HellienTa

XXX.XXX.11.177
Mám dušného koníka, který byl i přes dušnost v dobré kondici (i krásně nasvalený) a držel si ji. Pak byl týraný hladem a koupila jsem ho ve stavu kost a kůže. S dušností jezdíme krokem, kousek zvládá klus i cval. Ale má senné břicho a nenasvalená záda (ale ne nějak moc propadlá, tak že by se na něm nedalo jezdit,.) Dostává kilo řepných řízků a půl kila vojtěškových úsušků (nebo naopak, nejsem si jistá názvama). Četla jsem o spillers conditioning mix, pomohly by to trošku koníkovi se zlepšením kondice?
Jen ať si nemyslíte :D nejezdím na žadné trosce, jakžtakž nasvalený je, jen bych ho chtěla dostat z5 do stavu takového, než byl týraný a pokud mu ty Musli pomůžou budu jen ráda, uvítá to víc než práci v kopečkách, při které se mu hůř dýchá..
Jestliže krmíte jen vojtěšku a řepné řízky, pak neposkytujete koni vyváženou krmnou dávku
Vojtěška je bílkovina, řepné řízky zdroj vlákniny a energie. Chybí vám tam tuky (slunečnice, len, rýžové otruby). Navíc na noc je zbytečné řízky dávat, kůň energii, v nich dodanou, nijak nevyužije.
Conditioning mix není vhodný pro koně citlivé na cukr, leze jim to dost do kopyt, když jste na plné dávce.
Řešila jsem nabírání váhy mého nepřibratelného a značně vybíravého koně a vyzkoušela všechny možné kombinace. Nakonec pomohlo seno nonstop a mix Novaequi muscle + pak už jen classic s granulemi ZesBe Energys relax (i když těm Energys jsem se ze začátku hodně bránila). Teprv potom začal být viditelný výsledek. Conditioning mix jsem zkoušela taky, ale hřály mu potom kopyta a musela jsem se ho vzdát, i když to bylo jedno z mála jadrných krmiv, které mu chutnaly...
Zkuste popřemýšlet nad Novaequi muscle pro přibrání. Je tam málo obilovin, koně to příliš nezakyselí a je to vyvážená krmná dávka. Navíc český výrobce, žádné tahání z Anglie nebo kdo ví odkud, jako u Spillersu.
HellienTa

XXX.XXX.106.46
Měl výživovou poradkyni a ke krmení bylo doporučeno tohle :) ale dám na vaše rady a ještě mu do krmné dávky přidám vámi uvedené věci například.
Jestliže Spillers conditioning leze do kopyt, tak se ho rovnou vzdávám, protože byl můj valášek silně schvácený, takže to by asi nešlo.. :/
Děkuji za rady, popřemýšlím nad tím :).
HellienTa
napsal(a):
Měl výživovou poradkyni a ke krmení bylo doporučeno tohle :) ale dám na vaše rady a ještě mu do krmné dávky přidám vámi uvedené věci například.
Jestliže Spillers conditioning leze do kopyt, tak se ho rovnou vzdávám, protože byl můj valášek silně schvácený, takže to by asi nešlo.. :/
Děkuji za rady, popřemýšlím nad tím :).
Pokud vám tohle poradila výživová poradkyně, tak bych chtěla vrátit peníze (jestli jste tedy něco platila).
V každé krmné dávce musí být zastoupeny 3 hlavní složky: bílkovina, sacharid (vláknina), tuky a zdroj energie
Bílkovina se musí vždy kombinovat s tukem.
Ráno by se mělo podávat víc energeticky bohaté krmivo, aby měl kůň dostatek energie na práci. Večer by se mělo podávat spíš regenerační krmivo bohaté na živiny a bílkoviny a s malým obsahem energie.
Při použití NE Muscle lze kombinovat jako vhodnou dávku:
- ráno: řepné pelety namočené, len, sladový květ, piv.kvasnice (kvasnice max dva měsíce v kuse, pak vysadit)
- večer: vojtěška a NE Muscle
Upozorňuji předem, nejsem výživový odborník. Jen nouze naučila Dalibora housti... Můj kůň byl fakt extra případ, se kterým si nevěděli rady ani výživáři.
Jaja007

XXX.XXX.41.2
Ještě jsem se nesetkala s ŽÁDNÝM koněm, kterým by Spillers vadily - a to jsem viděla různá plemena, různé zaměření a různé potřeby... Naopak, vždy jen pozitivní reakce!
Jaja007
napsal(a):
Ještě jsem se nesetkala s ŽÁDNÝM koněm, kterým by Spillers vadily - a to jsem viděla různá plemena, různé zaměření a různé potřeby... Naopak, vždy jen pozitivní reakce!
Tak to mám asi divného koně...
Postupné a pomalé navyšování dávky, aby si na Cond. mix zvykl a nešlo to ani omylem, musela jsem dva neotevřené pytle prodávat dál. Kombinace vysokého procenta cukrů a škrobů mu dělala zle a právě ta je ve Spillersech Cond.Mix obsažená. Jediné krmivo, které byl schopný od Spillersu bez problémů s kopyty brát, byl Happy Hoof, jenže z toho zase nepřibíral, je to jen takový balast.
Ne všichni koně jsou stejní a nemůžete jednotlivce soudit podle toho, jak se chová většina.
Nemyslím si, že je vhodné zadavatelce mazat med kolem pusy a tvrdit, že je Spillers dokonalý, aby si potom rvala vlasy z hlavy, když to třeba právě jejímu koni taky nesedne.
Můj ustál bez problémů s kopyty z hotových směsí pouze Novaequi Muscle a poté (a při opravdu vysoké pracovní zátěži) i Novaequi Classic a Energys relax v malém množství. Jiná kombinace nefungovala.
Pokud je zadavatelky kůň hubený, je potřeba přibírání řešit co nejdřív, aby ho úbytek váhy následně nehendikepoval v průběhu zimy.
Jaja007

XXX.XXX.41.2
alfi pav
napsal(a):
Tak to mám asi divného koně...
Postupné a pomalé navyšování dávky, aby si na Cond. mix zvykl a nešlo to ani omylem, musela jsem dva neotevřené pytle prodávat dál. Kombinace vysokého procenta cukrů a škrobů mu dělala zle a právě ta je ve Spillersech Cond.Mix obsažená. Jediné krmivo, které byl schopný od Spillersu bez problémů s kopyty brát, byl Happy Hoof, jenže z toho zase nepřibíral, je to jen takový balast.
Ne všichni koně jsou stejní a nemůžete jednotlivce soudit podle toho, jak se chová většina.
Nemyslím si, že je vhodné zadavatelce mazat med kolem pusy a tvrdit, že je Spillers dokonalý, aby si potom rvala vlasy z hlavy, když to třeba právě jejímu koni taky nesedne.
Můj ustál bez problémů s kopyty z hotových směsí pouze Novaequi Muscle a poté (a při opravdu vysoké pracovní zátěži) i Novaequi Classic a Energys relax v malém množství. Jiná kombinace nefungovala.
Pokud je zadavatelky kůň hubený, je potřeba přibírání řešit co nejdřív, aby ho úbytek váhy následně nehendikepoval v průběhu zimy.
Určitě souhlasím s tím, že každý kůň je jiný, a co vyhovuje jednomu, nemusí druhému.
Stejně tak moje sympatie ani ždibíčkem nemají Novaequi a už vůbec ne Energys - to je pro mne zase odpad.
Novaequi jsem u svého koně měla. Koupila jsem pár pytlů - koni to evidentně nic nedalo, jen zaplácalo žaludek, stejně tak u dalších koní - stará babča a rekre a školní koně. Což po pár pytlech Spillersu viditelný rozdíl je. Starší kobylu u nás drží ve skvělé kulaté kondici.
NIKDY jsem neřekla, že Spillers je dokonalý, tak prosím takové věci nepište, děkuji.
Nic jiného, než zkusit, stejně nezbývá...
Nehledě na to, jak každý vychvaluje vojtěšku, jak je skvělá - začala jsem postupně přidávat do krmení - po hrstičkách (tudíž pár kousků pelet) a za 2 dny se mi kobyla osypala. Kůň v hobby sportu, pravidelný pohyb. Vojtěšku jsem vyhodila a od té doby zase klid, druhý kůň ji sežral celou bez problémů.