kolo21
XXX.XXX.89.231
Michalka.99
napsal(a):
Dobrý den, kdybych se teď rozhodla koupit koně (Nehodlám si ho teď kupovat jen si to chci vše připravit) jaké výdaje na něj měsíčně padnou? Veterinář, kovář, ustájení a co dál? Nemám se na tohle bohužel koho zeptat. Díky moc.
GOOGLA SE ZEPTEJTE TEN VÁM PORADÍ VŽDY A VŠUDE!(nic ve zlém).
NaomiNat
XXX.XXX.153.63
Dobrý den, záleží dost na kraji kde bydlíte, samozřejmě se to liší všude... Osobně jsem ze západních Čech, mám dva koně. Když to vezmu kolem a kolem ročně mě vyjdou na 20-30 tisíc... samozřejmě záleží na Vašich ambcicích, já jsem jen hobby jezdec...
Záleží na mnoha faktorech. Co se týče jídl - každej koník je na tom jinak, každej potřebuje něco jiného, jeden sežere za měsíc balík, jinej třeba 4... záleží také na pozemku - jaká flóra se zde nachází, jestli to bude pastvina nebo jen plac, na kterém za chvíli nebude ani trs trávy... Jestli je koník kovaný... Je to složitější, ale počítejte minimálně 10 000 ročně na jednoho koníka
Mně třeba vychází strouhání obou koní + kování jednoho na předky na 1 000, - Kč 1x za 6 týdnů, odčervení pro oba cca 900, - Kč (jak kdy). Mám pastevko, takže odčervuji častěji, balík sena záleží odkud vezmu, většinou 450 - 600Kč.. :)
Michalka.99
napsal(a):
Dobrý den, kdybych se teď rozhodla koupit koně (Nehodlám si ho teď kupovat jen si to chci vše připravit) jaké výdaje na něj měsíčně padnou? Veterinář, kovář, ustájení a co dál? Nemám se na tohle bohužel koho zeptat. Díky moc.
Záleží na věku, plemeni, stáří koně, počítat se musí se strouháním, nebo kováním, odčervení, jak bude kůň využívaný-sporťák nebo rekreačně, ustájení vlastní, nebo placené, v prvopočátku koupě výstroje pro koně, která mu sedne, kufr s čistícíma potřebami, potřeby na udržení výstroje, navíc se musí počítat s výdaji za veterináře pro případ zranění, pobyt na klinice apod.Mě kobyla a ponička stojí ročně kolem 25.000.Navíc seno vlastní, nebo kupované, pronájem pozemku, nebo vlastní louka apod.Výdaje se liší docela dost u mladých a starších koní a také zda máte pro koně zázemí své, či nemáte apod.Ten, kdo má mlaďase, platí ustájení někomu a další měsíční výdaje-nepočítám granule pro koně a další výživové prvky se může ročně vyšvihnout i na 70.000Kč Koně nikdy nebyli a nebudou levnou záležitostí.Já mám pro případ průseru bokem 50.000Kč kdyby něco se po... však víme co. A to nemluvím o výbavě pro jezdce.