Dobrý den, Mám poníka, který má za předníma nohama (pod podbřišákem) volnou kůži, která se mu odírá při ježdění. Mám jak westernový podbřišák, tak anglický. Pán mi byl na něj pasovat nové sedlo a vybírali jsme i podbřišák. Ukazovala jsem mu to, ale nevěděl co s tím. I veterinář na to koukal - neporadil. Sedláme trošku dál za předníma nohama (na vetší pěst). Když dotahuju, tak mu protahuju přední nohy aby tam neměl kůži na víc, ale při častějším ježdění to má znova. Přímo strupy tam nemá, ale loupe se mu kůže.. Dala jsem mu tam molitan, ale ten pořád padal.
Mám ještě jednoho poníka, kterému se to nedělá. Snažím se jezdit hlavně bez sedla, ale nejde to vždy. Už nevím co dál.
Kdo víte, tak poraďte prosím. Děkuju...
Gimli93
napsal(a):
Dobrý den, Mám poníka, který má za předníma nohama (pod podbřišákem) volnou kůži, která se mu odírá při ježdění. Mám jak westernový podbřišák, tak anglický. Pán mi byl na něj pasovat nové sedlo a vybírali jsme i podbřišák. Ukazovala jsem mu to, ale nevěděl co s tím. I veterinář na to koukal - neporadil. Sedláme trošku dál za předníma nohama (na vetší pěst). Když dotahuju, tak mu protahuju přední nohy aby tam neměl kůži na víc, ale při častějším ježdění to má znova. Přímo strupy tam nemá, ale loupe se mu kůže.. Dala jsem mu tam molitan, ale ten pořád padal.
Mám ještě jednoho poníka, kterému se to nedělá. Snažím se jezdit hlavně bez sedla, ale nejde to vždy. Už nevím co dál.
Kdo víte, tak poraďte prosím. Děkuju...
Dotahujte podbřišák třeba na 3x postupně.Pak zkuste vytáhnout přední nohy vpřed.Volná kůže bude před podbřišníkem a nebude se odírat.Molitan je kravina.Nebo zkuste provázkový podbřišník, ale nevím, zda se na pony dělají, či neoprenový.Já mám klasické kožené podbřišníky a kobylu i ponici a nikdy se mi nestalo, aby měly problémy.
Za 25 let praxe jsem se s olupováním kůže v oblasti podbřišníku setkala jen tehdy, když kůň nebyl před a po ježdění (a opocení) dostatečně vyčištěn a nebyl pak ani dostatečně čištěn před dalším ježděním... Prostě to někdo odflákl a kůň se zapařil.
Chce to koni v téhle oblasti během čištění větší pozornost jak před, tak po práci a to pořád, ne pouze v době, kdy bude mít v této oblasti odlupující se kůži.
Pokud je to jen odlupující se kůže, opravdu bych neviděla problém v podbřišníku.