Mám doma tlusťocha - jak zhubnout?:-)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.8.2015 09:26
canka

XXX.XXX.33.9

Zdravím,
potřebuji poradit, protože už jsem zoufalá . Řešili jsme tu na diskuzích mojí kobylu, jestli je nebo není březí, ale nakonec byla jen tak vyžřaná...hned po tomto zjištění, v dubnu tohoto roku, kobyla dostala dietu, ale až doteď se to na ní vůbec neprojevilo. jedná se kobylu poncla, KHV 130 cm. Je ustájena v režimu 24/7, celý den od rána do večera pastva, na noc zavřená v ohradě s přístřeškem, kde tráva není. V létě na noc dostává teď v dietním režimu jen jedny větší vidle sena, a k večeři mini hrstku granulí(jen pro ten pocit, že má něco v kýblu k večeři), tři suchý rohlíky a pár jablíček. Jak mi práce umožňuje/dělám krátký, dlouhý týden), tak jsem s kobylou venku. Jezdíme už jen rekreačně, ale přesto nejezdím žádný lážo plážo vyjížďky, ale snažím se, aby kobyla makala a jedeme v tempu...hodně klušeme, snažím se vždy najít u nás i nějaký kopec(což je tady zázrak), který v tempu vycváláme...na delších rovinách cváláme, a přesto se většinou kobyla ani nezpotí, a to jsme třeba dvě hodiny venku...kondičku má myslím dobrou, nejdou na ní nikdy po vyjížďce vidět známky únavy, ba naopak klidně ještě pak lítá po výběhu...pupek má ale zase jako by byla březí...poraďte, co dělám špatně...

18.8.2015 09:38
lenacia

XXX.XXX.205.245

canka napsal(a):
Zdravím,
potřebuji poradit, protože už jsem zoufalá . Řešili jsme tu na diskuzích mojí kobylu, jestli je nebo není březí, ale nakonec byla jen tak vyžřaná...hned po tomto zjištění, v dubnu tohoto roku, kobyla dostala dietu, ale až doteď se to na ní vůbec neprojevilo. jedná se kobylu poncla, KHV 130 cm. Je ustájena v režimu 24/7, celý den od rána do večera pastva, na noc zavřená v ohradě s přístřeškem, kde tráva není. V létě na noc dostává teď v dietním režimu jen jedny větší vidle sena, a k večeři mini hrstku granulí(jen pro ten pocit, že má něco v kýblu k večeři), tři suchý rohlíky a pár jablíček. Jak mi práce umožňuje/dělám krátký, dlouhý týden), tak jsem s kobylou venku. Jezdíme už jen rekreačně, ale přesto nejezdím žádný lážo plážo vyjížďky, ale snažím se, aby kobyla makala a jedeme v tempu...hodně klušeme, snažím se vždy najít u nás i nějaký kopec(což je tady zázrak), který v tempu vycváláme...na delších rovinách cváláme, a přesto se většinou kobyla ani nezpotí, a to jsme třeba dvě hodiny venku...kondičku má myslím dobrou, nejdou na ní nikdy po vyjížďce vidět známky únavy, ba naopak klidně ještě pak lítá po výběhu...pupek má ale zase jako by byla březí...poraďte, co dělám špatně...

Já tu svou potvoru dostala hodně do formy lonžováním, i když pravda, že u nás to bylyo spíš jenom ochablé svalstvo, tlustá nebyla. Ale vím, že ostatní koníci tam se v létě potýkali s velkou obezitou a také se to řešilo hlavně lonžováním a nepřikrmováním.
Co zkusit na pastvu nějaký bytelný náhubek?

18.8.2015 10:07
katkaa1

XXX.XXX.187.26

Veľké brucho samé o sebe ešte nemusí znamenať obezitu. Treba sa zamerať aj na tuk na krku (tukový hrebeň) a či má nahmatateľné rebrá. A ak naozaj obézna je tak v prvom rade musí troška schudnúť až potom by som jej pridávala záťaž pod sedlom. Inak si vyrábate problém s kĺbami. Dlhé cvalovky a cválanie do kopca s tlstým koňom nie je zrovna bohviečo.. A keď má chudnúť tak tie granule úplne vyhoď z KD môžeš ich nahradiť nakrájanou mrkvou (pre ten pocit že niečo dostala) a suché pečivo tiež nedávaj. Ono sa to nezdá ale aj to urobí svoje. A ubrala by som aj s veľkých vidlí sena na menšie. A ak ani to nezaberie tak naozaj ostáva len ten náhubok.
Ak vieš skús ju nafotiť ako vyzerá, zboku aj spredu či je naozaj tlstá, alebo má len senné brucho (?).

18.8.2015 13:16
janda

XXX.XXX.225.8

Tady jedno poučné videjko na zhodnocení výživného stavu koně. Souhlas že jenom podle břicha na obezitu usuzovat nelze...

http://www.equitv.cz/video/Veterinarni-poradna-Dr-Svehlove-Vyzivny-stav-kone.html.

18.8.2015 15:00
canka

XXX.XXX.33.9

Kobyla má opravdu dobrou kondici, vycválání kopce pro ni právě není vůbec problém...kdyby byla tak tlustá, že by chudák do toho kopce nemohla, tak jí do toho kopce ani netlačím tlusťocha . Co se týče tukového hřebenu, ten kobča teda má, ale ne zas tak hrozný..klimbe se jí na tom krku jen když s ním trochu zalomcuju ze srandy Kohoutek kobyla ani nemá, je celá kulatásmajlík A nahmatání žeber u nás neexistuje...Ale zase se jí na tom kulatým hřbětě hezky sedí Jinak děkuji za odkaz na video, je opravdu poučné...uvádí se tam, že koně pobývající převážně na pastvě, mají prostě větší břicha...takže je to dobrý Ale v tom videu jsme my ten třetí poník, to jsme přesně my, takže jsme taková osmička v tom hodnocení.

18.8.2015 15:14
canka

XXX.XXX.33.9

Přikládám foto pro posouzení.

18.8.2015 15:15
canka

XXX.XXX.33.9

A tady foto zezadu..momentálně nemám lepší.

18.8.2015 15:27
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

No tak místo jak dlouho napiš kolik km ujedete a jakou průměrnou rychlostí + převíšení ono dvě hodinky je třeba u nás krátká vyjíždka a tak 20km jak je to u vás nevim takže zátěž nelze odhadnout znam spoustu lidí co ujedou za 1,5h tak 6km a tvrdí jak to bylo dlouhý a jakej fofr čísla jsou na posouzení tak nějak lepší

Nikoletta12345

18.8.2015 18:02
Nikoletta12345

XXX.XXX.82.219

U nás byl taky tlustej poník, dávali ho do boxu i přes den (ne celý den, byla taky na pastvě, ale nepásla se od rána do večera). V boxu měl trošku sena a hodně mu to pomohlo. Bylo to fakt vidět jak krásně zhubl. (Do toho jsme lonžovali, jezdili.)
Můžete zkusit ho nechat v tom výběhu kde je přes noc, tak i přes část dne.

18.8.2015 19:24
katkaa1

XXX.XXX.91.43

canka napsal(a):
Přikládám foto pro posouzení.

No hej je tlstá
Zobrať všetko jadro, žiadne pečivo, menej sena a ako písala Nikoletta aj tú pastvu by som obmedzila tým, že by som ju tam pustila na 2h a zvyšok dňa ju nechala vo výbehu bez trávy s trochou sena.

18.8.2015 19:50
dsj

XXX.XXX.84.244

U nás mají všichni hucuoidi a ponclíci od jara do podzimu pastevní náhubek, když se nasadí na jaře včas, než stihnou přibrat, tak s náhubkem přes léto neztloustnou. Zkuste ho také - ale je těžké nevyměknout - já jsem letos u jedné kobči náhubek vynechala (pákrát se mi odřela) vypadá teď podobně jako ta vaše kobča - a nedávno jsem dostala vynadáno od kováře, že jí zničím nohy...

19.8.2015 08:46
canka

XXX.XXX.33.9

Jenže ten pastevní náhubek...do toho se mi prostě moc nechce...a hlavně, nechali jsme teď zmulčovat traktorem pastvinu, takže tam te´d momentálně skoro žádná tráva není, což by mělo taky pomoct...uberu jí to seno na opravdové minimum, granule vynechám, pečivo jí holt dám jen tak jeden rohlík a mrkev a jablko, aby v tom kýbly k večeři tedy něco měla, a musím ještě trochu přidat pohyb...a Tony-jcb - opravdu nejezdíme na 6 km vyjížďkysmajlíkPrůměrně ujedeme tak 10-12 km...kobyla je nezmar, jak já říkám, je neutahatelná...když jsme s kobylou jeli po kopytě za hřebcem, jela nějakých 20 km, poslední část cesty převážně do kopců na horách a byla jsem víc utahaná já než kobyla...ta viděla hřebce, rozcápla nohy a hihihi hahaha

19.8.2015 09:10
aggitta

XXX.XXX.65.76

Také nedávám pastevní náhubky, ale když skončí pastva, dostávají poníci omezenou dávku sena cca do vánoc. V té době mají dostatek rezerv, aby omezené krmení zvládli, k tomu se připásají (i na sněhu), mají slámu. Kontroluji dle hřebene krku, jak moc zhubli (v zimní srsti jsou jako koule i ti hubení) a po Novém roce obvykle už krmím seno ad libitum.
Napodobuji tedy přírodní cyklus - v létě si udělají nějaké to sádlo na zimu a v zimě z toho berou.

19.8.2015 12:28
rebeks

XXX.XXX.208.14

Pokud jezdíte 10-12 km i dvě hodiny, tak to není žádné tempo. Na zhubnutí koně je ideální vytrvalostní trénink. Tj. dlouho klušte min.10-20 min v kuse, cválejte na rovině v klidu. Prodlužte vyjížďky.

19.8.2015 13:17
armur

XXX.XXX.241.203

Vítám Vás v "klubu". Také řeším už skoro 2 roky stejný problém - klisna pony, cca 140 cm. Nasazena dieta, řízený pohyb (žádné bezhlavé lítání; stále beru na zřetel její hmotnost) 6x týdně (i přes veškerou snahu se začínají tvořit nálevky); celodenní pobyt ve výběhu, v době zelené vegetace s košíkem.
Výsledek mého "snažení" přikládám na fotce.

20.8.2015 09:18
canka

XXX.XXX.33.9

Aggitta: Včera jsem kobyle ubrala seno na noc opravdu na minimum, jedny pidi vidle a dneska jsem přišla ráno vypustit kobylu, protože jdu do práce od desíti, a kobyla se dostala k balíkům slámy, co mám za ohradou(povalila celou ohradu drbáním prdele), jeden balík slámy převrácený a ze spoda kobyla zabořenou hlavu a cpala se...musím tedy a řádně zaplachtovat balíky slámy, aby se nedostala ani k nim...je hotová z toho, že dostává tak málo...jak to snáší ty vaši? Nebo jen ta moje je takový hrozný nenažranec?
Rebeks: Ono my tu nemáme zrovna ideální terén na vyjížďky, všude samá pole, po kterých samozřejmě jezdit nesmíte(já se snažím aspoň po kraji, aby nikdo nemohl nic namítat) + musím brát v úvahu také moji váhu, abych kobylu nějak moc nepřetížila..opravdu se snažím co nejvíce klusat, těch 15 minut v kuse většinou dáme, když je vhodný terén...zkusím tedy ale prodloužit aspoň na těch 20-25 minut...cváláme převážně po rovinách, ale když najdu nějaký kopec, hned toho právě využiji...pokusím se tedy vyjíž´dky ještě prodloužit + přidám trochu jízdárenské práce. Děkuji za rady.
Armur: Já bych řekla, že vám se úspěšně povedlo zredukovat váhu, mě kobča přijde tedy v dobré kondici, tlustá není řekla bych
Přikládám aktuální foto té mé filomény

20.8.2015 09:20
canka

XXX.XXX.33.9

Tu první fotku otočím..je tu vidět, že kromě těch groší na prdce tam má i svalsmajlík

20.8.2015 09:20
canka

XXX.XXX.33.9

Pardón, blbá fotka, to je jak pospíchám, že už musím vyrazit do prácesmajlík

20.8.2015 09:26
rebeks

XXX.XXX.208.14

Neříkám, že byste neměla cválat z hurta do kopce vůbec, ale je to moment, kdy si tělo bere energii od jinud než ze špeků, takže na hubnutí se nehodí. Ideální je udržovat mírnou tepovou frekvenci. Samozřejmě nemusíte koně huntovat z kopců, ale chodit i z kopce svižně v kroku jen prospěje. Kolikrát týdně chodíte ven? Ideální pro takového koníčka bude 5-6 týdně na tu 1,5 - 2,5 hod včetně krokování na začátku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.8.2015 10:11

10-12 km za dve hoďky, toje krokovka, s trochou klusu. Tiež by som zaradila prácu z kopca, časom možno aj v pomalšom kluse, kôň je nútený podsadiť a pracovať zadkom, to by mohlo trochu pomôcť. Do kopca by som naopak chodila krokom a klusom.
pokiaľ máte problém s váhou, skúste prácu opratách, možno časom zapriah uť do ľahkej sulky. Alebo zohnať jazdca, ktorý má vhodnú váhu a mohol vy prwcovať s kobylkou pravidelne.

20.8.2015 10:21
armur

XXX.XXX.241.203

Canka: Děkuji za zhodnocení ...ano, je to opravdu lepší než na začátku...ale ke sportovní figuře má stále daleko (klisna je primárně určena do sportu - parkury). Tukové zásoby má snad všude - hřeben krku, okolo ocasu, že má žebra jen předpokládám
Žravá je úplně neskutečně - přestože pásky v ohradě respektuje, je v době největší nouze schopná se pod nimi doslova proplazit, jen aby si utrhla 3 stébla trávy . Máme tu celkem pěkné terény, tak chodíme na dlouhé procházky ve svižném kroku, hodně kluše, cval s ohledem na její pohybový aparát jen na dobrém podkladu. Stále doufám, že nějakým "zázrakem" se začnou třeba rýsovat svaly. Tak vydržte.

20.8.2015 11:09
aggitta

XXX.XXX.65.76

Canko, slámu klisně dopřej. Je možné hubnout koně buď omezením množství krmiva, nebo omezením obsahu živin v krmivu. Jednou jsem na podzim koně zavřela ke stohu z peluškové slámy, který obžírali (nacpali si břicha balastem) a k tomu dostali drobet sena.

20.8.2015 13:33

Tlustý prakůň má nejspíš IR, v horším už EMS /něco jako lidský metabolický syndrom s cukrovkou obézních/.
Je to o úpravě životního stylu na celý život a jde to dosti ztuha.

Bez pohybu to nejde. U toho pohybu je třeba brát do úvahy aktuální nadváhu a k ní hmotnost jezdce, přihlédnout k úpravě kopyt, akutálnímu povrchu a teplotě, jakož i trénovanosti koně v posledních týdnech./ EMS kobylu jsem měla 10 let, IR máme dosud/. POhyb není jen k výdeji energie a tím ztrátě kcal takové, aby došlo k hubnutí, ale hlavně ke snižování inzulinové rezistence a udržení bazálního metabolizmu v nějakých obrátkách + k psychické pohodě koně a dobrému fungování jeho organizmu. Navyšujte zvolna, přizpůsobte aktuální situaci, pište si deník/třeba v Excellu/, koukněte na enduranční jezdce, zkuste hlídat pulsy, kontrolujte šlachy. A minimálně 5x týdně -40min klusu považují výzkumné práce za dostatečné.

U KD je nutné omezit kcal a zejména složky s vysokým glykemickým indexem/ rychlý cukr /, takže bych nedávala žádné jablko ani rohlík, ale mrkev, trošku nemelasovaných řízků nebo vojtěškových granulí-jen symbolicky a na zamíchání doplňků, přidávala bych různé větvičky/ bříza, malina, smrk, vrba/, lze přidávat trochu mladého rákosí.Seno z první seče, nejlépe sekané po vymetení, jednou zmoklé, neplesnivé, sekané ráno / ne otavu/.Pokud máte jeden zdroj sena- z jedné louky celá zima- investovala bych do jeho analýzy, zejména na ten cukr, pokud má cukru moc, loužit.
Současně je nutno zachovat pravidlo, že při hladovce delší než 6 hodin hrozí zhoršení střevní mikroflory a vznik vředů, navíc bude kůň "na prášky" a stres mu zvedne kortisol a ten mu zvedne cukr a zhorší tu dispozici k vředům- to je houby život, pro pažravého prakoně. Takže míchat se slámou, rozsypávat vícekrát denně po co největší ploše po stéblech, používat do boxu zpomalovače žraní/sítě s malými oky dvojitě/, sekat kopřivy, pohazovat trochu těch větviček nebo rákosu atd.
Je třeba si ta množství odvažovat a zapisovat, současně vážit nebo počítat pravidelně váhu koně/velký úbytek váhy rychle je nebezpečný/-v nejhorším alespoň měřit obvod.

Kontrolovat zdroj vody 24/7- zejména při vyšším podílu slámy. Na "jen slámě " adlibitně mi EMS kobyla tloustla, IR a EMS koně hodně špatně váhu snižují.

Při takovémhle omezení množství i pestrosti KD předopkládám nemožnost dodržení doporučených dávek zejména stopových prvků, částečně i vitaminů- používala sjem celoročne minerálku/ v poslední době Gemuse-Kreutek-Mineralien od Hipolyt, sype s epřímo do kýble, granulky, když frní, do hrstky těch vojtešek nebo řepných, rozmočené.

Na mladéu trávě a v rizikových obdobích z hlediska fruktanů nepaseme vůbec, ani v létě, v období méně rizikových přihrazujeme přerostlou trávu po úzkých proužcích, jinak jsou v hladomorném ždíbacím výběhy/ stačí, co si "podsekají" pod páskou, když vypnu proud/-krmíme třikrát denně slámoseno, poměr složek měníme dle kondice.. Na jaro necháváme vždy část porostu ladem, a bychom přihrazovali mladou trávu i se stařinou. Porost tím trpí, dílce musíte rotovat/viz heslo " stresovaný porost"/.

Není to o kosmetice těch koní, ani o kloubech nebo srdci-je to hlavně o schvácení. S věkem zvířete se to horší.
Nejnižší váhu během roku se snažím mít v březnu/už nehrozí únorové tvrdé mrazy, kde bych si pak na 24/7 dělala starosti, ale je skok do nové trávy a to pak váha těchto koní letí vzhůru neuvěřitelně/.

Pokud budete někdy dělat krve, zvažte, jestli si nenabrat taky glykemii, inzulinémii, jaterní testy/ mívají ztučnelá játra/.

Lidi mají civilizační nemoci a jejich petoví koně též, tohle je jedna z nich.

21.8.2015 13:40
canka

XXX.XXX.33.9

Těch 10-12 km jsem možná asi neodhadla správně cosmajlík Když já na ty odhady nejsem, na to jsem jelito...stejně tak můj orientační smysl je nulový Koukala jsem na mapy.cz a zmapovala pár tratí, co jezdíme, a opravuji, v průměru je to 15-17 km. Není to o tom, že bych na kobylu byla nějak extra těžká, ale jsem asi cíťa, co jí prostě moc rozmazluje a hledá si důvody...takže je to teď hlavně v mojí hlavě, musím s ní začít prostě makat pořádně a ne jí tak šetřit. Opravdu se pokusím zařadit co nejvíce klusu na delší dobu a trať, teď tu máme posekaný pole, tak by to zatím neměl být problém..ale problémem je to, jak často můžu jezdit. Dělám 12-ti hodinový směny, krátký dlouhý týden...takže v krátkém týdnu je kobyla 4-5 x týdně venku, v tom dlouhém bohužel jen 2x...a ta nepravidelnost bude ten problém...to že jeden týden dělá, a druhý si 5 dní jen cpe pupek...s tím ale nic neudělám, práce je práce...blíží se podzim, za chvíli zima...moc trávy už nebude, věřím, že když dám na Vaše rady(děkuji moc Žofré za vyčerpávající odpověď), tak to do zimy nějak dáme a něco shodíme...začnu jí seno na noc míchat se slámou, a dokud bude aspoň pidi tráva, tak jí prostě přes den senem přikrmovat nebudu, jen na noc...

Přidejte reakci

Přidat smajlík