Dobrý den,
nejspíš si budeme kupovat koně, ale bohužel ve stáji kam bych si chtěla koníka dát není stájník, tudíž není možnost zařídit ranní krmení. Já jsem studentka, škola mi začíná od 7:20 a do stáje to mám 3 km. To znamená, že ráno to nestíhám. Myslíte, že by koníkovi hodně vadilo, kdyby dostával krmení pouze večer? Krmila bych jenom granulemi Energys relax a to jen v zimním období, aby mi nehubl, na léto krmit nemusíme máme velké pastviny s bohatou trávou a jak ty koně znám, tak v tomhle období tloustnou i ze vzduchu Předem děkuji za odpověď
Jaja007

XXX.XXX.41.2
Zdravím,
zkusím se zeptat jinak - proč do takovéhoto ustájení chcete koníka dát?
Kdo čistí pravidelně pastviny? Kdo kontroluje občas a spravuje hrazení ohradníků, aby koně nemohli utéct?
Kdo koním dává denně vodu, v zimě denně seno? Sůl na lízání?
Kdo se postará o rychlou pomoc Vašeho koně ve Vaší nepřítomnosti v případě úrazu či akutní potřebě veterináře?
To je jediný, který by se přikrmoval?
Jen doufám, že argument nebude "levné ustájení"
Ono záleží na jedinci koně. Jsou tací koně, kteří byť mají bohatou pastvu od rána do večera, tak nemohou být jen na trávě. Tráva je jen objem a základní živiny - je to naprosto nutný základ, který kůň musí mít, avšak nemusí to být 100% požadavků, který kůň má a klidně budete muset přikrmovat i v létě (s ohledem na využití koně a jeho práci). Já koně také měla na velkých pastvách od rána do večera, střídaly se pastviny, takže nebyli na hlíně, ale stejně jsem ji musela přikrmovat stejně - spadla by s váhou, potom jsou tu tací, kterým to bohatě stačí a tloustnou i ze vzduchu, ono je to opravdu individuální a řešit to až s daným koněm, aby prospíval. Pokud bude dostávat jen večer, tak to problém není, ALE to budete chodit denně přikrmovat? Za jakékoliv situace? Trávicí trakt koně je velice citlivý, udržet správné trávení a zdraví koně vyžaduje pravidelnost. Ne, že tři dny dám v 5 hodin, druhý den se mi nechce a jsem pryč, tak dostane kůň až třetí den v 8 hodin večer, toto neschvaluji.
Ve stáji jsou dva další koně, ty majitel krmí pouze večer, ale nejezdí se na nich, tak jsou pěkně kulaťoučký.
O vše ostatní, úklid pastvin, kontrola ohradníků atd. by jsme se s majitelem střídali. Koníka bych využívala jen na rekreaci a popřípadě jednou do roka nějaké menší hobíky.
A ano, to bych chodila denně přikrmovat. Stejně za tím koněm budu muset jít, a to každý den. Samozřejmě by měl po celý rok přístup k senu a k vodě. V létě by se seno, dle potřeby dávkovalo do sítěk, aby jej nebylo zase moc.
A proč ho tam dát? Mám vyhlídnuté i jiné stáje, ale tam je momentálně plno a vypadá to, že se místo udělá za pěkně dlouhou dobu. Bohužel je v mém okolí málo stájí, které splňují mé požadavky a nejsou předražené, protože jsem také cenou limitována a ráda bych se o svého koně starala sama, nechci aby mi ho obstarával někdo jiný a já si jen vozila zadek. V tom mi toto ustájení plně vyhovuje, vše si zařizuji sama a mám nad vším kontrolu. To mi u jiných stájí neumožní.
Granule/jádro dávám celoročně pouze večer, jelikož také nemám čas ráno koně nahánět z pastviny a dávat příkrm.
Já ale krmím do žlabu spíše jen pro svůj pocit, že tomu koni dám něco dobrého, nekrmím žlabové krmivo kvůli udržení hmotnosti, protože můj názor - pokud kůň nemá dostatek pícniny, zajištěnou pohodu ve stádě, tak to žlabové krmivo fakt nevytrhne a váhu neudržím.
anobbona
napsal(a):
Granule/jádro dávám celoročně pouze večer, jelikož také nemám čas ráno koně nahánět z pastviny a dávat příkrm.
Já ale krmím do žlabu spíše jen pro svůj pocit, že tomu koni dám něco dobrého, nekrmím žlabové krmivo kvůli udržení hmotnosti, protože můj názor - pokud kůň nemá dostatek pícniny, zajištěnou pohodu ve stádě, tak to žlabové krmivo fakt nevytrhne a váhu neudržím.
Děkuji, vím, že ty dvě kila granulek váhu moc nevytrhnou, seno mají opravdu kvalitní, tak to asi není ani potřeba, ale pro jistotu bych je stejně přikrmovala.
A ještě, samotné granule nejsou zcela optimální, doporučili by jste mi nějaký další příkrm, jen ne oves, mě se osvědčilo, že hodně leze do hlavy.
Jaja007

XXX.XXX.41.2
Tím pádem ano
Ono najít slušné ustájení je kolikrát dosti oříšek, aby to vyhovovalo majiteli, tak koni. A málo je těch domácích stájí, kde je o koně výborně postaráno a člověk tam chodí i s úsměvem za lidmi ne jen za koněm, pokecá si, má parťáka i do terénu atd. Já to štěstí díkybohu mám, ale chápu, že najít něco takového a vůbec aby něco takového fungovalo je náhodné štěstí.
Ovšem nemohu souhlasit s tvrzením "pokud kůň nemá dostatek pícniny, zajištěnou pohodu ve stádě, tak to žlabové krmivo fakt nevytrhne a váhu neudržím."
Bohužel já tu osobní zkušenost mám, naše stádo vypadá spíše jak výkrmna koní na porážku - když to řeknu blbě, samí krásní kulatí koníci, trávy mají málo, ale snaží se dělat maximum, vynahrazuje se to sítěmi ve výběhách - tudíž možnost ždibat celý den (stejně tak večer v boxe - ti co jsou neustále venku také dostanou novou síť), přes poledne jsou koně spokojení, dřímají, někteří si natvrdo lehnou a doslova chrápou, jsou opravdu spokojení. Stáda jsou klidná. Přesto tam máme jednoho koníka - 22letou klisnu, která měla podezření na žaludeční vředy. Udělalo se mnoho vyšetření, různé testy, několik výživových poradců. Majitelka přidala do krmení Spillers, kobča byla najednou taky taková jak ostatní - zadek, břicho proti tomu jak byla krásný "mamlásek". Majitelka se poté opět poradila s výživovou poradkyní (která ji předtím dosti pomohla - podotýkám, konzultovala to s vícero je jen jedním člověkem), na doporučení stáhla Spillerky, přidala něco jiného a najednou kůň spadl s váhou, přidala Spillerky zpátky a najednou je kůň tam, kde předtím byl.
Samozřejmě, VŽDY je základ tráva - seno, ale nelze to paušalizovat jako směrodatné a obecné pravidlo. Takže je vždy třeba udělat opatření a přizpůsobit se danému jedinci. Co vyhovuje jednomu, druhému nemusí - stejně jako u lidí.
A že oves leze do hlavy? Další mýtus a opět řídit se dle jedince. Já mohu koni narvat klidně 5 kilo ovsa denně a poznat to na temperamentu nebude (když si odmyslím zdravotní rizika z překrmování ovšem). Já dávám litr ráno a litr večer a druhé kobyle dát hrstičku ovsa, tak lítá celý den.
Neplánovat, řídit se tím, až bude koník ve stáji!
No, já chci mít úplně vše připravené, jsem taková povahově, když vše není perfektní, jsem na prášky Tak uvidíme, jak to dopadne, hlavně nejdřív musím sehnat toho koně... Strašně mě udivuje jaký je problém sehnat koníka, nemyslím si, že bych měla nějaké velké požadavky, ale když už takového koně seženu, je pro mě cenově nedostupný...
To, či koňovi stačí príkrm 1x denne uvidíte až keď ho tak budete kŕmiť. Jednému to proste stačí, inému nie.. Inak s tým problém nie je pokiaľ je to pravideľne a nie nejaké mega veľké množstvo (t.j max do 2kg). Avšak treba rátať s tým, že kone je nutné minimálne 2x denne kontrolovať a hlavne v zime zabezpečiť vodu aj ráno aj večer. Do podmienok aké uvádzate by som si hľadala najeké odolnejšie plemeno určite nie plnokrvníka, alebo fajnového teplokrvníka z boxíku :).
katkaa1
napsal(a):
To, či koňovi stačí príkrm 1x denne uvidíte až keď ho tak budete kŕmiť. Jednému to proste stačí, inému nie.. Inak s tým problém nie je pokiaľ je to pravideľne a nie nejaké mega veľké množstvo (t.j max do 2kg). Avšak treba rátať s tým, že kone je nutné minimálne 2x denne kontrolovať a hlavne v zime zabezpečiť vodu aj ráno aj večer. Do podmienok aké uvádzate by som si hľadala najeké odolnejšie plemeno určite nie plnokrvníka, alebo fajnového teplokrvníka z boxíku :).
Děkuji za radu, sháním nějaké odolnější plemeno, ale bohužel, jak jsem psala, ne a ne ho sehnat..
Krmení se vybírá podle koně a ne že si naplánuju jak a čím budu krmit a pak k tomu sháním koně. Pokud nebude kůň nějak moc pracovat a nebude mít velké dávky jádra tak krmení jednou denně není problém. Oves je pro koně nejlepší krmivo a do hlavy leze pouze majitelům a ne koním a než krmit energys tak radši nepřikrmovat ničím. Ale doporučuju nejdřív koupit toho koně a pak sestavovat nějakou krmnou dávku podle jeho potřeb protože to co stačí jednomu nemusí stačit druhému.
Íháček
napsal(a):
Krmení se vybírá podle koně a ne že si naplánuju jak a čím budu krmit a pak k tomu sháním koně. Pokud nebude kůň nějak moc pracovat a nebude mít velké dávky jádra tak krmení jednou denně není problém. Oves je pro koně nejlepší krmivo a do hlavy leze pouze majitelům a ne koním a než krmit energys tak radši nepřikrmovat ničím. Ale doporučuju nejdřív koupit toho koně a pak sestavovat nějakou krmnou dávku podle jeho potřeb protože to co stačí jednomu nemusí stačit druhému.
Jistě, že se dávka bude sestavovat až s koněm. Nejdříve se samozřejmě najede na krmení od bývalého majitele. Ale nevidím nic špatného na plánování, já to znám, vše si naplánuji, ale pak je to úplně jinak. Co je na energys špatného? Tyto granule mi byly doporučeny od veta, tak v tom nevidím problém a nemohu s vámi souhlasit ani s ovsem, kobylku, kterou jsem jezdila krmili ovsem, byla strašná, nabušená a nezvladatelná (nebylo to mnou, ani trenérka jí nezvládala), prostě se zakousla do udidla a jela. To trvalo asi půl roku, snažily jsme se přijít na příčinu, nevhodné sedlo, uždění atd., ale nic žádná změna. Rozhodly jsme se vysadit oves a nezvladatelnost byla pryč, abychom to potvrdily, nasadily jsme oves znovu a rodeo začlo zase. Jsou koně, kterým oves nevyhovuje, proto bych jej u mého koně moc nedávala, jistě, když na něj bude zvyklí a nebude z něj dělat blázna, tak proč ne, ale jinak ho krmit nechci.
Jaja007

XXX.XXX.41.2
Tia
napsal(a):
Jistě, že se dávka bude sestavovat až s koněm. Nejdříve se samozřejmě najede na krmení od bývalého majitele. Ale nevidím nic špatného na plánování, já to znám, vše si naplánuji, ale pak je to úplně jinak. Co je na energys špatného? Tyto granule mi byly doporučeny od veta, tak v tom nevidím problém a nemohu s vámi souhlasit ani s ovsem, kobylku, kterou jsem jezdila krmili ovsem, byla strašná, nabušená a nezvladatelná (nebylo to mnou, ani trenérka jí nezvládala), prostě se zakousla do udidla a jela. To trvalo asi půl roku, snažily jsme se přijít na příčinu, nevhodné sedlo, uždění atd., ale nic žádná změna. Rozhodly jsme se vysadit oves a nezvladatelnost byla pryč, abychom to potvrdily, nasadily jsme oves znovu a rodeo začlo zase. Jsou koně, kterým oves nevyhovuje, proto bych jej u mého koně moc nedávala, jistě, když na něj bude zvyklí a nebude z něj dělat blázna, tak proč ne, ale jinak ho krmit nechci.
Proto je to s ovšem tak, jak jsem napsala shora... Nemůže se jeden kůň srovnávat s dalšími, každý kůň je jiný, jinak citlivý, jinak temperamentní, jiné potřeby. A říkat, že oves je zlý, protože jeden kůň po tom dělal bordel, mi přijde jak argument dítěte ve školce, to se na mne nezlobte.
Jaja007
napsal(a):
Proto je to s ovšem tak, jak jsem napsala shora... Nemůže se jeden kůň srovnávat s dalšími, každý kůň je jiný, jinak citlivý, jinak temperamentní, jiné potřeby. A říkat, že oves je zlý, protože jeden kůň po tom dělal bordel, mi přijde jak argument dítěte ve školce, to se na mne nezlobte.
Neříkám, že oves je zlý, vycházím ze své zkušenosti a nebyl to jen jeden kůň. Já mám zkušenost s tím, že oves je pro "živější" koně někdy nevhodný, jistě, že né vždy, ale já mám ozkoušeno, že většinou ano. Máme ve stáji totálního flegmouše a ten sežere ovsa... Ale s ním to nic neudělá, ale ti citlivější koně na něj reagují jinak. Jak jsem psala, je to má zkušenost, žádná teorie ani nic jiného. Jen a pouze má domněnka.
Tia
napsal(a):
Neříkám, že oves je zlý, vycházím ze své zkušenosti a nebyl to jen jeden kůň. Já mám zkušenost s tím, že oves je pro "živější" koně někdy nevhodný, jistě, že né vždy, ale já mám ozkoušeno, že většinou ano. Máme ve stáji totálního flegmouše a ten sežere ovsa... Ale s ním to nic neudělá, ale ti citlivější koně na něj reagují jinak. Jak jsem psala, je to má zkušenost, žádná teorie ani nic jiného. Jen a pouze má domněnka.
Můj názor je ten že chyba je vždy v jezdci a přiježdění koně nikdy ne v ovsu. Za dvacet let u koní jsem jich poznala pár set a nikdy žádný neměl s ovsem problém. A to byli koně od plňasů po chlaďáky různých povah a temperamentů. Pokud byl s nějakým problém tak vždy proto že měl nezkušeného jezdce nebo špatný výcvik. Ale na něco se to vždy hodit musí že tak proč ne právě na oves.
Jaja007

XXX.XXX.41.2
Souhlasím naprosto s Íhaček.
A co koně dříve? Čím se krmili? Pastva, seno a OVES, OVES, OVES. Koně byli normální, zdraví a krásní, tak kde byla chyba, že najednou v této době se od toho chce tolik lidí distancovat? Přitom krmí koně kukuřicí (která rozhodně špatná není), ale která je daleko víc energetičtější. Samozřejmě nemůžeme aplikovat to, že před 30 lety to koním stačilo, nyní ne. Ano, je to pravda, vývoj jde dopředu. Vše se mění a koně také. Avšak základní zásady jsou stále stejné.
Oves je velice lehce stravitelný (kůň ho velice dobře využije), má daleko vyšší hodnotu živin než seno, vysoký obsah bílkovin, atd. atd.
Jaja007
napsal(a):
Souhlasím naprosto s Íhaček.
A co koně dříve? Čím se krmili? Pastva, seno a OVES, OVES, OVES. Koně byli normální, zdraví a krásní, tak kde byla chyba, že najednou v této době se od toho chce tolik lidí distancovat? Přitom krmí koně kukuřicí (která rozhodně špatná není), ale která je daleko víc energetičtější. Samozřejmě nemůžeme aplikovat to, že před 30 lety to koním stačilo, nyní ne. Ano, je to pravda, vývoj jde dopředu. Vše se mění a koně také. Avšak základní zásady jsou stále stejné.
Oves je velice lehce stravitelný (kůň ho velice dobře využije), má daleko vyšší hodnotu živin než seno, vysoký obsah bílkovin, atd. atd.
Co se týče ovsa, souhlasím s lehčí stravitelností a nutriční hodnotou. To, co způsobuje u některých koní větší vzrušivost nebude obsah energie, ale alkaloid avenin, který má stimulující vliv na CNS.
Já oves nekrmím, ale souhlasím, že pokud jádro ano, tak oves je dobrá volba.
Ale nejde asi srovnávat koně dříve a koně dnes. Dřív bylo koní podstatně méně a téměř všichni buď pracovali nebo sportovali, takže kýble jádra ustáli. Pokud nebyli normální, zdraví a krásní, šli na jatka.
Obiloviny nejsou přirozenou koňskou stravou, tou je pastva, píce, možná nějaká semínka, plody...
Pokud člověk chtěl po koni práci, tj. výdej energie navíc, musel mu ji nějak dodat a začal krmit obilí.
Většina dnešních hobby mazlíků na vycházky do lesa se bez jádra obejde.
Takže bych řekla, že ty "základní zásady" se mění poměrně zásadně
V knize Jezdectví a dostihový sport z r.1977 se například píše že - cituji "základním krmivem pro všechny kategorie poníků je oves a seno".
Nevím, no...příliš bych nedoporučovala se tím řídit.
Terven
napsal(a):
Co se týče ovsa, souhlasím s lehčí stravitelností a nutriční hodnotou. To, co způsobuje u některých koní větší vzrušivost nebude obsah energie, ale alkaloid avenin, který má stimulující vliv na CNS.
Já oves nekrmím, ale souhlasím, že pokud jádro ano, tak oves je dobrá volba.
Ale nejde asi srovnávat koně dříve a koně dnes. Dřív bylo koní podstatně méně a téměř všichni buď pracovali nebo sportovali, takže kýble jádra ustáli. Pokud nebyli normální, zdraví a krásní, šli na jatka.
Obiloviny nejsou přirozenou koňskou stravou, tou je pastva, píce, možná nějaká semínka, plody...
Pokud člověk chtěl po koni práci, tj. výdej energie navíc, musel mu ji nějak dodat a začal krmit obilí.
Většina dnešních hobby mazlíků na vycházky do lesa se bez jádra obejde.
Takže bych řekla, že ty "základní zásady" se mění poměrně zásadně
V knize Jezdectví a dostihový sport z r.1977 se například píše že - cituji "základním krmivem pro všechny kategorie poníků je oves a seno".
Nevím, no...příliš bych nedoporučovala se tím řídit.
Já to tak pochopila příspěvek "Jaja007" že dříve stačil oves, ale vývojem doby už dnes nestačí, tak jak píšete Vy.
Nemohu jinak než s oběma příspěvky souhlasit
Tia
napsal(a):
Ovos je pre kone najlepšie krmivo a možno 1 kôň zo 100 ho trocha horšie znáša ale aj to je zvyčajne preto, že nemá dostatok pohybu. Najčerstvejší prípad: pred 4 mesiacmi k nám doviezli vychudnutú mladú kobylu ktorá bola na Energys granuliach (2 kg denne ja ich už roky nekŕmim tiež radšej nič) s tým, že po hrsti ovsa je nezvládateľná. Dnes dostáva 2 kg ovsa + jačmeň, kukuricu a repné rezky a okrem toho, že krásne pribrala a nasvalila tak ju jazdí 15 ročné dievča a kobyla je totálny flegmatik. Ale áno verím tomu že v predchádzajúcom ustajnení kde bola 22h v boxe, hodinu vo výbehu a hodinu na jazdiarni mohla byť nezvládateľná. Ovos ale na vine určite nebol