Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
Máte někdo za posledního půlroku nějaké zážitky spojené s koupí koně, prodejem koně apod?Myslím jak ty úsměvné, tak ty negativní, kdy jste byli např.kupující a i prodejci?Jsou na tom lidé v republice lépe, nebo je spoustu neználků, kteří ze sebe dělají koŃáky a pak vidíte, že neumí ani zvládnout koně?Mě se totiž zdá, že v poslední době je to fakt neskutečný, kdekdo má koně, dělá ze sebe chytráka, ale nakonec je z něj pitomec, co se prozradí.
Já koupila před koncem roku valáška z větší west. stáje a jsem velmi spokojená. Jeli jsme tam původně na jiného koníka a když paní vyslechla co sháníme, nabídla nám pár dalších koní v naší cenové relaci a jednoho jsme i vybrali. Koník zrovna kuckal, tak sama paní navrhla, že nám ho doveze až bude zdráv.
Supr, víc takových prodávajících:).
, Valach není vhodný do tahu, nezvládá silniční provoz! "
Paní a tahá lépe sám, nebo v páře? On prostě NETAHÁ! To nevadí, já ho chci jen do kočáru pro turisty...Ale on prostě NENÍ vhodný na tahání, bojí se v zápřahu provozu, nejde zastavit! To nevadí, u nás toho moc nejezdí, nejsme D1...a prodáte mi k němu i kšíry? Promiňte pane, ale tohle asi není kůň vhodný pro Vás. Vy jste taky myslím pěkná kráva, co?
Grandina
napsal(a):
Paní a tahá lépe sám, nebo v páře? On prostě NETAHÁ! To nevadí, já ho chci jen do kočáru pro turisty...Ale on prostě NENÍ vhodný na tahání, bojí se v zápřahu provozu, nejde zastavit! To nevadí, u nás toho moc nejezdí, nejsme D1...a prodáte mi k němu i kšíry? Promiňte pane, ale tohle asi není kůň vhodný pro Vás. Vy jste taky myslím pěkná kráva, co?
Tak to mě pobavilo
Já teda zkušenost mám více jak půl roku. Prodala jsem mladého koně, neskutečný mazel, takovej pejsek - kde postavíš, tam počká, zavoláš na něj on přikluše, miluje svého pána. Na ježdění horší. Citlivější na podněty okolo, ale prasárny úmyslné nikdy nedělal, byl v pohodě zvladatelný. Na jízdárně reagoval neskutečně (tak učenlivýho koně jsem nezažila) jediný problém byl, že nesnesl cizí lidi na sobě. Takže když na něj někdo chtěl nalézt, tak panika a chtěl se ho zbavit co nejrychleji (párkrát jsem svezla mamku, kamarádku a v pohodě, tak nevím..). Budoucí majitelce jsem vše řekla narovinu, že zezačátku si na něj fakt nesedne, že to není vhodné, že chvilku blbnout, poznat se a opravdu pro ni potom udělá první poslední. Předvedla jsem koně pod sedlem, na lonži, nějaké skoky a byli nadšení - byť si na něho ani nesedla, ale jen povodila a poňuchala.
Vše dopadlo OK, dovezli si ho domů, asi za 3 dny mi psala, jak je všechno skvělé, že už na něm dokonce seděla a všechno je v pořádku, chvilku okrokovali, jaké to je zlatíčko. Za cca 2 týdny mi psala, jak je to nezvladatelný životu nebezpečný stvoření, že ho chce vrátit. Že šla s druhým koněm ven, ten jí schválně utekl a co udělá citlivý mladý kůň, nabral za koněm a ona chudera škaredě spadla a od té doby ji zlobí. Takže mi ho chce vrátit, posléze vyhrožovala soudem. Na to cca 2 týdny jela na hobby závody, kde jí udělal radost, a že se rozhodla, že si ho nechá. Nakonec tedy zůstal u ní a nakonec ani nelituju. Slečna dostala rozum, koník se má skvěle, a to je hlavní.
Jo a ještě jsem jednou prodávala odstávče, koupila si ho příjemná slečna, dohodli jsme se na předkupním právu(počítala jsem že ho nemusí dodržet, ale kdyby si vzpomněla jenom dobře).
Za rok mi slečna psala, že koníka nezvládá, že ho musí prodat.
Když šli na procházku, tak se občas postavil na zadní(jasně, měl radost, že se jde ven), pak už se stavěl pořád...no na zimu ho pořádně vykrmila(vždyť je to třeba-roček) tak vláčel se všema kolem sebe, párkrát ji nakopnul, kastrovat ho nechtěla ať pořádně naroste...
No a všechny tyto kroky vedly k tomu, že ji měl energií natřískaný kůň totálně na háku. Bohužel jsem na něm neměla prachy, takže jsem ho nekoupila zpět(navíc to byl teda ještě hřebec a já doma jeho matku).
A v duchu jsem si řekla, že se jí ani nebudu ptát, kde ho prodala, mohla bych pak být dost smutná-radši nevědět.
Anonymní

XXX.XXX.215.213
Tak já mám dobrou zkušenost s lidmi, co se týče koupě i prodeje.
Jen já nebyla asi úplně ideální majitel.
Kupovala jsem odstaveného hřebečka,8 měsíců. Můj vysněný koník.
Prodávající byla velmi slušná, upozornila na všechno, co koník umí, co neumí. Dokonce jsem viděla rodiče, super přístup...
Nakonec jsem bohužel po roce a půl koníka prodala. Trošku se dnes mlátím do hlavy, že jsem to udělala.
V dobré víře jsem si platila trenéra, který mi měl pomoc s výchovou koně, chtěla jsem ho nechat narůst, zesílit a pak ve 3 letech vykastrovat a protože to byl můj první kůň, tak jsem nechtěla nic zkazit a zároveň jsem byla ráda, že mi pomůže s obsednutím a přiježděním. Víc hlav víc ví, říkala jsem si.
Koník byl velmi hodný, chodil za mnou jako pejsek, měli jsme spolu opravdu hezký vztah, občas se lekl, ale nic strašného. Venku teda nebyl úplně OK bez koní, nevyváděl, ale byl nervózní, takže na procházky jsme chodili jen do vzdálenosti, kde viděl na koně a nebo s koňmi, což bylo pro něj snesitelné a v pohodě.
Jenže, když mu začalo táhnout na 2 roky, trenér na mě začal tlačit, že se s koněm něco musí dělat, aby si zvykl na to, že se "pracuje" a začal na koně zvyšovat nároky.
Do té doby hodný koník, který miloval spolupráci s člověkem, postupně začal víc a víc zlobit.
Já krává bohužel nepoznala, že ho psychicky přetáhl a nebyla to příčina toho, že byl v pubertě a stále hřebec.
Svědomí ve mě hlodalo a já si pořád říkala, že bych ho měla prodat dřív, než ho zkazím, protože takového koně by byla škoda, už tak má potenciál do sportu a já jsem jen rekreační a hobby jezdec.
Trenéra jsem přestala platit. Kvůli sezóně v práci jsem neměla na koně tolik času, tak se víc než měsíc flákal po pastvině a já ho jen došla vyčistit a dát mu kousek jablka. Pak sem našla zkušeného kupce, který s hřebcem nebude mít problém.
Když jsem před prodejem pak manipulovala s koněm, už bez trenéra, tak ač na pastvině s ostatníma zlobil (nebo spíš užíval si ), se mnou to byl opět ten hodný mazlík, milující lidskou pozornost.
Psychicky se vyrovnal během toho měsíce volna z nátlaku trenéra a já to bohužel poznala den před prodejem, kdy už se z prodeje nedalo couvnout. Opět za mnou chodil jako pejsek, řehtal na mě, když mě viděl..
Celou dobu se nesnažil zlobit a být zákeřný, jen se mě snažil upozornit, že takhle se s ním zacházet nebude. Já jsem nechápala, co se z toho učenlivého koně stalo, že po trenérovi začal pořád vyhazovat, když s ním pracoval a odmítal dělat i věci, které dobře zvládal a uměl. I na mě byl protivný a zkoušel mě.
Člověk se učí celý život, teď je v dobrých rukách, ale velmi mě to mrzí, kdybych to zjistila dřív, nechala bych ho žít, utužovala bych vztah bez zbytečné práce a pak si našla na obsednutí a přiježdění někoho schopnějšího.
Takže pro všechny, kdo si chtějí kupovat mladé koně. NASLOUCHEJTE KONÍM a kupte si je, až budete mít více zkušeností, i ten sebe-lepší přístup, kdy v dobré víře utratíte deseti-tisíce za trenéra Vám může být k ničemu, pokud situaci sami nedokážete bez emocí zhodnotit a logicky se zamyslet, kde může být problém. Ono bohužel slovo lidí, kteří jsou u koní 30 let a více nemusí být vždy "svaté". Já hloupě věřila, že ten člověk ví, co dělá.
Odsuďte si mě jak chcete, píši to proto, aby se druzí poučili a neopakovali mé chyby. To, že jsem pochybila vím moc dobře sama a zaplatila jsem za to ztrátou svého kamaráda.
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
mgtka
napsal(a):
Já koupila před koncem roku valáška z větší west. stáje a jsem velmi spokojená. Jeli jsme tam původně na jiného koníka a když paní vyslechla co sháníme, nabídla nám pár dalších koní v naší cenové relaci a jednoho jsme i vybrali. Koník zrovna kuckal, tak sama paní navrhla, že nám ho doveze až bude zdráv.
Supr, víc takových prodávajících:).
Tak to je skvělé
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
Grandina
napsal(a):
No pán je pěknej ko.ot koukám, takovýmu nepatří do ruky ani vidle, je nebezpečný sám sobě určo s nima :-O