrát evidentně podvodné, na dva koníky jsem se byla podívat a jela jsem zbytečně. Dle inzerátu ideální pro nás, realita je ovšem úplně někde jinde. Jak se to v dnešní době dělá? Prodejní stáje (např. Absolon na Benešovsku) jsou údajně plné koní pochybného původu a neurčitého věku, neočkovaných. Inzerce je zase plná koní bez dokladů, zrazených a nemocných.
Jsem moc náročná? Chci zdravého a hodného koníka, který bude bezpečný i pro děti, nelekavý, trošku ideálně klidný trouba. Vůbec mi nejde o vlastní výkonnost nebo původ, ale o charakter jedince.
Poradíte mi někdo, jak to mám přefiltrovat? Kam se obrátit? Jelikož nesportujeme a koník by byl na rekreční ježdění a puťáky, nechci kupovat šampiona za sto tisíc, moje představa je zhruba třetinová (za křížence). Mám strach, že ježděním po stájích strávím deset let nebo to vzdám, až mi dospěje hříbě :-D.
Já koupila před novým rokem přesně takového koníka jak sháníte a vzniklo to tak, že jsme se původně jeli podívat na úplně jiného koníka. Měla jsem štěstí.
Jinak máte pravdu, v dnešní době je riziko koupit cokoliv, od třeba mobilních telefonů až po psy, kočky, koně, atd.
Je to smutné, ale lidé jsou dneska hrozní.
Mám dva koně-jedna zkušenost dobrá a jedna špatná(naštěstí kobyla je zdravá a charakterní, ale problémům po prodeji jsme se nevyhnuli).
Ted sem kupoval doufam na delší dobu posledního (pro dceru) a u všech koní sem jih objel mnoho než jsem našel slušnýho koně 95% je tak do salámu a ne na ježdění bohužel jestli chceš slušnýho koně musíš jich objet třeba dvacet než vzít prvního zmetka a modlit se ze sví zkušenosti nejhorší koně bývají z dobrým původem zkažený od holčiček bohatých rodičů a pak prodávaných po opadnutí zájmu.To dát dohromady chce hodně zkušeností a dobrýho jezdce určitě né dítě tak hodně štěstí při výběru.A ještě na okraj na návštěvu přijet hned po telefonátu běžná praxe handlířů je nadopovat a takhle to prostě nestihnou připravit
To je strašný ... Já koně hledám pod sebe, ne pod děti, nicméně k dětem se musí chovat slušně a respektovat je. Už jsou větší, ale časem budou mít svoje děti atd.
. Projedu si ho sama, ale zatím tedy bída a děs. Od holšišek bych nekoupila ani náhodou, už jen proto koukám po prodeji koní z pastevek, ono se to maličko odfiltruje. Zbohatlické slečinky musejí mít halu a luxusní areál. Na takové jsem nabroušenááá.
Napadlo mne ještě koupit syrového tříletka a obsednout si sama, jenže tady mi také nikdo nezaručí, že už to přede mnou nikdo nezkoušel a nepodělal, co mohl .
V lednu jsem jela koupit koníka pro sebe.
Starší, baculatá paní, hoby jezdec.
Líbily se mi dvě huculky, tak jsem si z nich chtěla vybrat.
Ještě jsem, jako třetího, přidala fjorda. Do počtu.
A hádejte, kterého koně jsem si přivezla?
Správně, fjorda.
Béžového koně do režimu 24/7. O fjordech jsem nevěděla zhola nic, jen že jsou to koně.
Ale jak jsem na něj sedla, bylo to jasné.
Měl své mouchy i menší zdravoní problémy, ale to pomalu řešíme a pevně věřím, že to bude ok.
Takže nezoufejte, nezatracujte koníky jen proto, že máte jinou představu.
Spíš na ně koukejte, jako na možné budoucí parťáky.
Loki má botičky, růžové= ten zmiňovaný zdravotní problém.
Já bych neházela flintu do obilí Zas taková katastrofa to nebude.Pokud koním trošku rozumíte a víte, po čem se dívat.A také se bystře porozhlédnete po prostředí, odkud byste koně vezla.A umíte klást správné otázky.
Nevím, z jakého jste kraje, ale u nás se, navzdory internetové době, nejlépe osvědčuje ústní podání.
Řeknete někde na jakékoli akci, kde se pohybují lidé od koní, že sháníte.Hned se vám sletí nabídky.Některé vyřadíte hned, pro nevěrohodnost údajů či informátora.
Další by stály za řeč, takže si řeknete o kontakt.Pokud už do telefonu či mailu zní nabídka nesmyslně, tam taky nepojedete.
Tím zbývá poslední třídění a to vzdálenost.Nebudete se harcovat po republice bůhví kam kvůli rekreantovi.A ještě hypotetickému.Takže vyberete okruh, až kam jste ochotná se plahočit, nejlépe více koní v místě a můžete vyrazit.
Já mám velmi dobrou zkušenost s jedním handlířem od nás.Kdykoli někdo známý něco sháněl, zadal si kritéria a handlíř mu něco vybral.Ušetří vám to bezvýsledné pojezdy po vlastech českých, dohady s prapodivnými prodávajícími, prostě spousty peněz a času.
Držím palce, ať v dohledné době něco slušného dovezete.
No, pokud objíždíte malé vlastníky koní, tak je zřejmé, že prodávají koně, kterého se chtějí a potřebují z nějakého důvodu zbavit, aby si sami mohli koupit lepšího parťáka.
Takže za mne - objíždějte chovatele, kteří koně prodávají jen proto, že mají každý rok hříbata a už se jim to "do stáje nevejde". I ti si odchovy přebírají, a to nej nej si nechají, ale když to dělají už 20 let, mají chov na úrovni a jejich "odpad" je lepší, než kříženci od "takychovatelů".
"Koně" radí dobře - je dobré se poptat po okolí - třebas ne handlíře, ale kováře, veterináře, kamarádů. Objíždění a zkoušení koní není tak časově náročné a taky vám prodávající ze vsi 10 km od vás nepodstrčí takového hajzlíka, jako když to ke kupci máte 300 km a vrácení koně by bylo nákladné...
Není to z mé hlavy, ale dokonale sedí
Jak správně číst koňské inzeráty
Živý= kůň blázen
Ve stádě nekonfliktní= nechá do sebe kopat
Ve stádě dominantní= všechny zkope
Zvídavý= bacha na kapsy
Ošetřován dětmi= dospělí sbírají síly na ježdění
Ježděn dětmi= dospělého odvezla záchranka
Klidný u veterináře= po sloní dávce sedativ
Klidný na vyjížďkách= klidně vás sundá a klidně vám uteče
Spolehlivý na parkuru= spolehlivě se vyhne každé překážce
Nekope= kouše
Nekouše= kope
Úspěšný na parkuru= jednou se mu ho podařilo dokončit
Ochotný Ochotný skokan= ochotně vyskočí z jakékoli ohrady.
Úplně vás chápu, již cca rok sleduji po očku inzerce a nestačím se divit...každopádně pokud máte cca představu o koních (já léta jezdila mnoho různých koní a nyní vlastním jednoho MT) tak si velice ryhcle vyfiltrujete na inzerci co stojí za to a co ne...mám vlastní zkušenost že co mi padne do oka je ještě ten týden staženo a prodáno :) a hlavně se tam to nej ani neobjeví...takže hledat po okolí, známých, poptat se na závodech, prostě mezi koňákama...
já za cca 4 roky budu shánět společníka k mému MT, ideálně křížence hucul/welsh apod. kolem 140cm, úplně ideálně tmavé barvy...přemýšlím zda není lepší skočit po odstávčeti a 4 roky někde platit pastevko než pak po 4 letech shánět a nesehnat to co chci :-/.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vezměte to z druhé strany, prezentujte sebe, své názory, své podmínky. Handl je o strach i z hlediska prodejce, pokud vám není šumák, co s koněm dál bude, oni ti, co prodávají, taky většinou koupili, že.Kolika z místních diskutujících byste prodala "svého" koně?
Prodala jsme v čase tři koně, ani jeden nešel přes inzerci. Naposledy dva čisté fjordy s výkonostkami a titulem model, středního věku, prodala jsem svou klisnu, která na ohlávce sveze i mrtvolu/ale je IR, což jsme jasně opakovaně řekla/ a valacha naprosto univerzálního, úžasného i v tahu.Prodala jsem, protože nám ubývá sil a o čtyři jsme se už nemohli starat tak, jak bych si představovala.Vybírala jsem podle kupce, podle toho, co si představoval, které dva ze čtyř.Kupce jsem si vybralal podle toho, jak se prezentoval, i tady na ifauně, jak věci řešil, jaké měl podmínky a jak byl ochoten je upravit ve prospěch těch koní.Nejprve šlo mnoho podrobných mailů, pak byly opakované návštěvy a reference z obou stran, sehrávání se nové rodiny s koňmi, venku, v ohradě, na lonžích-dost času na přemýšlení obou stran.
Prodala jsem moc dobře, za mírně nižší cenu, ale vůbec mi to nevadí, koně nebudou nadále vystavování ani pokračovat ve zkouškách v rámci plemene, ale mají se úžasně, jsou milování a hleděni, dostanou se do terénu a jim péče víc než bychom zvládali my, jsou spokojení a noví majitelé s nimi též, už je to rok a půl, jsou to moc příjemní a šikovní lidé, kteří nemají problém se krom ježdění naučit KD, strouhání kopyt, odčervování, spím prostě klidně a vím, že se naši béžoví mají dobře a to je pro mě důležité.
Myslím, že takhle uvažuje víc lidí, zkuste tedy koupit "z druhé strany".
Také jsem minulý rok kupovala koně. :)
Na začátek bylo nutné si ujasnit, co vlastně hledám a kolik jsem za to ochotna zaplatit.
Pak nastala doba hledání...
Mé poznatky:
U 95% inzerátů jsou nevyhovující nebo neaktuální fotky.
Takže jsem požadovala více fotek, lepší fotky a prodávající se divili proč. A já jsem jim byla nucena vysvětlovat, že jet se dívat 250 km na koně, kterému kouká z řepky hlava a krk je trochu luxus...
90% inzerátů vykresluje koně o 50% lepší, než ve skutečnosti jsou.
Na to bohužel přijdete až na místě samém...
Komunikace po telefonu s některými prodávajícím je otřesná:
Já: " prosím vás, jak je koník vysoký?"
Pán: " Mně je po bradu."
Já: " A vy jste vysoký jak?"
Pán: "Proč to chcete vědět?"
Já: "Abych si udělala představu v jaké výšce máte přibližně bradu."
Já:" Je kůň pravidelně očkován a odčervován?"
Paní: " To není potřeba, my je máme doma."
A to bych mohla pokračovat...
Ale příběh má dobrý konec a my máme doma to, co jsme chtěli. Vlastně je to ještě lepší, než jsme očekávali. :).
Když už tak o tom diskutujeme, docela adrenaliniové je nakupování v zahraničí. Většinou dle fotek vyberu poníka, zaplatím a dopravce doveze. Výsledek?
1. import z NL - klisna s hříbětem, bohužel klisna březí nebyla a už nikdy žádné hříbě nedala, navíc byla plachá a špatně chytatelná, prodala jsem ji, ale hříbě klisničku mám dodnes (už mi sama dala 5 klisniček).
2. březí klisna z NL, fakt moc pěkná, ohromná spokojenost, dala mi 2 hříbata, při porodu třetího uhynula
3. březí klisna z GB, také velice pěkné zvíře, jsem s ní spokojená, dala mi už 4 hříbata a těším se na další
4. klisna z NL, kterou importoval jiný a poté se mnou vyměnil,2 roky jalová, pak 2 roky se sice ohřebila, ale o hříbě přišla, byla velmi plachá, už se konečně ochočila a snad konečně příští rok to vyjde?
5. klisnička z GB doporučená kamarádkou (má její sestru), zamluvená jako hříbě, vzhledem pro mne vysněný kůň, zatím hříbě neměla, ale to zrovna této kobylce klidně odpustím.
6. hřebec z GB, bohužel větší, než bylo popisováno a bohužel s vadou, uhynul aniž bych měla po něm potomky, v podstatě shodou okolností jediný, kterého jsem před příjezdem neviděla ani na fotce (vybrala ho kamarádka)
7. další hřebec z GB, zatím v majetku rok. Do koupě se mi nechtělo, zejména když mi jej chovatelka sama nabízela (nebude v tom háček?), ale pak mne přesvědčilo, že popsala dokonale přednosti i negativa hřebce, např. že přišel o kousínek řas na jednom oku, to bych možná přehlédla nebo považovala za důsledek přepravy... Chovatelka poslala spoustu fotek i video.
Takže - kůň se dá koupit i skoro "nablind", jen podle fotek a referencí na chovatele.
Aggitka na to kápla. Po okolí sítě rozhozené mám už delší dobu, ale opravdu jsou v inzerátech obvykle koně od soukromníků. Projdu si chovatele do sto kilometrů od nás a oslovím je, třeba se něco naskytne. Já všechny své koně dosud kupovala přes přátele (před dlouhou dobou) a ta inzerce asi opravdu nemá cenu.

tony-jcb
napsal(a):
Tak po okolí mi to teda nešlo třeba poncla pro nejmenší jsem vez 200km ale stála za to a né cenou a pro náhodu třeba žofré by mi neprodala ani ohlávku i když koně u nás nijak nestrádají pokud nepočítam dostatek práce jako týrání tak proto koupi a metody neřejně né.
Já bych to řeklo tak, že to, jestli se koně mají úžasně, dobře, slušně, blbje nebo jsou týraní asi hodně určuje oko a způsob vidění světa toho, kdo hodnotí, takže každý si to má dělat a vybírat podle svého, pokud může.Pokud nemůže, má vědět, co by jako kompromis ještě bral a co už ne.A nemá své dobro vnucovat ohněm a mečem druhým do jejich lebensraumu, protože "jiný způsob" nemusí být automaticky"blbý způsob".
Netuším, proč bych vám koně neprodala, ale vím, že jsem třeba chtěla, aby byli venku na volné volbě se vstupem do přístřechu a neomezeným přístupem k vodě, což zas pro irku není pastevko.
A vím, že sposta koní je v boxech 12 hodin nebo na plání na slunci bez přístřechu a často i bez stromů a často i bez vody/pijí před a po/, nechcípnou na to, jsou na to zvyklí-ale já to pokud to jen trochu jde chci jinak, no.Stejně je to s dalším, červi, veterina, kopyta, chování a způsob vzájemného fungování-mantinely má každý jinde.
U práce mi není o to, kolik/prodávala jsme právě proto, že zejména irka potřebovala víc práce/, ale jaká podle jakého systému, cca.
Tak je fajn, že jsme to zatím mohli mít po svém a jsme spokojení a zvěř snad taky, i když každý jinak.
My to máme tak. Jsme díkybohu na vlastním. Pastviny jsou mezi sebou propojené, lesík, remízky, dvě studánky, nyní vyschlý potůček. Přístřešek máme jeden veliký, všichni do něj chodí najednou na šlofíka, když zavelí vůdčí klisna. Polovina je ve svahu, místy kamenitý povrch. Nyní je velké sucho, tak musím přidávat seno a koníkům musím rašplovat každou chvilku kopyta, jak se jim v tom suchu lámou. Znám lidi, co by řekli, že pastevko je špatné. Já si myslím opak. A právě tito lidé by mi možná koně ani neprodali. Vím, že koupě koně má dvě strany, že i prodávající jistě vyšilují z holšišek, které jim ve velkém píší. Měla bych to stejně. On dobře napsaný inzerát je půl úspěchu - a že v něm bývá i 90% lží? I to se stává... Rozhodila jsem sítě po chovatelích v širokém okolí, možná se zadaří najít nějakého hodného, nepotřebného a nevýkonného moulu, který už majiteli nestačí, protože se s ním dál neposune a přitom mu není lhostejné, kam ho prodá. Pro nás by byl třeba takový moulík ideální . Děkuji za všechny komentáře a za naději.
Anonymní

XXX.XXX.215.213
Osobně doporučuji kouknout i na německých stránkách www.ehorses.de, přece jen to k našim sousedům nemáme tak daleko a najdete tam hodně slušných koní za dobré ceny.
Známá sháněla takového koně jak popisujete přes 3 měsíce, objela pomalu celou ČR a všechny inzerované "hodné koníky", aby pak sehnala valacha od svého kamaráda, který bydlel ve vedlejší vesnici.
V dnešní době je o ježdění větší zájem než dřív, takže hodného koně v nižší cenové kategorii je skoro nemožné sehnat, nebo jde o koně s nějakými zdravotními problémy, apod.
Na druhou stranu jsou prodejci co vlastně nechtějí prodat. Zvíře inzerují nějaký čas, ale když jim zavoláte, koupi vám rozmlouvají, nakonec z nich vypadne že ho něchtějí prodat daleko, do chovu, pod sedlo, do tahu, zrovna podle vámi požadovaného využití... Ještě beru ty co to oznámí do telefonu, něktěrí vás nechají jet i 100 - 200 km a pak vám zavolají, že neprodají... Taky prima
Ona je v dnešní době potíž na obou stranách- kupec má problém najít slušného koně, prodejce zase slušného kupce, který si koně bude vážit. Kupec má ale větší výběr. Je omezen pouze financemi a někdy vzdáleností.
Ale stejně jako má kupec obavy z koupě určitého koně a pak od ní odstoupí, prodávající, pokud prodej není nezbytný a na koni mu záleží, může taky couvnout. Pochybných kupců je asi stejné množství jako pochybných koní.
to zní dost pesimisticky... Za víkend jsme objeli 6 koníků.5 z nich za to nestálo, v inzerátech byli popisem dosti přikrášleni. Šestý byl netknutý, údajně s ním nikdo nikdy nepracoval,4-letek. Líbil se mi nejvíc. Nic neumí. Ale možná by to bylo lepší než zrazené zvíře. Musím si to nechat projít hlavou. Prakticky shrnuto a podtrženo - víkend v háji a nic z toho.
Oni ti kupci občas také stojí za to.
1. ptají se vás na věci, které jsou jednoznačně uvedeny v inzerátu
2. pokud máte cenu dohodou, nabídnou asi polovic rozumné nepřemrštěné ceny takovéhoto koně
3. nabízíte-li koně jako společníka (=už pracovně nepoužitelného), zní dotazy asi takto: unese 100 kilového chlapa? Uměl by tahat dříví z lesa?
4. nabízíte-li hříbě k rezervaci, mnohý se diví, že 2 měsíční prcek není ihned k odvozu
5. přijedou se podívat na nabízeného koně, ale pak z vás chtějí vymámit jiné zvíře, které na prodej není
6. diví se, že k hříběti není sedlo zdarma
To vše se mi už stalo.
Ale zase jiní kupci jsou mí přátelé doslova navždy, kdy nás spojuje mnou odchovaný kůň, kdy se mohu radovat, jak si dobře vede (ve sportu, na výstaváchm, v chovu).
Aggitto, máš určitě pravdu. Nechtěla bych v dnešní době prodávat! Je to nejspíš o nervy. Oni prodávající už musí mít plné zuby hloupých dotazů, jedna paní mi říkala, že jí pravidelně volají děti a předstírají vážný zájem. Hrají si. Další pán mi řekl, že mě tam "chtěl dostat" a myslel si, že se tím zvýší šance mě přesvědčit, že toho vydrbaného koně chci . Není to jednoduché.
Z mé strany by mi stačilo, kdyby inzeráty byly pravdivé a byly v nich informace, které mě osobně přijdou jako základní - pravdivý věk, povaha, stručný popis, co koník umí a pro koho je vhodný, přibližná výška, informace o zdravotním stavu. Nejsem náročná, jen chci hodné a opravdu zdravé zvíře.
Kdybych prodávala mojí kobylku, nikdy bych ji například neprodala pod začátečníka, přitom je pro něj vhodná a trpělivě by snášela začátečnické chyby - také bych zkreslovala, jen v obráceném směru. Neprodala bych ji pod něj proto, že bych prostě nechtěla, aby to podstupovala. Asi tak.
Nic moc veselého to není no. My sháníme už půl roku, ale u nás je problém, že hledáme zdravého (!) společníka, pouze občas pod sedlo, když přijede návštěva, která jezdit umí a chce se projet. Případně pokud se manžel rozhodne, že si se mnou občas vyjede (jednou za uherský rok, není jezdec, ale sedí dobře a základy má v kapse). Krom zdraví a toho, aby byl kůň hodný, nemáme jiné nároky a naše představa o ceně je proto dost nízká. Asi nereálná, nevím. Každopádně v cenové relaci do dejme tomu 25tis. jsou koně zmrzačení, zrazení, charakterově lidmi zkažení, bez oka - ale samozřejmě "jim to v ničem nevadí", muchaři, dušní - ale také "jim to pro náš účel nevadí" apod. Kůň, na kterého dávám sedlo a prchá chudák. Viděla jsem jich už dost. Upřímně to vzdávám. Nechci investovat 60tis. do koně, který bude v provozu max. jednou týdně. Ano, za tu cenu jsem našla moc pěkné. Kdybych měla pro něj využití, dala bych to, ale připadá mi to jako ptákovina.
ifauna1
napsal(a):
Nic moc veselého to není no. My sháníme už půl roku, ale u nás je problém, že hledáme zdravého (!) společníka, pouze občas pod sedlo, když přijede návštěva, která jezdit umí a chce se projet. Případně pokud se manžel rozhodne, že si se mnou občas vyjede (jednou za uherský rok, není jezdec, ale sedí dobře a základy má v kapse). Krom zdraví a toho, aby byl kůň hodný, nemáme jiné nároky a naše představa o ceně je proto dost nízká. Asi nereálná, nevím. Každopádně v cenové relaci do dejme tomu 25tis. jsou koně zmrzačení, zrazení, charakterově lidmi zkažení, bez oka - ale samozřejmě "jim to v ničem nevadí", muchaři, dušní - ale také "jim to pro náš účel nevadí" apod. Kůň, na kterého dávám sedlo a prchá chudák. Viděla jsem jich už dost. Upřímně to vzdávám. Nechci investovat 60tis. do koně, který bude v provozu max. jednou týdně. Ano, za tu cenu jsem našla moc pěkné. Kdybych měla pro něj využití, dala bych to, ale připadá mi to jako ptákovina.
Charakternich koni je v prodeji velmi malo. Proto se nedivte, ze vam jej nikdo neproda za takto smesnou cenu. Pokud budete pouzivat kone jen obcasne, slevila bych z naroku na zdravotni stav. Je spousta vad, ktere nevyzaduji lecbu a pouze omezuji vyuziti kone na lehkou ci obcasnou rekreaci - coz je vas ucel.

Najhoršie je, že tí inzerujúci koľkokrát ani neklamú, len sa holt napr moja predstava o charakternom a perijazdenom koni nezlučuje s tou ich. O zdraví ani nehovorím.
Pre mňa bol top kupujúci nejaká slečna z opačného konca republiky, ktorá po mne požadovala, aby som zadarmo prišla k nej aj s koníkom, aby si ho mohla vyskúšať. Cena koňa bola pri tom plus-mínus asi tak náklady na tú prepravu...
Většina koní se dá srovnat k obrazu nového majitele a přiježděnost snad není problém?!
I se zdravotním stavem se dají dělat zázraky.
ALE chce to ČAS !
Zdá se mi to nebo dnes každý chce všechno hned?
Koupila jsem si nového koně a opravdu nebyl ideální.
Po půl roce se, myslím, situace obrací správným směrem.
Kůň začíná kominukovat, zdravotní stav se (ťuk, ťuk) taky zlepšuje.Vztah s koňským partnerem ve výbehu už je taky ok, vlastně mimo to, že nejezdím (asi bych v tom horku umřela), je situace velmi dobrá.
A to jsem po dovezení myslela, že koně vrátím.
Nevrátila a teď jsem tomu ráda.
Mám nového parťáka, nenáročného, velikostí akorát ke mě, téměř zdravého.Tak co mi chybí ke štěstí?
Jen nějaký ten rok, co mi ještě bude sloužit zdraví, abychom si to s Lokim užili.
Přesně tak, Tony. Radši si vychovám vlastní hříbě, vím o všem, co se mu v životě přihodilo a pokud něco podělám, pěkně si to po sobě s pokorou opravím než napravovat chyby někoho jiného a riskovat zdraví dětí mých i dětí, které k nám chodí. Není to o čase, já nespěchám, nehledám koně za každou cenu, jeden poklad mi tu zdárně roste. Nemám tu podmínky na to rovnat nevychovaného koně.
No...tohle se mi nelíbí číst. Také už delší dobu sháním a marně. Já zase hledám koně pro manžela a občas i pro sebe, když je moje kobyla mimo provoz (čím dál tím častější situace bohužel). Cenově si můžu dovolit dát víc, ale zase vzhledem k účelu mi připadá rozumné max. těch 40 tis. Jezdíme pouze na vyjížďky ven, nepotřebuji vznosné chody, nepotřebuji extra přiježděné zvíře a živé temperamentní. Prostě bobka na ven. A víte co? Nenašla jsem. Když už se mi nějaký inzerát líbí, je to od nás 300km a vzhledem k tomu, jak jsem doma vytížená, je mi líto času. Vím, jak inzeráty lžou a v 99% bych jela zbytečně .
Řešilo se i na Equichannelu - největší poptávka je po charakterním zvířeti, dostatečně chodivém, ale nikoli plašanovi, zdravém na alespoň na 99%, za cenu 30-50 tisíc. Prostě až na sportovní věci jinak vlastně to nejsuprovější zvíře, aby ho zvládl třebas i začátečník vyčistit, nasedlat, jezdit.
Ale bohužel za tuto cenu seženete charakterního a zdravého leda shetlanda
Na druhé straně je spousta velmi laciných koní s nějako většinou zdravotní, často i povahovou vadou doslova za hubičku, ale ti jsou i "zadarmo drazí", když si spočítáte, kolik dáte za přípravky pro třebas muchaře, za výcvik koně nerespektujícího člověka atd.
ifauna1
napsal(a):
On vám nového mercedesa za 50 tisíc také nikdo neprodá jen proto, že s ním budete jezdit jen o víkendu na nákup. Prostě buď přihodíte, nebo se spokojíte s otlučenou fábkou ;-).
aggitta
napsal(a):
Řešilo se i na Equichannelu - největší poptávka je po charakterním zvířeti, dostatečně chodivém, ale nikoli plašanovi, zdravém na alespoň na 99%, za cenu 30-50 tisíc. Prostě až na sportovní věci jinak vlastně to nejsuprovější zvíře, aby ho zvládl třebas i začátečník vyčistit, nasedlat, jezdit.
Ale bohužel za tuto cenu seženete charakterního a zdravého leda shetlanda
Na druhé straně je spousta velmi laciných koní s nějako většinou zdravotní, často i povahovou vadou doslova za hubičku, ale ti jsou i "zadarmo drazí", když si spočítáte, kolik dáte za přípravky pro třebas muchaře, za výcvik koně nerespektujícího člověka atd.
Já myslím, že hodná zvířata se prostě přes inzerci neprodávají :-D. Třeba se poštěstí sehnat něco přes trenéry a kamarády v okolí. Mně osobně nevadí ceny, mně vadí, že v inzerátech není pravda. To je takový problém napsat, že zvíře je plaché nebo nemá rádo box? Sakra, každý jsme nějaký, u koní to platí jakbysmet. Je spousta vad, které někomu vadí a druhému nemusí.
Myslím, že Majka to vyřešila dobře, prostě si počká a jednou se dočká.
ifauna1
napsal(a):
Já myslím, že hodná zvířata se prostě přes inzerci neprodávají :-D. Třeba se poštěstí sehnat něco přes trenéry a kamarády v okolí. Mně osobně nevadí ceny, mně vadí, že v inzerátech není pravda. To je takový problém napsat, že zvíře je plaché nebo nemá rádo box? Sakra, každý jsme nějaký, u koní to platí jakbysmet. Je spousta vad, které někomu vadí a druhému nemusí.
Myslím, že Majka to vyřešila dobře, prostě si počká a jednou se dočká.
Zdravotní problémy libovolného druhu, artroza, podotrochloza, chronické záněty, bolesti zad... nekorektní stavba těla (=potenciál zdravotních problémů), zdrhání na loukách, neochota chodit první, neochota jít od koní, lekavost, tvrdohlavost, snaha sundat jezdce, kroucení se od domova a caplování směrem domu a jiné projevy odporu k ježdění, kousavost, nerespektovování ohradníku, kopavost... jsou všechno věci, které se u koní vyskytují v hojné míře a není NIKDO, komu by nevadily. Takže když chce člověk prodat, tak je logické, že se je snaží zatlouct, protože jinak je při převysu nabídky oproti poptávce riziko, že by neprodali, protože by kupec raději vzal od někoho, kdo prodávaného koně vychválí do nebes.
Napíšu to troch přes koleno ale což. Když hledáte parnera pro život tak taky nejdete do nejbližší kavárny nebo hospody se slovy tady a ted si vyberu a hotovo a kůň je aspon pro mne taky životní partner tak proste nezbívá než hledat a zkoušet.Chápu že spousta lidí co má koně jako sportovní náčiní nebude souhlasit ale je to můj názor se kterym se nemusí nikdo ztotožnit, nikoho k tomu nenutím. Asi prostě nedokážu říct kolik času se vyplatí investovat do hledání partnera a kolik ne to má asi každý jinak.
Já napíši zkušenost z druhého soudku.
Měli jsme kobylku 8 let. Exteriérově krásná groška. Bez PP. KVH 148 cm. Povahově skvělá jednoduchá kobylka. Sveze každého, u nás nikoho nesundala. Jen se tu a tam lekla. Nikam neprchala, sama se klidnila. Ve stádě dominantnější. V původu pravděpodobně shagya- exterierově to sedělo, i ten arab v ní byl cítit. Pakliže by ji v terénu někdo hecoval, místo lehké pobídky, běžela by skutečně až do padnutí. To jest chodivá, ale na volné otěži, s citlivými pobídkami. Byla více vzrušivá. Mezi koňmi složitější (uťapaná). Sport jsme nezkoušeli. Na huberty by si taky asi zvykla. Ale já nemám ráda ten stres kolem..
Já hloupá měla hrozný strach, aby si ji nekoupil někdo, kdo ji zhuntuje, ale abych zase nenazasovala cenu moc vysoko, když je bez PP.. Když se všude píše, jak je koní hodně. Že to nikdo nechce...
No, napsala jsem 25tis. Volali mi lidé, že ji okamžitě rezervují. Nakonec se začali i přehazovat s cenami.. No děs! Byla odvezena během 3 dnů a skutečně jsem si mohla ze zájemců vybírat. Přijet se přijela veterinářka, která si pro ni druhý den okamžitě jela. Aniž by si ji vzala do ruky, řka mám zrovna alergii.. Až mě mrzelo, že kobuška nemohla nic předvést.
A pak sháněla něco podobného kamarádka. A skutečně takoví koně prostě nejsou. Na inzerci nevisí nijak dlouho. Když už je do inzerce někdo dá, je to fofr akce. Jinak takto prezentovaní koně, kteří v inzerci jsou, mají většinou nějaký zdravotní problém, nebo tam platí klasický inzerentní slovník- dopředný = ani Pánbůh ho nezastaví, atd...
kamarádka nakonec sehnala kobylku přes známost z druhé strany republiky. Naprosto pohodovou, vysportovanou, zdravou tuším i papírovou za hubičku.. Takže dá se, je to chce hledat :)
A jen dotaz pro ostatní. Na kolik myslíte, že se dá nahodnotit kobylka bez PP, která je na ošetřování 100%, pod sedlem akční (ale hodná!), viz. úvod mého příspěvku. Mě prostě hlava nebere, že jsme si za ni mohli tenkrát říct 50tis. Asi jsem nějak hibernovaná, neb jsem byla přesvědčená, že takové ceny už mají koně s původem...?
ff12345

XXX.XXX.172.226
avelanc
napsal(a):
Měli jsme kobylku 8 let. Exteriérově krásná groška. Bez PP. KVH 148 cm. Povahově skvělá jednoduchá kobylka. Sveze každého, u nás nikoho nesundala. Jen se tu a tam lekla. Nikam neprchala, sama se klidnila. Ve stádě dominantnější. V původu pravděpodobně shagya- exterierově to sedělo, i ten arab v ní byl cítit. Pakliže by ji v terénu někdo hecoval, místo lehké pobídky, běžela by skutečně až do padnutí. To jest chodivá, ale na volné otěži, s citlivými pobídkami. Byla více vzrušivá. Mezi koňmi složitější (uťapaná). Sport jsme nezkoušeli. Na huberty by si taky asi zvykla. Ale já nemám ráda ten stres kolem..
Já hloupá měla hrozný strach, aby si ji nekoupil někdo, kdo ji zhuntuje, ale abych zase nenazasovala cenu moc vysoko, když je bez PP.. Když se všude píše, jak je koní hodně. Že to nikdo nechce...
No, napsala jsem 25tis. Volali mi lidé, že ji okamžitě rezervují. Nakonec se začali i přehazovat s cenami.. No děs! Byla odvezena během 3 dnů a skutečně jsem si mohla ze zájemců vybírat. Přijet se přijela veterinářka, která si pro ni druhý den okamžitě jela. Aniž by si ji vzala do ruky, řka mám zrovna alergii.. Až mě mrzelo, že kobuška nemohla nic předvést.
A pak sháněla něco podobného kamarádka. A skutečně takoví koně prostě nejsou. Na inzerci nevisí nijak dlouho. Když už je do inzerce někdo dá, je to fofr akce. Jinak takto prezentovaní koně, kteří v inzerci jsou, mají většinou nějaký zdravotní problém, nebo tam platí klasický inzerentní slovník- dopředný = ani Pánbůh ho nezastaví, atd...
kamarádka nakonec sehnala kobylku přes známost z druhé strany republiky. Naprosto pohodovou, vysportovanou, zdravou tuším i papírovou za hubičku.. Takže dá se, je to chce hledat :)
A jen dotaz pro ostatní. Na kolik myslíte, že se dá nahodnotit kobylka bez PP, která je na ošetřování 100%, pod sedlem akční (ale hodná!), viz. úvod mého příspěvku. Mě prostě hlava nebere, že jsme si za ni mohli tenkrát říct 50tis. Asi jsem nějak hibernovaná, neb jsem byla přesvědčená, že takové ceny už mají koně s původem...?
No já vám nevím, ale sama jsem prodávala za 50 tis. mladého koně výborného charakteru, vysokého, s pp po sportovně úspěšných rodičích. Spoustě zájemců ale přišel drahý, protože nebyl připravený do sportu, neměl odchozené žádné hobby závody, nechodil s hlavou automaticky na kolmici a tak dále.
Většina měla zájem o koně pro děti a začátečníky do sportu, ale jen do nižšího, takže nejlépe tak za 30 tisíc :).
Koupila jsem loni valáška 152 cm, křížence haflXčt, pětiletého za 40 tis. Je to charakterní koník, v terénu nelekavý, přiměřeně chodivý, příjemně citlivý na pobídky a bez zlozvyků (přiměřeně věku). Exteriérově sice né úplně hvězdný, ale žádnou výraznou vadu, která by mohla dělat problémy, nemá, stejně tak žádné zdravotní problémy. Myslím že to byla velice dobrá koupě, ani mě nenapadlo že by měl být jako kříženec levnější. Hledala jsem po inzercích i po známých skoro rok, koní jsem taky objela dost, takže potvrzuju že je to těžký. Hledala jsem hodného menšího mohutnějšího koníka na rekreaci, jako spousta lidí - v inzerci je jich minimum a vždy jen na krátkou dobu (pokud popis odpovídá skutečnosti) a cenově jsou kolem těch 30-60tis podle věku. O původu to určitě není.
Avelanc - kobylku byste určitě za 50 prodala. Ono zase kobyly s původem a ještě navíc charakterní a podobných kvalit jako ta vaše, byste určitě za těch 50 nesehnala, tam bych to viděla klidně o 30 tis výš.

To avelanc: Tak ono je to hlavně o tom, jak na to člověk spěchá. Mohla jste si říct těch 50 a pak ubírat, dokud by se někdo chytil. Obecně tenhle typ zbarvení je víc in a ikdyž to nebyl úplně kůň pro každého, jak jste sama řekla, byla snadno jezditelná a nezákeřná. To je myslím to, co teď skoro každý poptává. Tak se dá i ta cena nadsadit. Vídám v inzerci malé koně bez PP a ikdyž nejsou exteriérově nijak zajímaví, protože jsou charakterní (říká prodejce), tak si za ně klidně přes 40 řeknou a jsou prodejní.
Ale to už je teď jedno. Už máte prodáno. Možná jste se mohla poradit s někým, komu koní prochází rukami víc a v cenách se lépe orientuje. Poučení pro příště ;)
Já měla totéž, ikdyž s nemocným koněm. Schvátila se mi po několika letech našeho soužití ponička. Používala jsem jí pro děti - byla úžasný parťák,8letá. Sice nebyla moc přiježděná na place, ale znala lonž a všelijaké rušivé elementy, žila s velkými koňmi i dalšími hosp. zvířaty. Do té doby bez jakýchkoli zdrav.obtíží.
Léčili jsme několik týdnů, byla na izolaci, obětovala jsem kus pískové jízdárny, aby měla maximálně vhodný povrch a kopyta se mohla dát co nejlíp dokupy. Prodávala jsem jí jako schvácenou s tím, že je třeba další následná péče, častější kovář, atp. chodila toho času však již normálně, řádila ve výběhu (jízdárně). Říkala jsem si, že takového koně nikdo chtít nebude, je to spousta starostí, navíc poníček... - já neměla možnost jí dělat paddock - mám koně na pastevku a než jí držet v izolaci, rozhodla jsem se jí prodat do lepších podmínek.. Inzerát jsem podala za 6 tisíc a během několika málo hodin jsem měla několik zájemců, kteří se taky přehazovali v cenách... vyslechla jsem si i nadávky, že když už je rezervovaná, tak jaktože klamu lidi tím, že jí dál nabízím (do hlavičky inzerátu však již bylo doplněno slovo "rezervace")... takže to člověk nikdy neodhadne, jaký zájem bude, myslím...
tony-jcb
napsal(a):
Napíšu to troch přes koleno ale což. Když hledáte parnera pro život tak taky nejdete do nejbližší kavárny nebo hospody se slovy tady a ted si vyberu a hotovo a kůň je aspon pro mne taky životní partner tak proste nezbívá než hledat a zkoušet.Chápu že spousta lidí co má koně jako sportovní náčiní nebude souhlasit ale je to můj názor se kterym se nemusí nikdo ztotožnit, nikoho k tomu nenutím. Asi prostě nedokážu říct kolik času se vyplatí investovat do hledání partnera a kolik ne to má asi každý jinak.
Tak to máte pravdu Souhlasím
To hhippie: Já nelituji, že jsme ji prodali za výše uvedených podmínek. Dostala se do skvělých rukou. S majitelkou jsem stále v kontaktu. Mohu se kdykoliv přijet podívat. A pakliže se skutečně něco nevytelí, bude tam kobylka až do svého konce.
Nesvrbí mě prsty, že jsme za ni dostali málo. Spíše jsem byla šokovaná, že charakter je možné nahodnotit stejně jako původ. Čekala bych, že charakter je samozřejmost a pakliže je nějaká chybka v povaze, cenu snižuje.. :) Takže to byl spíše takový výkřik do tmy.

Rozumím. :)
Každopádně v současné situaci stavu trhu koní, kdy jich je tolik, převážně za pár korun, a kříží se vše se vším, a lidi nejčastěji shánějí koně do lesa a ne na chov nebo sport, je původ jedno - jdou po charakteru. Takže tímhle Vaším případem se to zase potvrzuje, jakým směrem ten náš český koňský svět spěje. Ještě, že jsou tu pořád nějací nadšenci, kteří se věnují chovu konkrétního plemene - jinak by snad poptávka po koních s PP skoro zanikla. Navíc kdo chce dobrého papírového sporťáka, obrátí se rád na zahraniční prodejce a dotáhne si něco z Holandska nebo Německa..
Bohužel díky tomu, jací lidé (laici) jsou často majitelé koní - jste aktivní přispěvatel, tak sama vidíte, co se tu řeší... - jdou charaktery koní do kopru a jednoduchý, dobře naježděný nezákeřný kůň se "vyvažuje zlatem"...
Ani se nedivim trendu hodných koní za jakoukoli cenu když dnes 80% majitelů neumí na koni ani základy místo výchovy a ježdění se tu honí koně s pytlikem po kruhovce do zblbnutí a říká se tomu komunikace obrovská část trenérů chválí jak o život aby přijeli znova když je chyba může za to kůň jinak si nevydělaj v tu chvíly má potom takovej neskaženej jednoduchej salámista cenu zlata A první tento trend odnesly koně s výbornym původem protože si je kupovaly zbohatlíci který kolem koní ani neprošly a všichni kdo se o ně měly starat jim nesměly říct že to dělaj blbě ( okamžitá výměna stáje a trenéra ) mezi námi kolik znáte koňáků co u toho zbohatly takže se vyrábějí zmetci z koní jdou z ruky do ruky a pak když se ukáže normální kůň tak má velkou cenu bez ohledu na původ.
avelanc
napsal(a):
Ono s tou cenou koní je to hrozně ošemetné. Kolikrát je jedno původ (protože ten kůň prostě není v hlavě v pořádku či má nějaký dědičný zdravotní problém), potom není tak krásný, ale má výkonost, potom jsou míšenci či s nezajímavým původem, ale za to nádherní koně, a potom to nepovedené křížení (tenká holeň, mohutné tělo, hlava jako škopek) za cenu, za kterou nemohou nikdy prodat...
Já koupila remontu za 20 tisíc (taky kříženec - za půl roku prodala o 10 tis. více). Neskutečně inteligentní a učenlivé zvíře. Jednou mu to člověk ukázal, naznačil, dal holeň, podruhé to udělal a potřetí už naprosto jako profík. Tak učenlivého koně jsem ještě pod sebou neměla. Za půl roku byl přiježděný do L drezury, a to jsem se opravdu moc nenadřela a dril ten koník fakt neměl, cca 3x do týdne nic náročného, do toho terén a lonž. Ten koník byl i líbivý, tak byl taky hned pryč, což jsem obrečela, ale má se skvěle, takže to je hlavní.
Chtěla jsem něco jiného, většího. Tak jsem si koupila plňase - úplné dítě. Shodou okolností opět dá se říci remonta (běhal, potom se flákal, jízdárenské práce moc neznal) a za skoro stejnou cenu, jako jsem prodala toho mého - 35 tis. Sice má perfektní původ, ale k čemu to je, když neběhala jak bylo potřeba, k ničemu. Spíš mi přijde úsměvné až smutné, že připouštění jejím otcem stojí 50 tisíc, a kůň se v "dospělosti" prodává dokonce dost pod cenou samotného připuštění a to je původový čistokrevný kůň českého chovu.
Já jsem po špatných zkušenostech v ČR sáhla do zahraničí a za kvalitu si připlatila. Kůň mě sice stál přes 100tis (naštěstí prodávající něco slevil z původní ceny), ale byl zdravý, nezkažený, bez vad a temperamentu přiměřeného jeho věku, pohlaví a plemenu a na jeho pohlaví mimořádně dobrého charakteru (to poslední hodnoceno s odstupem pár měsíců po koupi).
Jsem docela překvapená, když si lidi stěžují, že nemůžou sehnat hodného, přiježděného koně doslova za pár korun. Nevím, jestli jsou tak hloupí, že si neuvědomují, že se kůň se sedlem a dobrou výchovou nerodí, ale musí se mu v tomto směru někdo velmi důkladně věnovat a to stojí čas a vyžaduje to znalosti, které kupující prostě nemá. Proč by měl takový kůň stát málo, když s ním je nejvíc práce? Postrádám v tom logiku, kvalita přece nemůže být zadarmo.
Nanny

XXX.XXX.199.180
Jak to tady čtu, tak mám jenom postřeh k těm cenám. Četla jsem teď jeden německý časopis o koních, mají tam rubriku, kdy tým v čele s profesionálním jezdcem vybere náhodného koně v inzerci a jede ho otestovat. Tentokrát se jednalo o desetiletou kobylu dovezenou z Polska, uměla akorát jít rovně a zastavit, ale byla nezkažená, důvěřivá k lidem, nebojácná a ochotná a chtěli za ni 3000 eur. Cena byla okomentována jako adekvátní za koně, který sice nic moc neumí, ale je nezkažený a ochotný k práci a bude dobrý na rekreační ježdění. Takže i u nás bych si raději připlatila za charakterního koně než jenom koukat na co nejnižší cenu.

Úplný souhlas s Tonym.
Alfi - právě proto jsem sáhla po sotva obsednuté kobylce, kterou si taky dělám sama. Ale ne každý má schopnosti a zkušenosti si koníka přijezdit sám. Spíš na opak.
Je fakt, že to postrádá logiku, jak píšeš. Ale lidi to maj nastavené jinak - nechci po tom koni, aby byl výkonný sporťák, tak proč bych za něj platil moc peněz. Blbý je, že na to stejně dojížděj zas jen koně. Nakonec ten lesojezdec sáhne po něčem levnějším, protože přece nebude za koně do lesa dávat 50tisíc... přiveze si nějakého, co nebude zvládat a kůň půjde zas o dům dál, s dalšími zlozvyky a špatným chováním. Nejhorší na tom je, že lidi nehledaj chyby u sebe, ale u těch zvířat, se kterými se neumí dorozumnět a tak se prohlubují špatné vztahy...a kolečko se uzavírá... cesta do pekel jenže dokud se nechytnou lidi za nos a nezačnou vyhledávat pomoc u profíků (a kdo je profík, když se v tom začátečník nevyzná? Někdo, kdo umí o krok víc než on? Nakonec se ale zjistí, že ten taky nic nevyřeší, protože ví taky kulový...), tak to bude vypadat pořád tak, jak to vypadá teď... to je jen takové to naše stálé brečení tady po tom, aby se ten "koňský svět" vzpamatoval... ale nepropademe skepsi, třeba se dočkáme
Nanny
napsal(a):
Jak to tady čtu, tak mám jenom postřeh k těm cenám. Četla jsem teď jeden německý časopis o koních, mají tam rubriku, kdy tým v čele s profesionálním jezdcem vybere náhodného koně v inzerci a jede ho otestovat. Tentokrát se jednalo o desetiletou kobylu dovezenou z Polska, uměla akorát jít rovně a zastavit, ale byla nezkažená, důvěřivá k lidem, nebojácná a ochotná a chtěli za ni 3000 eur. Cena byla okomentována jako adekvátní za koně, který sice nic moc neumí, ale je nezkažený a ochotný k práci a bude dobrý na rekreační ježdění. Takže i u nás bych si raději připlatila za charakterního koně než jenom koukat na co nejnižší cenu.
To vypadá na zajímavý počin, kdyby taková rubrika byla v Jezdectví, tak bych si ho snad i kupovala. Nebo alespoň v knihovně nahlédla ;-)
Otázkou je, nakolik to je pravda a nakolik je to na objednávku kamarádů toho týmu - "hele Franto, přijeď, dotáhl jsem kobylu z Polska, nic neumí, ale je docela pěkná a když vysvělíš, že je to vlastně výhoda, že nic neumí a není zkažená, tak mi za ní lidi utrhaj ruce".
keira
napsal(a):
To vypadá na zajímavý počin, kdyby taková rubrika byla v Jezdectví, tak bych si ho snad i kupovala. Nebo alespoň v knihovně nahlédla ;-)
Otázkou je, nakolik to je pravda a nakolik je to na objednávku kamarádů toho týmu - "hele Franto, přijeď, dotáhl jsem kobylu z Polska, nic neumí, ale je docela pěkná a když vysvělíš, že je to vlastně výhoda, že nic neumí a není zkažená, tak mi za ní lidi utrhaj ruce".
Němci nejsou Češi. Tady bych se tohoto scénáře obávala, tam ani ne:o)
Nicméně k tématu: koní je jak s*aček, což přímo souvisí s tím, že si je pořizuje a množí kde kdo, zdaleka ne každý s nimi umí zacházet, natož je něco naučit (tedy něco žádoucího:o).
Logicky tím vznikla dost velká skupina "bezcenných" koní, která obecně na trhu tlačí ceny dolů, ale kvalita si svou cenu stále drží - protože těch kvalitních koní je paradoxně spíš málo, nikomu se totiž nevyplatí je chovat. Dvacet až čtyřicet tisíc je cena, za kterou se prodávají nejčastěji koně velmi mladí, staří, což se bohužel obvykle váže se špatným zdrav. stavem, koně s "jen estetickou" vadou, zdravotními "v ničem nevadícími" problémy, hříbata, ájedničky stažené z dostihů, malí koně, poníci a koně, kteří z jakéhokoliv důvodu nejsou pro trh atraktivní.
To, co shání zadavatelka, je ideální rekreační kůň, pro kupce atraktivní je a takového za tyhle prachy prodá pravděpodobně jen ten, kdo na prodej z nějakého důvodu spěchá, protože za tyhle peníze ho prodá klidně do tří dnů.
Kdybych takového sháněla a chtěla, aby byl v nejlepším věku, počítala bych spíš s tím, že bude stát takových 50-80 tisíc, realisticky.
Lidi, musím sem vložit něco pro "zasmání". Jsem prodejce kobylky a včera mi přišel mail, který mě docela zaskočil. Co se týče gramatiky, to neřeším, také dělám chyby, ale absence pozdravu, či oslovení mě tedy dostala. No nic, přizpůsobila jsem se:
zájemce: takže by pro začetnici byla v hodná?
já: ne, pro začátečnici by vhodná nebyla... to ale není žádný kůň.
Otázkou je, kdo je podle vás začátečník?
zájemce: mám nějaké skušenosti ale mě by stačilo na dlouhé vyjíždky
já: dle odpovědí by pro vás jistě vhodná nebyla.
Setkáváte se také s takovými odpověďmi na inzerát? Mám jich čekat víc
Já teda musím říci, že když jsem prodávala koně, tak jsem měla samé solidní lidi a i ti, co mi volali nebyli špatní, tak to jsem štěstí měla, ale nyní prodávám sedlo a taky jsem se musela zasmát - psala mi nějaká slečna/paní ze Slovenska (v překladu):
Dobrý den. Mám pro vás solidní nabídku, dám vám za to sedlo 10 tisíc, když už jsou ty vánoce.
Sedlo stojí 13. tis - a to jsem měla chuť potom napsat, že když jsou ty Vánoce, tak mi mohla dát 16 tis.
neluše
napsal(a):
Lidi, musím sem vložit něco pro "zasmání". Jsem prodejce kobylky a včera mi přišel mail, který mě docela zaskočil. Co se týče gramatiky, to neřeším, také dělám chyby, ale absence pozdravu, či oslovení mě tedy dostala. No nic, přizpůsobila jsem se:
zájemce: takže by pro začetnici byla v hodná?
já: ne, pro začátečnici by vhodná nebyla... to ale není žádný kůň.
Otázkou je, kdo je podle vás začátečník?
zájemce: mám nějaké skušenosti ale mě by stačilo na dlouhé vyjíždky
já: dle odpovědí by pro vás jistě vhodná nebyla.
Setkáváte se také s takovými odpověďmi na inzerát? Mám jich čekat víc
Myslím, že koníci, jako je ta vaše, se neprodávají snadno. Zkušený člověk, který by si s kobylkou věděl rady, si raději připlatí za korektně stavěného a klusáctvím nezkaženého koníka. A na nízkou cenu se budou chytat právě takoví, jako jste uvedla.
Já vždy přepočítávám jeden koňoměsíc jako 7tisíc (pokud se nic nepotentí). Takže je pro mě výhodnější koupit již přiježděného koně o pár desítek tisíc dražšího než koupit zvířátko, co umí nesmysly z dostihů a pak se s ním rok (tzn.90tis.kč) mořit.
Ale držím palce, aby inzerát uviděl někdo, kdo má klusáky rád, umí to s nimi a třeba má koně doma za barákem, takže je mu jedno, jak dlouho se s kobylkou bude babrat.
keira
napsal(a):
Myslím, že koníci, jako je ta vaše, se neprodávají snadno. Zkušený člověk, který by si s kobylkou věděl rady, si raději připlatí za korektně stavěného a klusáctvím nezkaženého koníka. A na nízkou cenu se budou chytat právě takoví, jako jste uvedla.
Já vždy přepočítávám jeden koňoměsíc jako 7tisíc (pokud se nic nepotentí). Takže je pro mě výhodnější koupit již přiježděného koně o pár desítek tisíc dražšího než koupit zvířátko, co umí nesmysly z dostihů a pak se s ním rok (tzn.90tis.kč) mořit.
Ale držím palce, aby inzerát uviděl někdo, kdo má klusáky rád, umí to s nimi a třeba má koně doma za barákem, takže je mu jedno, jak dlouho se s kobylkou bude babrat.
Děkuji, doufám, že se někdo vhodný najde.
Nedělám si iluze, že kobylka bude do týdne z domu ani mě nic netlačí, abych ji co nejdříve prodala. Proto taky s lidmi jednám na rovinu a ještě jim píšu, aby si problematiku strmých spěnek nastudovali a až budou 100% rozhodnutý, tak ať se přijedou podívat. Můžu si tedy dovolit tyto "individua" poslat se vší slušností do háje.
Naštěstí nesmysly z dostihů už snad zapomněla, nyní je to remonta, která zná základy, respektuje člověka a velice lehce se učí. Reaguje na sed, dá se s ní jezdit na "zahozených" otěžích, na jízdárně prostě pohodářka.
Zatím mi tedy také psali samí normální lidé, kteří náhodou měli zrovna na prodej poníka (kobylku prodávám, protože chci něco malého pro syna). Když jsem napsala, že jejich poníka ale nechci, tak už se neozvali Zajímavé
polárka.15
napsal(a):
Já teda musím říci, že když jsem prodávala koně, tak jsem měla samé solidní lidi a i ti, co mi volali nebyli špatní, tak to jsem štěstí měla, ale nyní prodávám sedlo a taky jsem se musela zasmát - psala mi nějaká slečna/paní ze Slovenska (v překladu):
Dobrý den. Mám pro vás solidní nabídku, dám vám za to sedlo 10 tisíc, když už jsou ty vánoce.
Sedlo stojí 13. tis - a to jsem měla chuť potom napsat, že když jsou ty Vánoce, tak mi mohla dát 16 tis.
To bych jí ale klidně napsala, když si může srandu dělat ona, tak proč ne Vy (i když ona to asi myslela vážně).

Allthebest
napsal(a):
Zdravím vespolek! Chtěla bych se zeptat, jestli mi někdo ze zkušených v koupi koní může dát zpětnou vazbu - názor na konkrétní hříbě ČT, které mám v merku. Více info i foto bych poslala do SZ. Chápu, že se tím asi nebude mít nikdo chuť zabývat, ale kdyby přece, písněte mi..:-) Díky!
Neblbněte a nechte si poradit od profesionála, který s vámi koně osobně prohlédne. Na internetu vám nakecá kdo chce co chce.
napsal(a):
Neblbněte a nechte si poradit od profesionála, který s vámi koně osobně prohlédne. Na internetu vám nakecá kdo chce co chce.
Spíš bude mít tak 10 různých názorů. Ale pokud radící nevidí na vlastní oči, je to pouze ve smyslu: "Já si myslím, že...."
Zkuste Kladruby, Slatiňany,...hřebčíny. Když jsme vybírali koně pro manžela, zaplatili jsme si vyjížďku v Slatiňanech a vyptávali se. Víceméně nic nebyl problém, dokonce nám paní nabízela, že když se vyskytne časem kůň dle zadaných parametrů, dá vědět. Kobylu, na které manžel jel, nechtěl, protože byla moc hodná....:) V hřebčíně Vám nezatají nemoc ani charakterovou vadu. Lze koupit i levněji, než kolem 100tisíc, koně, které nesplňují exteriérové kritériá, nebo klisny co špatně zabřezávají a nejsou ani do sportu. Koně tam od narození znají štábní kulturu, nemají problém postát na úvazu, dát nohy, respektují člověka a jsou odchované ve stádě. Jsou pravidelně krmené.
Cena koní stoupá s výcvikem, jestli si umíte koně přijezdit, ušetříte hodně. Koně jsou přiježděné pro rekreačního jezdce srozumitelně, v pohodě zvladatelné i v aifru na Huberta.
Jinak valacha s původem "Absolon" mám doma asi 15let. Nikdy bych ho nevyměnila. Přesně se životními fázemi a potřebami trefuje do mých životních fází. Pro někoho by byl katastrofou, pro mně nejlepší.
A nenechte si do výběru koně kecat někým jiným (nemyslím prohlídku veterinářem). I supr zdravý a hodný kůň Vám nemusí vyhovovat. Když např. nemáte ráda koně s výraznými chody, kamarádka drezuračka vybere špatně, atd.