Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.9.2015 10:15
romca.beru85

XXX.XXX.42.42

Ahojky, mám dotaz mám kobču, se kterou válčíme při dopínání sedla, nervu jí ale prostě jí to vadí tancuje a nakonec se napne tak, že mi urve vázání. Máte nějaký nápad co by jí mohlo vadit, nebo jak s ní na tom pracovat?

Díky.

18.9.2015 10:22
kallisto

XXX.XXX.157.94

Za prvé, odvázat ji a vzít si vazák do ruky aby se netrhala. Zbytečný stres.
Pak pomůže povolit podbřišák na pravé straně tak, aby první zapnutí bylo téměř úplně na volno, lehoulinké. Dotahovat opravdu pomalu po dírce (a tím myslím fakt pomalu, v průběhu několika minut), klidně mezi tím povodit nějaké kolečko, odvést pozornost, chválit za projevený klid. Dát pozor na skřípnutí kůže u podbřišníku, na shrnutou dečku, používat raději podbřišník bez gum, ty mohou na jedné straně zbytečně táhnout.

Uklidňovat, chválit, pozitivně motivovat.

18.9.2015 10:28
romca.beru85

XXX.XXX.42.42

Díky za radu zkusím to, nechci jí stresovat a mám ji krátce, takže spolu začínáme pracovat, je možné, že se jí něco stalo a vadí ji to, tancuje i při nasedání ale když dosednu uklindí se a je uplně v pohodě,.

18.9.2015 12:01
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

romca.beru85 napsal(a):
Ahojky, mám dotaz mám kobču, se kterou válčíme při dopínání sedla, nervu jí ale prostě jí to vadí tancuje a nakonec se napne tak, že mi urve vázání. Máte nějaký nápad co by jí mohlo vadit, nebo jak s ní na tom pracovat?

Díky.

Takhle reagují koně, se kterými bylo zle zacházeno při sedlání a hlavně dotahování.Chce to sedlo dotahovat třeba na 3x, chvíli jí dát čas.Nasedlat, lehce utáhnout pod břichem, pak třeba zkontrolovat nohy, pak znovu o dírku, dvě dotáhnout.Navíc při nasedání by měl být kůň v klidu, když se na něj leze.Takže pokud nepostojí, vydržet, u koně, nenasedat.On zjistí, že se nic neděje, uklidní se, potom teprve nasednout.Je to nevychovanost.Ale asi nikdo neví, čím si prošel předtím, určitě to nebylo klidným přístupem.

18.9.2015 18:46
anobbona

XXX.XXX.84.98

Neuvazovat na pevno
pasuje jí sedlo? je při dotyku a čištění lechtivá v místě podbřišníku, reaguje takhle i když zapínáš samostatný obřišník, jak se tváří na položení sedla a úpravu sedla na hřbetě?
Nemáš náhodou provázkový vesternový podbřišník?

19.9.2015 15:17
kuna a

XXX.XXX.64.246

Také to muze byt spatne padnoucim sedlem ci podbrisnikem. NEPOUZIVATE příliš úzký a kožený podbrisnik? Uzke a tvrde podbrisniky (naprd t Milano) nerozkladaji rovnoměrně tlak, ale v nekterych mistech pusobi tlakem vice...kazdy kun na to reaguje jinak. Zkuste vymenit za opravdu široký a neoprenovy podbrisnik, to je levnejsi varianta...potom.delaji i KT kožený siroky anatomicky ale je to otazka tak tří tisíc...pokud nepomuze ani to zkuste si nechat poradit se sedlem. A samozrejme dotahovat kone postupně aspoň 3x jak už bylo psano.

23.9.2015 21:20
romca.beru

XXX.XXX.157.123

Diky za rady dneska jsme utahovali na 6 x mezi tim uklidnovani chvaleni pamlsek a stala jako priita super moc diky.

23.9.2015 21:35
sisi58

XXX.XXX.218.3

romca.beru napsal(a):
Diky za rady dneska jsme utahovali na 6 x mezi tim uklidnovani chvaleni pamlsek a stala jako priita super moc diky.

Tak to je paráda
Přeji mnoho hezkých vyjížděk, užívejte si pěkné dny, obě!

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.9.2015 21:59

To kuna a: to je vážně vtipné. Teď řeším u své WPBR odření od podbřišníku. Je děsně skinny, navíc sedlo sedí poměrně hodně za loktem, protože má krátký hřbet (prostě poník) a není moc kam dozadu posouvat. Tak se stává, že je ta jemňoučká kůžička za přední nohou hodně namáhána... Tak mi na to vetka (koňařka) říká, abych vyměnila neoprenový za takový ten proplétaný kožený. Že je úplně na nic používat jakékoli jiné než kožené podbřišáky... tak jsem namítla, jestli nevadí, že to zúžení může vyvíjet větší tlak, že se tolik nerozloží jako u širšího a že prý to fakt nevadí...
Tedy absolutně o 180° opačný názor než ten Tvůj...
Je to prostě těžké, radit komukoli v jakémkoli případě... každý si musí najít tu svou cestu...

23.9.2015 22:31
sisi58

XXX.XXX.218.3

Já používám roky "neoprenové" podbřišníky a koně odřené nemám.
Jsou širší a měkké. Také nedotahuji tzv. na krev, není to nutné. Po zapocení koně se podbřišník jakoby přicucne a drží.
Občas je to i k zlosti, když nasedlám křivě, nejde to ze sedla opravit našlápnutím do třmenu.
Musím sesednout a přesedlat.
Koně mám křížence fjorda, takže kratší, kulatý koník. Westernové sedlo. Žáden problém.

24.9.2015 05:14
kuna a

XXX.XXX.64.246

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To kuna a: to je vážně vtipné. Teď řeším u své WPBR odření od podbřišníku. Je děsně skinny, navíc sedlo sedí poměrně hodně za loktem, protože má krátký hřbet (prostě poník) a není moc kam dozadu posouvat. Tak se stává, že je ta jemňoučká kůžička za přední nohou hodně namáhána... Tak mi na to vetka (koňařka) říká, abych vyměnila neoprenový za takový ten proplétaný kožený. Že je úplně na nic používat jakékoli jiné než kožené podbřišáky... tak jsem namítla, jestli nevadí, že to zúžení může vyvíjet větší tlak, že se tolik nerozloží jako u širšího a že prý to fakt nevadí...
Tedy absolutně o 180° opačný názor než ten Tvůj...
Je to prostě těžké, radit komukoli v jakémkoli případě... každý si musí najít tu svou cestu...

Nojo tak me tohle vysvetlovala zenska co pasuje sedla a uz se tim nake roky živí takze věřím spíš odbornikovi nez vet. Kteri by meli vedet veci spis o něčem jinem. My jsme vymenili podbrisniky za sieroke gelove, nebo za siroke kozene ale kvalitni a je klid, koni jsou spokojeni.

24.9.2015 07:56

Jj, já vůbec neříkám, kdo má pravdu, ale to, že právě nosím na své koně neoprenové podbřišníky a rada byla vyměnit za kožené, že "s ničím by člověk jezdit neměl"
Tak hlavně, abychom si našli to, co našim miláčkům vyhovuje ;).

24.9.2015 09:10
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

romca.beru napsal(a):

To je moc fajn, jen tak dál, v klidu pokračujte spolu

Přidejte reakci

Přidat smajlík